Εκτίναξη τιμών στα καύσιμα θα φέρει ο φόρος των ρύπων, που έρχεται με την «υπογραφή» της Ε.Ε.

Το ότι η Ευρώπη -και, βεβαίως, και η Ελλάδα- τα έχει κάνει μπάχαλο στην ενέργεια με την εμμονή της για μονομερή -και όχι παγκόσμιο- περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι γνωστό. Το υψηλό τίμημα των πρωτοβουλιών, που αποφάσισαν κάποιοι ευφάνταστοι τεχνοκράτες και επιπόλαιοι πολιτικοί, το πληρώνουμε όλοι κάθε μήνα, με τον λογαριασμό του ηλεκτρικού, με τα καύσιμα στα αυτοκίνητα αλλά και με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, που τροφοδοτείται και από τα υψηλά μεταφορικά και ενεργειακά κόστη.

Ε, λοιπόν, έρχονται κι άλλες αυξήσεις: Τις φέρνει ο νέος κανονισμός της Ε.Ε. για την απανθρακοποίηση στα κτίρια, στις οδικές μεταφορές και τις μικρές βιομηχανίες, που τίθεται σε ισχύ από 1/1/2027. Ορυκτά καύσιμα, δηλαδή βενζίνες, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και κάθε άλλο καύσιμο που εκπέμπει ρύπους και χρησιμοποιείται σε κτίρια για θέρμανση, στις οδικές μεταφορές ή σε μικρές βιομηχανίες, θα επιβαρύνονται με φόρο ρύπων, ώστε οι εκπομπές να μειωθούν κατά 42% έως το 2030 σε σχέση με το 2005.

Καταλάβατε; Μάλλον όχι. Να σας το κάνουμε λιανά: Η συνολική επιβάρυνση των καταναλωτών με βάση τις σημερινές τιμές δικαιωμάτων εκπομπής CO2 (45 ευρώ ο τόνος) και με την υπόθεση ότι η κατανάλωση το 2027 στα καύσιμα θα είναι ίδια με σήμερα, υπολογίζεται από τον Σύνδεσμο Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών στα 800 εκατ. ευρώ ετησίως.


Γλυκά… υπερκέρδη

Για τους παλαιότερους είναι ένα από τα πιο αριστοκρατικά ζαχαροπλαστεία. Aγνωστο εάν οι νεότεροι δεν το γνωρίζουν καν. Ο λόγος για το Κοσμικόν. Η εταιρία που το έχει κατά το 2024 σημείωσε πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 11,1 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 1,7 εκατ. ευρώ στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2024. Σημειώνουμε ότι στον ισολογισμό έχει γραφτεί και ρευστότητα ύψους 2,4 εκατ. ευρώ, που διαθέτει η εταιρία σε ταμειακά διαθέσιμα. Δύσκολα πετυχαίνουν τέτοια νούμερα ακόμα και οι περιβόητες νεοφυείς επιχειρήσεις της τεχνολογίας. Οι επιδόσεις του ζαχαροπλαστείου δείχνουν πως, όταν κάνεις καλά τη δουλειά σου, έχεις ένα προϊόν που αγαπάει και θέλει ο κόσμος και η διαχείριση είναι χρηστή, μπορείς να βγάλεις πολλά λεφτά.


Ενισχυμένες συνεργασίες

Μας τρολάρουν κανονικά, όπως λένε και οι νεότεροι για την προκλητική ειρωνεία. Εκείνα τα επενδυτικά κεφάλαια που λέγαμε «κοράκια» και έγιναν τώρα «servicers» πανηγυρίζουν στην πλάτη ανθρώπων που βρέθηκαν σε δυσκολία αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους. Με χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων άνω των 30 δισ. ευρώ στο τέλος του 2024, η doValue Greece, παρά τη μείωση των εσόδων στα 182 εκατ. ευρώ λόγω αποπληρωμών, ανακοίνωσε καθαρά κέρδη προ φόρων 71,9 εκατ. ευρώ. Η εταιρία επεκτάθηκε με νέα projects, όπως τα Frontier II, Alphabet και Omega, ενισχύοντας τις συνεργασίες της με Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Attica Bank. Μεγάλο μέρος των διαχειριζόμενων assets υπάγεται στο σχήμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής».


