Άλλαξαν τη σύνθεση της επιτροπής, τοποθετώντας κυβερνητικά στελέχη! Μετά τον γραπτό διαγωνισμό και τις συνεντεύξεις η λίστα με τους τρεις επικρατέστερους αποστέλλεται στον υπ. Υγείας και, αν δεν του κάνει κανείς από τους τρεις, έχει τη δυνατότητα να κηρύξει άγονο τον διαγωνισμό και να τοποθετήσει κάποιον της αρεσκείας του!
Μα το παιχνίδι (διαγωνισμός) είναι στημένο κι από πριν ξεπουλημένο (δρομολογημένο)», όπως λέει και ο στίχος (με μικρή παράφραση). Από την αρχή μέχρι το τέλος ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για κάλυψη των θέσεων διοικητών και υποδιοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών, καθώς και κάλυψη θέσεων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων σε ολόκληρη τη χώρα -παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης για αξιοκρατία και διαφάνεια- δομήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε όλοι ή σχεδόν όλοι που στελέχωσαν ήδη -και θα στελεχώσουν και στη συνέχεια- τις ανώτερες διοικητικές θέσεις των Υγειονομικών Περιφερειών και νοσοκομείων να έχουν την έγκριση του Μαξίμου και να προέρχονται κυρίως από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.
- Από τον Νίκο Τσακανίκα
Διατάξεις
Για να είναι σίγουροι ότι δεν θα ξεφύγει τίποτα, ο… δήθεν αδιάβλητος διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ υπέστη σοβαρές αλλαγές προς το χειρότερο με βάση τους πρόσφατους νόμους. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις έχουν παραβιαστεί ακόμη και αυτές οι -προς το χείριστο- διατάξεις. Ετσι κι αλλιώς όλα καταλήγουν στο γραφείο του υπουργού Υγείας Aδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος, αφού προκριθούν οι τρεις πρώτοι, είναι αυτός που θα επιλέξει ποιος θα πάει πού. Φυσικά, το εάν θα φτάσουν τελικά στο γραφείο του υπουργού οι πραγματικοί τρεις πρώτοι σηκώνει μεγάλη κουβέντα. Και καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο που διεξάγονται μεγάλοι διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ για διάφορες θέσεις στο Δημόσιο, το θέμα αποκτά μάλλον ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ίσως αποτελεί προάγγελο του τι θα ζήσουν οι φετινοί διαγωνιζόμενοι.
Ας δούμε από την αρχή πώς στήθηκε αριστοτεχνικά αυτός ο διαγωνισμός -έχοντας τον ΑΣΕΠ ως άλλοθι-, του οποίου το αποτέλεσμα δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για το γεγονός ότι τα πρόσωπα αυτά έχουν την έγκριση του Μαξίμου καθώς και τα απαραίτητα κομματικά διαπιστευτήρια της κυβερνητικής παράταξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Μάριος Σαλμάς, προσφάτως αποπεμφθείς από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. και γνώστης της κυβερνητικής τακτικής, σημείωσε σχετικά: «Για τον τελευταίο διοικητή νοσοκομείου έχει άποψη το Μαξίμου. Τίποτα δεν γίνεται αν δεν περάσει από το Μαξίμου».
Την αρχή έκανε ο Μάκης Βορίδης όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών. Με τον νόμο (4765/2021) για το νέο ΑΣΕΠ μεγεθύνεται ακόμη περισσότερο η δυνατότητα της κυβέρνησης να φέρνει τον διαγωνισμό στα μέτρα της. Ακολούθησε ο νόμος Κεραμέως 5062/2023, ο οποίος όρισε με ποιες προδιαγραφές θα διεξάγονται οι διαγωνισμοί στελεχών στο Δημόσιο, αφαιρώντας κάθε ίχνος αξιοπιστίας και αξιοκρατίας, ώστε ουσιαστικά να καθορίζεται με τη μεγαλύτερη ασφάλεια η επιλογή κομματικών στελεχών και ημετέρων. Βασικές πτυχές του νόμου για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού είναι οι εξής: Η πενταμελής επιτροπή του ΑΣΕΠ που συγκροτήθηκε για τον διαγωνισμό επιλογής διοικητών και υποδιοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών περιλαμβάνει μόλις ένα μέλος του ΑΣΕΠ. Οι υπόλοιποι είναι τρεις γενικοί γραμματείς από κυβερνητικές υπηρεσίες και ένας νομικός σύμβουλος από το κράτος.
