Φυλακή ή επιστροφή για λαθρομετανάστες

Με μεγάλη καθυστέρηση η κυβέρνηση έφερε επιτέλους νέο νομοσχέδιο στη Βουλή, που προβλέπει τα αυτονόητα για τους παράνομους εισβολείς

Τις νέες διατάξεις αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού παρουσίασε ο Θάνος Πλεύρης, την ώρα που νομοσχέδιο εισήχθη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής εν μέσω αντιδράσεων, κυρίως από την Αριστερά. Βασικός στόχος είναι η εφαρμογή του δόγματος «φυλακή ή επιστροφή», με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου να εξηγεί πως ποινικοποιείται η παράνομη παραμονή, το οποίο αυτομάτως θα σημαίνει πως σε περίπτωση που μετανάστης τού απορριφθεί το άσυλο και δεν συνεργαστεί να επιστρέψει, θα έχει ποινή φυλάκισης από δύο έως πέντε χρόνια.

Οσοι εισέρχονται στη χώρα σε περίπτωση που δεν έχουν προσφυγικό προφίλ θα μπαίνουν σε διοικητική κράτηση έως και 24 μήνες. Αυτό σημαίνει πως δεν θα κυκλοφορούν ελεύθεροι. Ο Θάνος Πλεύρης υπεραμύνθηκε των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής, θέτοντας στην αιχμή των προτεραιοτήτων την ενίσχυση του μηχανισμού επιστροφών. Σύμφωνα με όσα στοιχεία παρουσίασε στη Βουλή, μέχρι τις 15 Αυγούστου είχαν πραγματοποιηθεί 808 απελάσεις, οικειοθελείς και αναγκαστικές, ενώ έως τα τέλη του μήνα προγραμματίζονται άλλες 250.

Κατά τον Θάνο Πλεύρη, οι επιστροφές είναι το μεγάλο στοίχημα και προς αυτή την κατεύθυνση έχει διμερείς επαφές και σειρά συναντήσεων με πρέσβεις, ΔΟΜ και όλους τους φορείς που εμπλέκονται. Την ίδια στιγμή, μετά τα μέσα Ιουλίου, όποτε και ψηφίστηκε η τροπολογία για την αναστολή ασύλου, οι ροές στην Κρήτη παρουσίασαν μείωση κατά 80%, με τον υπουργό να αποδίδει τη μείωση στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου, αλλά και στις διπλωματικές κινήσεις του υπουργού Εξωτερικών.

Πάντως, αυτό που προκάλεσε αίσθηση είναι η καταγγελία του υπουργού για τα κυκλώματα και την τακτική που ακολουθούσαν τον περασμένο Ιούλιο, την περίοδο της όξυνσης της κρίσης στην Κρήτη. Οπως περιέγραψε, μετανάστες δέχθηκαν μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα, στα οποία τους καλούσαν να αποφύγουν την Ιταλία, καθώς αυστηροποιεί το πλαίσιο εισόδου, και να κινηθούν προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα σε Κρήτη και Γαύδο.

Επειτα και από αυτά τα περιστατικά, η κυβέρνηση προχώρησε στα νέα μέτρα, τα οποία, κατά τον ίδιο, απέδωσαν καρπούς. Κι αυτό διότι σε 45 ημέρες εισήλθαν παράνομα στη χώρα από τη Λιβύη οι μισοί μετανάστες από όσοι έφθασαν μόνο την πρώτη βδομάδα του Ιουλίου, ενώ όλο τον Αύγουστο μέχρι τώρα αφίχθησαν όσοι σε μία μόνο μέρα τον Ιούλιο. «Οταν μπαίνουν οι καραβιές με 2.500 κόσμο, έπρεπε να αντιδράσουμε» ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης, επιμένοντας πως νούμερο ένα στόχος είναι η αύξηση των επιστροφών και ανακοινώνοντας μάλιστα πως έχουν προγραμματιστεί πέντε πτήσεις το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου προς Πακιστάν, Μπανγκλαντές και Αίγυπτο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Κορυφαίες Ειδήσεις