Fibank: Τραπεζική «εισβολή» από τη Βουλγαρία

Κάποτε οι ελληνικές τράπεζες «αλώνιζαν» στα Βαλκάνια. Αναγκάστηκαν να πουλήσουν τις εκεί δραστηριότητές τους για να κλείσουν τις «μαύρες τρύπες» που προκάλεσαν τα Μνημόνια στο εσωτερικό. Τώρα έρχονται οι Βαλκάνιοι εδώ. Η Fibank (First Investment Bank), η μεγαλύτερη τράπεζα βουλγαρικής ιδιοκτησίας, ανακοίνωσε προ ημερών την είσοδό της στην Ελλάδα, μέσω της εφαρμογής My Fibank για κινητά. Βασικοί της μέτοχοι είναι ο Τσέκο Μίνεφ και ο Ιβάιλο Μουταφτσίεφ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fibank, Νίκολα Μπακάλοφ, είχε δηλώσει με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου ότι «η Ελλάδα είναι ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης που συνορεύει με τη Βουλγαρία και κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων εταίρων της στο εξωτερικό εμπόριο. Με την είσοδο της Βουλγαρίας στον οικονομικό χώρο Σένγκεν, οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί σημαντικά». Η Fibank μετρά ήδη 32 χρόνια λειτουργίας, έχοντας κύρια δραστηριότητα στη Βουλγαρία και περιφερειακή παρουσία στην Κύπρο, στην Αλβανία και πλέον και την Ελλάδα.


Off… Shore

Πεντάστερο το «Σαλάντι»

Φιλόδοξο είναι το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας Saladi Beach Resort Α.Ε., ύψους 266 εκατ., για την αναβάθμιση του ομώνυμου ξενοδοχείου. Tο «Ακτή Σαλάντι» ήταν το πρώτο ξενοδοχείο στην Πελοπόννησο που απευθυνόταν αποκλειστικά σε γυμνιστές τη δεκαετία του ’80. Με την πάροδο των ετών το ξενοδοχείο περιήλθε σε παρακμή, ερειπώθηκε και λεηλατήθηκε. Το έργο αφορά την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό του ξενοδοχείου «Σαλάντι», με δημιουργία μονάδας πέντε αστέρων, 203 δωματίων, και σε δεύτερη φάση τη δημιουργία τουριστικού καταλύματος συνιδιοκτησίας («Condo Hotel»), με 167 bungalows (hotel) και 170 κατοικίες (residential). Παλαιότερα το ξενοδοχείο είχε 924 κλίνες. Στον χώρο γύρω από το ξενοδοχείο έχουν φυτευτεί 1.000 ρίζες ελιές και 500 λεμονιές. Το ξενοδοχείο όμως έκλεισε ύστερα από έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και εκπροσώπων της Εκκλησίας. Πλέον τα κτίρια του ξενοδοχείου έχουν εγκαταλειφθεί και έχουν λεηλατηθεί.

Η ώρα της αποτίμησης

Εως τα τέλη Ιουλίου αναμένεται να αναλάβουν το έργο της αξιολόγησης, ωρίμανσης και αποτίμησης των πρώτων 1.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ εννέα συνολικά εταιρίες, που έχουν προκριθεί για το έργο. Το πρώτο μέρος αυτού του project, που φέρει την ονομασία Landmark 360° και αφορά συνολικά περί τα 6.500 ακίνητα, φιλοδοξεί να έχει ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο. Κατόπιν θα δοθούν τα επόμενα 1.000 ακίνητα στους ίδιους συμβούλους. Τα εννέα σχήματα που συμμετέχουν στο project καταγραφής, κατηγοριοποίησης, εκτίμησης και ωρίμανσης θα λάβουν τον ίδιο αριθμό και μείγμα είδους ακινήτων η καθεμία.