Από τη στιγμή που οι τρεις (τουλάχιστον) από τους πέντε είναι κυβερνητικά στελέχη, τα πάντα έχουν «νοθευτεί» από την αρχή. Οι… δικλίδες ασφαλείας που ακολούθησαν, για να μη μείνει τίποτα στην τύχη, ήταν η συνέντευξη για την τελική επιλογή των εκλεκτών. Η τριμελής επιτροπή που διεξήγε τις προφορικές συνεντεύξεις για τους υποψήφιους διοικητές νοσοκομείων αποτελούνταν από τον διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), ο οποίος ορίστηκε με τις ευλογίες της κυβέρνησης, ένα στέλεχος από το υπουργείο Υγείας κι έναν εκπρόσωπο του ΑΣΕΠ. Μετά την ολοκλήρωση των συνεντεύξεων, η επιτροπή καταρτίζει τη λίστα με τους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους και την αποστέλλει στον υπουργό Υγείας, ο οποίος θα κάνει την τελική επιλογή. Κι αν δεν του κάνει κανείς από τους τρεις, έχει τη δυνατότητα ο υπουργός να κηρύξει άγονο τον διαγωνισμό και να τοποθετήσει κάποιον της αρεσκείας του!
Από τη στιγμή που «κλείδωσε» ποιοι θα είναι οι… ελεγκτές του διαγωνισμού, αξιοποιήθηκε ο νόμος της Κεραμέως και για το διαδικαστικό της υπόθεσης, δηλαδή με ποιον τρόπο θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός και τη λογική που θα διέπει το ερωτηματολόγιο. Πέρα από τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που πρέπει να έχει ο ενδιαφερόμενος για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό (ποικίλλουν ανάλογα με τη θέση, τη χωρητικότητα του νοσοκομείου κ.ά.) σε αδρές γραμμές η φιλοσοφία του διαγωνισμού έχει ως εξής:
Για τη θέση κάθε νοσοκομείου προκρίνονται οι πρώτοι 15 με τη μεγαλύτερη βαθμολογία από τη γραπτή διαδικασία. Ελέγχονται τα τυπικά προσόντα και μοριοδοτούνται. Με βάση τη νέα βαθμολογία προκρίνεται μια επτάδα των διαγωνιζόμενων, η οποία θα αξιολογηθεί από τη συνέντευξη (τριμελής επιτροπή), όπου κατά κανόνα γίνονται και οι μεγάλες ανατροπές, για να επιλεχθούν οι τρεις πρώτοι. Τέλος, ο λόγος ανήκει στον υπουργό Υγείας, ο οποίος επιλέγει τον εκλεκτό.
Οι… επίλεκτοι
Στελέχη της Ν.Δ., φίλοι και αυλικοί του Μεγάρου Μαξίμου και «κολλητοί» του υπουργού Υγείας είναι οι εκλεκτοί για τις διοικητικές θέσεις των νοσοκομείων. Για ανθρώπους με άσχετα πτυχία και ανύπαρκτα ή αμφίβολης αξίας μεταπτυχιακά έγιναν αλχημείες για να βρεθούν σε θέση… πρόσληψης και να… εκτοξευτούν στη συνέχεια μέσω της συνέντευξης. Αυτοί απαρτίζουν τους… αρίστους που διοικούν τα νοσοκομεία. Ας δούμε ορισμένους από τους… εκλεκτούς που ανέλαβαν την περασμένη άνοιξη: Ο υπέργηρος Θεόδωρος Τσουρούλας, συνταξιούχος, πτυχιούχος Φιλολογίας (σε άλλο ΦΕΚ εμφανίζεται ως πτυχιούχος Φιλοσοφίας με μεταπτυχιακό, τι άραγε να ισχύει;) και στέλεχος της Ν.Δ. Ηταν διοικητής και τώρα διορίστηκε πρόεδρος του Δ.Σ. και προσωρινός διοικητής στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Αγιοι Ανάργυροι», καθώς κήρυξαν άγονο τον διαγωνισμό για τη συγκεκριμένη θέση.
Αυτό που προξενεί τεράστια έκπληξη είναι ότι δεν υπάρχει πουθενά το όνομά του στον οριστικό πίνακα κατάταξης. Αυτό μπορεί να σημαίνει μόνο ένα από τα δύο: Ή απέτυχε ή δεν συμμετείχε. Αυτό κι αν είναι σκάνδαλο. Κι όχι μόνο ανέλαβε τη θέση, αλλά είχε διοριστεί νωρίτερα πρόεδρος του Δ.Σ. του Κοργιαλένειου Μπενάκειου ΕΕΣ, δηλαδή σε άλλο νοσοκομείο. Διατηρεί δηλαδή δύο θέσεις, κάτι που είναι ασυμβίβαστο. Ο Αναστάσιος Καρανδρέας, γιατρός πρωκτολόγος, στέλεχος της Ν.Δ. και υποψήφιος βουλευτής, ανέλαβε διοικητής στο Κοργιαλένειο Μπενάκειο του Ερυθρού Σταυρού. Παρότι ήταν στη 15άδα των επιτυχόντων του διαγωνισμού, δεν κατάφερε αρχικά να βρίσκεται στην τελική 7άδα με βάση τα τυπικά προσόντα. Επιπρόσθετα του έλειπε και μεταπτυχιακός τίτλος με βάση τον πίνακα που ανάρτησε το ΑΣΕΠ. Κατετάγη 8ος.
