Σύμπνοια των κομμάτων δείχνουν τα πρακτικά

Συνεννόηση ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς την κρίσιμη στιγμή καταδεικνύεται από τη δημοσιοποίησή τους στο συμβούλιο της 6ης Ιουλίου 2015

Υστερα από 10 χρόνια σφοδρής αντιπαράθεσης και πρωτοφανούς πόλωσης και τοξικότητας, η αλήθεια βγήκε στην επιφάνεια σε σχέση με όσα διαδραματίστηκαν τις κρίσιμες ώρες μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015. Η πλήρης δημοσιοποίηση των πρακτικών του ιστορικού Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου 2015, που έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Τα Νέα», έρχεται να δώσει σαφείς απαντήσεις αναφορικά με τις προθέσεις της τότε κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛ. και του Αλέξη Τσίπρα και της στάσης που κράτησαν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η επίσημη καταγεγραμμένη εκδοχή των πρακτικών του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών που είχε συγκαλέσει ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, έπειτα από πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, την επομένη του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015, καταρρίπτει τις βολικές ερμηνείες και αποδεικνύει ότι η σοβαρότητα της κατάστασης για την πορεία της χώρας είχε επιφέρει σύμπνοια και συνεννόηση ανάμεσα στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είχαν δώσει τη στήριξή τους στις ενέργειες του Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα, αν εξαιρέσει κανείς το ΚΚΕ, που διατύπωσε εξαρχής τη διαφωνία του για τις επιχειρούμενες πρωτοβουλίες συνεννόησης, αλλά και τη Χρυσή Αυγή, που απείχε από τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, τα υπόλοιπα κόμματα του Κοινοβουλίου, παρά τις επιμέρους διαφορές και διαφωνίες που εξέφρασαν, άναψαν το πράσινο φως στον Αλέξη Τσίπρα έτσι ώστε να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, με στόχο την επίτευξη μιας διαφορετικής συμφωνίας από την πρόταση Γιούνκερ, η οποία απορρίφθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Συγκεκριμένα, στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών συμμετείχαν, εκτός από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον τότε πρωθυπουργό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η αείμνηστη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, όπως φαίνεται από τη συζήτηση που διεξήχθη, ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις της συγκυρίας, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και παρείχε, παρά τις δεδομένες διαφωνίες του, στήριξη στην τότε κυβέρνηση, βάζοντας το καλό της πατρίδας πάνω από τα μικροκομματικά οφέλη. Στην τοποθέτησή του ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε μεταξύ άλλων: «Θα μπορούσε στο δημοψήφισμα -και θα μας διευκόλυνε όλους- να θέτατε τη δική σας πρόταση ή να θέτατε την πρόταση του Γιούνκερ, την οποία προσυπογράφετε τώρα, με τις πέντε αλλαγές, και αυτή την πρόταση να την παίρνατε ως πρόταση του ελληνικού λαού.

Το δημοψήφισμα

Το “ΝΑΙ” και “ΟΧΙ” δεν θα υπήρχε εκεί. Ολοι θα έλεγαν “ΝΑΙ” στην πρόταση τη δική σας. Ταυτόχρονα, πρέπει να σας πω ότι δημιουργήσατε τρομερές συγχύσεις και εσείς και οι υπουργοί. Και μαζέψτε τους! Δεν βοηθούν αυτές οι δηλώσεις αυτές τις ώρες. Ειλικρινά σας το λέω (…) Εγώ, λοιπόν, ήθελα να σας πω ότι με το δημοψήφισμα καθυστερήσατε πάρα πολύ. Και αυτό έχει κόστος. Η κατάσταση δεν είναι όπως το προηγούμενο Σάββατο που θέσατε το δίλημμα. Είναι πολύ χειρότερη. (…) Υποσχεθήκατε ότι έχετε τη συμφωνία. Εγώ αναμένω να τη φέρετε. Και να ξέρετε ότι, εφόσον αυτή είναι μια βιώσιμη λύση, εμείς δεν έχουμε τέτοια ζητήματα και τέτοια προβλήματα. Γι’ αυτό ακριβώς πιστεύω ότι στο θέμα της αύξησης της ρευστότητας θα βρείτε μία ομοθυμία από όλους εδώ πέρα».

Στην ίδια λογική, πλην του γραμματέα του ΚΚΕ, κυμάνθηκαν και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, τονίζοντας ότι το μήνυμα που θα πρέπει να σταλεί είναι ότι ο ελληνικός λαός επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, με τον τότε πρωθυπουργό να επισημαίνει: «Προφανώς το “ΟΧΙ” και δεν είναι εντολή ρήξης, αλλά δεν είναι και εντολή “πάση θυσία, ό,τι και να γίνει, θα συμφωνήσουμε”. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης με την ιδιότητα του προέδρου του Ποταμιού ανέφερε χαρακτηριστικά πως είναι απολύτως σύμφωνος με τις τροποποιήσεις που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας σε σχέση με την πρόταση Γιούνκερ, ενώ και η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά τόνισε την ανάγκη το πολιτικό προσωπικό της χώρας να εμφανιστεί ενωμένο απέναντι στις διαθέσεις της τρόικας. Δεδομένα η δημοσιοποίηση των πρακτικών του Συμβουλίου των πολιτικών Αρχηγών επιβεβαίωσε περίτρανα πως οι ξένες δυνάμεις και οι δανειστές ήταν εκείνοι που αντιμετώπιζαν με εκδικητικό τρόπο την Ελλάδα διατηρώντας μια αδιάλλακτη και εκβιαστική στάση, εξωθώντας την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης.


Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης παραδέχτηκε τον κυνισμό των δανειστών

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης υπενθύμισε στον Αλέξη Τσίπρα πως αντιμετώπισε και εκείνος το 2012-14 τον κυνισμό των δανειστών, ενώ παραδέχτηκε τη σκληρή στάση τους που είχε ως αποκορύφωμα το κλείσιμο των τραπεζών. Επειτα από έναν νέο γύρο τοποθετήσεων, όπου οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης διατύπωσαν τις προτάσεις τους, το συμβούλιο ολοκληρώθηκε με το κοινό ανακοινωθέν (δεν το υπέγραψε ο Δημήτρης Κουτσούμπας διατυπώνοντας τη συνολική διαφωνία του ΚΚΕ), το οποίο τους διάβασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας:

«Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε πολιτικός αρχηγός θα συμβάλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου. Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει: Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο τη δίκαιη κατανομή των βαρών και τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις. Ισχυρό, εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας. Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους. Αμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}
Advertisement 2
Advertisement 3

Κορυφαίες Ειδήσεις

Advertisement 4