Πυρηνική κοινοπραξία

Η βρετανική εταιρία Core Power συνεργάζεται με ελληνική εταιρία για την ανάπτυξη πλωτών πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής (FNPPs) για τη Μεσόγειο. Η Core θα συνεργαστεί με τον αμερικανικό νηογνώμονα ABS και τη νεοσύστατη ελληνική εταιρία Athlos Energy για να αξιολογήσει την προοπτική τοποθέτησης πλωτών πλατφορμών με πυρηνικές, ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες για την κάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων των νησιών, των λιμανιών και των παράκτιων κοινοτήτων της Μεσογείου. Η Athlos ιδρύθηκε πέρυσι από τον Στάθη Βλασσόπουλο και τον Διονύση Χιόνη, οι οποίοι έχουν σπουδάσει Πυρηνική Μηχανική και Φυσική στην Ελβετία. Πιστεύουν ότι η πυρηνική ενέργεια πρέπει να αποτελεί μέρος του ελληνικού ενεργειακού μείγματος και έτσι η Athlos στοχεύει στην ανάπτυξη του πρώτου εμπορικού πυρηνικού έργου στην Ελλάδα.

Δεύτερη ευκαιρία

Ενα από τα ξενοδοχεία της ιστορικής αλυσίδας των Ξενία θα έχει τη δεύτερη ευκαιρία του να πρωταγωνιστήσει στον κλάδο. Η Ελληνική Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), θυγατρική του Υπερταμείου, ολοκλήρωσε τον ανοιχτό, ηλεκτρονικό, πλειοδοτικό διαγωνισμό για τη μακροχρόνια εκμίσθωση, για 30 έτη, του «Ξενία Ουρανούπολης». Σκοπός είναι μέσα από τις επενδύσεις που θα κάνει ο επενδυτής να αναβαθμιστεί το κατάλυμα σε πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα στην καρδιά της βόρειας Ελλάδας. Ο διαγωνισμός συγκέντρωσε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, με τη συμμετοχή εφτά επενδυτικών σχημάτων, εκ των οποίων έξι ελληνικές και μία ξένη εταιρία, ενώ η τιμή εκκίνησης ορίστηκε σε 240.000 ευρώ ετησίως. Προσωρινή ανάδοχος ανακηρύχτηκε η εταιρία Δομές Αττικής Μονοπρόσωπη Α.Ε., συμφερόντων της οικογένειας του ξενοδόχου Γιώργου Π. Σπανού (Domes Resorts), καταθέτοντας την υψηλότερη προσφορά, ύψους 826.875 ευρώ ετησίως.


«Πρόσω ολοταχώς» για τη στρατηγική, τουριστική επένδυση της εταιρίας Hydra Rock στην Ερμιονη

Προχωράει η αδειοδοτική ωρίμανση της επένδυσης ύψους 475 εκατ. ευρώ στην Ερμιόνη, στην Πελοπόννησο, για την ανάπτυξη υπερπολυτελούς, σύνθετου τουριστικού καταλύματος και τουριστικού χωριού στην περιοχή Βλαχέικα -απέναντι από την Υδρα- από την εταιρία Hydra Rock, συμφερόντων Ιωάννη Β. Βαρδινογιάννη.

Το επενδυτικό σχέδιο εγκρίθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και, σύμφωνα με το ΦΕΚ όπου δημοσιεύτηκε η σχετική απόφαση, η πολεοδόμηση θα προχωρήσει με την κατάρτιση ειδικού σχεδίου χωρικής ανάπτυξης στρατηγικής επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ), με ειδικότερες χρήσεις «τουρισμός – αναψυχή» (σύνθετο τουριστικό κατάλυμα) και «τουριστικό παραθεριστικό χωριό». Παράλληλα εγκρίθηκε η χορήγηση του κινήτρου της ταχείας αδειοδότησης για την έγκριση, την έκδοση και την τροποποίηση κάθε αναγκαίας άδειας και διοικητικής πράξης, προς τον σκοπό της υλοποίησης του σχεδίου, αφού προηγουμένως απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων χαρακτήρισε την επένδυση στρατηγική.


Επενδυτική «απογείωση» με την Kalamata Airport Α.Ε.

Και το όνομα αυτής, Kalamata Airport A.E. Την εταιρία ίδρυσαν πριν από μερικά εικοσιτετράωρα η γερμανική Fraport AG, σε κοινοπραξία με τους ομίλους Κωνσταντακόπουλου (Πηλέας Α.Ε.) και Κοπελούζου (Delta Airport Investments Α.Ε.). Το νέο σχήμα αναλαμβάνει για 40 χρόνια τη διαχείριση και την ανάπτυξη του αεροδρομίου «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», μετά την αποδοχή της προσφοράς ύψους 45,2 εκατ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο. Το επενδυτικό πλάνο προβλέπει 28,3 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των τερματικών εγκαταστάσεων κατά τα πρώτα τρία χρόνια, ενώ προσωρινή έναρξη λειτουργίας στοχεύει να κάνει στα τέλη του 2025. Το αεροδρόμιο, που λειτουργεί από το 1959, είδε τις διεθνείς αφίξεις να εκτοξεύονται από 33.000 το 2010, σε 153.000 το 2019, με 152.000 αφίξεις το 2024 (Ιαν.-Οκτ.), αναπληρώνοντας πλήρως τις απώλειες από Covid.


Off… Shore

Νέο ρεκόρ αφίξεων

Ο Ιούνιος επιβεβαίωσε τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού, με το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών να καταγράφει νέο ρεκόρ επιβατικής κίνησης, με 3,45 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 4,6% σε ετήσια βάση. Η κίνηση εσωτερικού και εξωτερικού συνέχισε ανοδικά (+1,9% και +5,8%, αντίστοιχα), ενισχύοντας τις προσδοκίες για σημαντικά έσοδα από τον τουρισμό αλλά και τις ανησυχίες για περαιτέρω άνοδο των τιμών για τη μέση ελληνική οικογένεια.

Στο εξάμηνο οι επιβάτες ξεπέρασαν τα 15 εκατομμύρια, με αύξηση 7,6% σε σχέση με το 2024. Ενδεικτική είναι και η άνοδος στις διεθνείς πτήσεις (+10,7%), η οποία αποτυπώνει την ενισχυμένη συνδεσιμότητα της Ελλάδας με στρατηγικές αγορές.

Στο φουλ η πληρότητα

Η πρόεδρος του ομίλου Λάμψα, Χλόη Λασκαρίδη κόρη του Αθανασίου Λασκαρίδη, αυξάνει το αποτύπωμά της στην τουριστική αγορά – μάλιστα, αυτή την εβδομάδα προέδρευσε της ετήσιας γενικής συνέλευσης της ξενοδοχειακής επιχείρησης. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Λάμψα, κατά το α’ εξάμηνο του έτους καταγράφηκε σταθεροποίηση στα δύο εμβληματικά ξενοδοχεία του ομίλου στην Αθήνα, στη «Μεγάλη Βρεταννία» και στο «King George», με τα συνολικά έσοδα να παρουσιάζουν αύξηση κατά 1,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η μέση τιμή διανυκτέρευσης στη «Μεγάλη Βρεταννία» έφτασε στα 520 ευρώ, ενώ η πληρότητα διαμορφώθηκε στο 71%, έναντι 69% το 2024.

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Κορυφαίες Ειδήσεις