Τα… προσόντα
Ω του θαύματος (θα εξηγήσουμε παρακάτω το θαύμα!), φαίνεται πως παραιτήθηκε μια υποψήφια, ώστε να καταλάβει την 7η θέση και να συμμετάσχει στη διαδικασία της συνέντευξης που οδηγεί στην πρώτη τριάδα. Εκεί κατετάγη τρίτος, αλλά φαίνεται πως εκτίμησε ο Αδωνις τα… προσόντα του και πήρε τη θέση. Να λοιπόν που και οι έσχατοι έσονται πρώτοι! Να θυμίσουμε πως ο κ. Καρανδρέας, ως διορισμένος διοικητής στον «Αγ. Σάββα», εκτέλεσε την απόφαση της διοικήτριας της 1η ΥΠΕ Αττικής κυρίας Μπαλαούρα για μεταφορά των χειρουργείων στο «ΕΛΠΙΣ» με τέτοια προχειρότητα, με αποτέλεσμα λίγες μέρες αργότερα, σε προγραμματισμένο χειρουργείο, να προκληθούν σοβαρά εγκαύματα σε 14 υγειονομικούς και ασθενείς. Το κερασάκι στην τούρτα; Μία από τους τρεις της επιτροπής που τον βαθμολόγησε στη συνέντευξη ήταν η κυρία Μπαλαούρα.
Η Ελπινίκη Ταβιανάτου, κομματικό στέλεχος της ΔΑΚΕ στο υπ. Υγείας, πτυχιούχος Κοινωνιολογίας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ανέλαβε διοικήτρια στο «Ελενα» – «Αλεξάνδρα» – «Αγία Ελένη» (τρία νοσοκομεία, κοινός διοικητής). Εχει κάποιες ΕΔΕ στην πλάτη της, με τελευταία το περίφημο «γλέντι» εντός του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός, στο οποίο μέχρι πρότινος ήταν διοικήτρια, με τσιφτετέλια και τραγούδια. Στα βίντεο που είδε όλη η Ελλάδα, την ώρα που η κυρία Ταβιανάτου έσερνε πρώτη τον χορό, πίσω της περνούσε τραυματιοφορέας με ασθενή στο φορείο. Παρότι κλήθηκε να εξηγήσει τα… ανεξήγητα, κατάφερε (;) όχι μόνο να τη βγάλει καθαρή, αλλά και να… προαχθεί. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», φαίνεται πως η υποψήφια που παραιτήθηκε για να μπει στην επτάδα ο κ. Καρανδρέας ήταν η κυρία Ταβιανάτου.
Η Αναστασία Κανέλλου, με πτυχίο νηπιαγωγού, χωρίς μεταπτυχιακό και αυτή, αλλά με άκρες, όπως φαίνεται, στην οικογένεια Μητσοτάκη (υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον Κώστα Μπακογιάννη και πολλαπλώς φωτογραφιζόμενη με την αδερφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλεξάνδρα), κατετάγη τελευταία στην οριστική κατάταξη πριν από τη συνέντευξη για τη θέση στο «Αγία Σοφία» (Παίδων). Για άλλη μια φορά ο διαγωνισμός κρίθηκε άγονος και έτσι κατάφερε και διορίστηκε ως προσωρινή αναπληρώτρια του Παίδων. Η Αννα Μάινα, με πτυχίο Κοινωνιολογίας και βαθιά οικογενειακή παράδοση στη Ν.Δ., ορίστηκε προσωρινή διοικήτρια του «Γ. Γεννηματάς». Το απίστευτο είναι ότι στην τελική κατάταξη ήταν 17η, δηλαδή χωρίς δικαίωμα διεκδίκησης θέσης. Ωστόσο και στην περίπτωσή της επιστρατεύθηκε το τέχνασμα του… άγονου διαγωνισμού, προκειμένου να γίνει κατορθωτός ο διορισμός της από τον Αδωνι Γεωργιάδη.
