Αντιδράσεις… ήττας στις προκλήσεις Λιβύης

Με αδράνεια και επικοινωνιακές ντρίμπλες απαντά η κυβέρνηση στις Ρηματικές Διακοινώσεις, με τη λογική ότι «δεν παράγουν κανένα αποτέλεσμα»

Με… άσφαιρα απαντάει η κυβέρνηση στις απανωτές προκλήσεις της Λιβύης, η οποία σε αγαστή συνεργασία με την Τουρκία έχει ήδη προβεί σε Ρηματικές Διακοινώσεις στον ΟΗΕ κατά της χώρας μας, καταγγέλλοντας παραβίαση «κυριαρχικών της δικαιωμάτων», επικαλούμενη επί της ουσίας το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Παρά τις επισκέψεις του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στη Λιβύη, η χώρα σε διπλωματικό επίπεδο μετρά ήττες. Οι επισκέψεις αποδεικνύονται άκαρπες, καθώς η Λιβύη συνεχίζει σε πρακτικό επίπεδο την ίδια τακτική. Η εξωτερική πολιτική της χώρας χαρακτηρίζεται από επικοινωνιακή διαχείριση, αδράνεια και καθησυχαστικές δηλώσεις του τύπου «η Ρηματική Διακοίνωση δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα».

Αυτό υποστήριξαν χθες για τη Ρηματική Διακοίνωση της 27ης Μαΐου 2025 διπλωματικές πηγές. Σε καθησυχαστικό και ήπιο τόνο, τόνιζαν πως η Ρηματική Διακοίνωση είναι «σε αντίδραση ελληνικών πρωτοβουλιών άσκησης νόμιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων και εκφράζει τις πάγιες θέσεις της Λιβύης, ωστόσο δεν παράγει έννομα αποτελέσματα». «Οι θέσεις αυτές έχουν τεθεί στο παρελθόν και απαντηθεί προσηκόντως από την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Το Διεθνές Δίκαιο δεν επικαθορίζεται από μονομερείς Ρηματικές Διακοινώσεις, ούτε από ευσεβείς πόθους τρίτων. Τέτοιες θέσεις δεν παραπέμπουν σε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας» ανέφεραν και υπογράμμισαν:

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει στον δρόμο του Διεθνούς Δικαίου και των στερεών περιφερειακών συμμαχιών που πολλαπλασιάζουν τη διπλωματική της ισχύ. Σε αντίθεση με άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες, η Ελλάδα βαδίζει και ενεργεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου και δεν διστάζει να διατυπώνει ευθέως τις θέσεις της σε κάθε συνομιλητή της, όπως έπραξε και πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών, κατά την επίσκεψή του στη Λιβύη».

Μόνο που στις συναντήσεις που είχε ο κ. Γεραπετρίτης με τον ομόλογό του ΥΠΕΞ Ταχέρ Αλ Μπαούρ και τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης της Τρίπολης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και οι δύο δεν παρεξέκλιναν της θέσης τους πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι δεδομένο. Πόσο πιο ξεκάθαρη θα μπορούσε να είναι η προσβολή προς τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών;

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κινήθηκε στην ίδια γραμμή. «Η Ρηματική Διακοίνωση δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα, δεν προσθέτει κάτι στα χιλιοειπωμένα που δεν αναγνωρίζονται από κανέναν, όπως το άκυρο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο» είπε και τόνισε: «Εμείς δεν έχουμε αποφασίσει να βάλουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο εθνικό ζύγι με βάση ποιος θα ενοχληθεί. Θα τα προασπίσουμε, θα τα υπερασπιστούμε πατώντας στο Δίκαιο της Θάλασσας», είπε. Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης χαρακτήρισε τη Λιβύη «διαλυμένο κράτος» και είπε πως «είναι προφανές για ποιον ενεργεί η Λιβύη. Η Λιβύη ενεργεί σε δύο μέτωπα. Από τη μία βγάζει χάρτες, από την άλλη χρησιμοποιεί τη συνταγή της Τουρκίας για τον Εβρο από τον Νότο».


Διπλωματικό φιάσκο καταγγέλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Η πλήρης ανικανότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του να υπερασπιστούν εξωτερικές υποθέσεις μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος οδηγεί σε διαδοχικά διπλωματικά ναυάγια, τα οποία συμπληρώνουν το νοσηρό κλίμα σήψης και παρακμής που έχει εγκατασταθεί μόνιμα πάνω από τη χώρα. Το γεγονός ότι λίγο μετά την επίσκεψη Γεραπετρίτη στη Λιβύη η προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης κατέθεσε στον ΟΗΕ συντεταγμένες εξωτερικών ορίων υποστηρίζοντας, καθ’ υπαγόρευση της Αγκυρας, ότι τα νησιά δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και ότι Ελλάδα και Αίγυπτος πρέπει να ανακαλέσουν τις άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων που έχουν εκδώσει μέχρις ότου επιλυθούν «οι διαφορές», προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις, που φτάνουν στην αξίωση να παραιτηθεί ο ΥΠΕΞ.

Μετά τις νέες πληροφορίες που ανέκυψαν -με ιδιαίτερη καθυστέρηση και αυτή τη φορά-, ο Δημήτρης Μάντζος, τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝ.ΑΛ., αναρωτιέται εύλογα: «Σε πόσες Ρηματικές Διακοινώσεις έχει προχωρήσει τελικά η κυβέρνηση της Λιβύης εναντίον της Ελλάδας και των εθνικών κυριαρχικών της δικαιωμάτων;» Προσθέτως ρωτά: «Πώς προτίθεται η κυβέρνηση να αξιοποιήσει, επιτέλους, την ιδιότητα της χώρας μας ως Μη Μόνιμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της έννομης τάξης στην ανατολική Μεσόγειο; Εχει προβεί σε ανάλογες Ρηματικές Διακοινώσεις η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να αντικρούσει την αμφισβήτηση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων; Εχει λάβει μέτρα έναντι της τουρκολιβυκής προκλητικότητας και πότε;»

Την παραίτηση Γεραπετρίτη, ο οποίος «κινείται από εθνική ήττα σε εθνική ήττα, με ιδιαιτέρως ανεπαρκείς χειρισμούς», ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας σε σκληρή γλώσσα την κυβέρνηση «να κινητοποιηθεί άμεσα από κοινού τόσο με την Αίγυπτο όσο και με την Ε.Ε. προκειμένου η Λιβύη να σεβαστεί στην πράξη το Διεθνές Δίκαιο, όσον αφορά τόσο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών όσο και το Μεταναστευτικό, ερχόμενη αντιμέτωπη με σοβαρές κυρώσεις σε διαφορετική περίπτωση».

«Εκθετη»

Η Κουμουνδούρου επισημαίνει ότι «το συνεχιζόμενο διπλωματικό φιάσκο με τη Λιβύη καταδεικνύει εμφατικά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ζημιώνει πολλαπλώς τα εθνικά συμφέροντα και έχει παράλληλα απομονώσει τη χώρα από το περιφερειακό δίκτυο συμμαχιών, βασιζόμενη στο δόγμα του δεδομένου συμμάχου που περιμένει η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες να εκπροσωπούν τα συμφέροντά της». «Εκθετη» χαρακτηρίζει την κυβέρνηση το ΚΚΕ, σημειώνοντας: «Ακόμα μία φορά διαψεύδονται εκείνοι που μιλούσαν για δήθεν διασφάλιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ποντάροντας στην εμπλοκή αμερικανικών μονοπωλίων στις εξορύξεις και παραγνωρίζοντας τόσο το πλαίσιο των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, που οξύνονται το τελευταίο διάστημα, όσο και τις σχέσεις που ανέπτυξε η Τουρκία με το καθεστώς της Τρίπολης».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Κορυφαίες Ειδήσεις