Και μια… πρόβλεψη σε ό,τι αφορά τον διοικητή του Νοσοκομείου Κορίνθου, καθώς δεν έχουν ανακοινωθεί οι διορισμοί των διοικητών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σύμφωνα με το περιβάλλον της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, θα είναι ο Γρηγόρης Καρπούζης, πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κορινθίας, ο οποίος, παρότι συμμετείχε στον διαγωνισμό, τερμάτισε όγδοος, δηλαδή χωρίς δικαίωμα συμμετοχής για τη θέση. Ιδωμεν…
Η απαγόρευση των ενστάσεων και τα… περιστρεφόμενα μήλα και αχλάδια
Σε ό,τι αφορά το ερωτηματολόγιο, μια σειρά από μαρτυρίες όσων συμμετείχαν στον διαγωνισμό καταδεικνύει πως ουδεμία σχέση είχε με τα πραγματικά προσόντα που πρέπει να διαθέτει ένας διοικητής νοσοκομείου. Μια πρόγευση είχε δώσει με άρθρο του στην εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ» ο διευθυντής της Μανώλης Κοττάκης, στις 20 Ιουνίου 2024. «Ενας διοικητής με μακρά διαδρομή στη διοίκηση νοσοκομείου περιέγραψε την εμπειρία του από τον διαγωνισμό. (…) Ο άνθρωπος δεν ήξερε αν πρέπει να γελάσει ή να κλάψει. Τον είχαν βάλει να λύσει μια άσκηση “πάκμαν”, όπου καλείτο να συμπληρώσει με λογική επαγωγή κάτι κουτάκια με περιστρεφόμενα αχλάδια και μήλα».
Οπως κατήγγειλαν στη «δημοκρατία» αρκετοί διαγωνιζόμενοι, πέρα από τις άσχετες με το αντικείμενο της διοίκησης ενός νοσοκομείου ερωτήσεις, η ταυτότητα των υποψηφίων δεν ήταν κρυφή ούτε τα γραπτά βαθμολογούνται ανώνυμα, αφού είχε ταυτοποιηθεί η θέση τους με το κομπιούτερ κι άρα κάθε βαθμολογητής αξιολογητής ήξερε ή μπορούσε να γνωρίζει ποιον ακριβώς βαθμολογεί.
Οι ερωτήσεις
Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως οι διαγωνιζόμενοι, αφού πλήρωσαν 100 ευρώ παράβολο, εξετάστηκαν σε διαφορετικές μέρες και με διαφορετικά θέματα, χωρίς δηλαδή να υπάρχει ισονομία. Ηταν δε τόσο… διαφανής η διαδικασία, που αφενός ο νόμος Κεραμέως, αφετέρου η τροπολογία (ν. 5099/2024) που ψηφίστηκε λίγο αργότερα, προβλέπουν ότι «οι ερωτήσεις, τα θέματα και οι απαντήσεις της προβλεπόμενης γραπτής εξέτασης δεν δημοσιοποιούνται» και ότι οι «ενστάσεις κατά της βαθμολογίας της γραπτής εξέτασης δεν επιτρέπονται». Τέλος, παρότι ο διαγωνισμός διεξήχθη την άνοιξη του 2024, έχει περάσει ένας χρόνος κι ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας. Σε κάποιες φαίνεται πως τα… μαγειρέματα συνεχίζονται ακόμα…
Δημόσια επώνυμη καταγγελία στη δημοκρατία
Σε δήλωσή της στη «δημοκρατία» η Σταυρούλα Αγγελίδου, Π.Ε. Νοσηλεύτρια στη μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο ΝΕΕΣ (Νοσοκομείο Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού), καταγγέλλει επώνυμα τον διαγωνισμό και ζητεί την ακύρωσή του αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Συμμετείχα στον διαγωνισμό μέσω του ΑΣΕΠ, διότι:
1) Φοίτησα στο ΕΚΠΑ Νοσηλευτικής, ολοκλήρωσα σπουδές στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης,
έχω μεταπτυχιακό στην Εθνική και Κοινοτική Διοίκηση και είμαι υποψήφια διδάκτωρ του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου,
2) ούτε στα πιο εφιαλτικά μου όνειρα δεν είχα δει παρόμοια διαδικασία διαγωνισμού, όπως αυτή την οποία περιγράφω με συγκεκριμένα -κατά τη γνώμη μου, αξιόποινα-στοιχεία στην ένστασή μου προς τον υπουργό Υγείας.
«Συμμορίες»
Με την ένστασή μου ζήτησα ταυτόχρονα από τον υπουργό την ακύρωση του διαγωνισμού. Πλείστα από όσα συμβαίνουν στα νοσοκομεία και μεταξύ αυτών και στο δικό μας είναι -δυστυχώς- αρμοδιότητας της Δικαιοσύνης, στην οποία πολλές καταγγελίες για δράση συμμοριών εκκρεμούν ήδη. Ονειρο ήταν και πήγε περίπατο η ελπίδα ότι το ΑΣΕΠ θα μπορούσε να εγγυηθεί την επιλογή αρίστων, και όχι ημετέρων.
Κρίμα για τους ασθενείς και για τους γιατρούς/νοσηλευτές και για τους εργαζόμενους που μοχθούν νυχθημερόν έντιμα και με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής, την ώρα που άλλοι απαξιώνουν, πλουτίζοντας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας».