Η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο προμήθειας στρατιωτικών αεροσκαφών C-390, μέρος των οποίων κατασκευάζεται στην Πορτογαλία, όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.
Ο κ. Δένδιας, που βρίσκεται στην Πορτογαλία για διήμερη επίσκεψη, προχώρησε στις σχετικές δηλώσεις έπειτα από τη συνάντησή του στη Λισαβόνα με τον Πορτογάλο υπουργό Άμυνας, Νούνο Μέλο.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους εξετάστηκαν διάφορα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και η πιθανή απόκτηση αεροσκαφών τύπου C-390 από την Ελλάδα.
Δεν έγιναν γνωστές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των αεροσκαφών ή το ύψος της πιθανής συμφωνίας.
Η Ελλάδα, που ήδη χρησιμοποιεί μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-27, έχει προγραμματίσει επενδύσεις ύψους περίπου 28 δισ. ευρώ έως το 2036 για την ενίσχυση και αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Καθοριστικό ρόλο στο πρόγραμμα παραγωγής των C-390 διαδραματίζει η πορτογαλική εταιρεία OGMA, στην οποία η Embraer διαθέτει ποσοστό 65%, ενώ το υπόλοιπο ανήκει στο πορτογαλικό δημόσιο.
Η εταιρεία κατασκευάζει τμήματα της κεντρικής ατράκτου, τα οποία αποστέλλονται στη Βραζιλία όπου πραγματοποιείται η τελική συναρμολόγηση των αεροσκαφών.
Η Πορτογαλία αποτέλεσε το πρώτο κράτος της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ που προχώρησε σε παραγγελία του C-390 το 2019, έχοντας ήδη παραλάβει μέρος των αεροσκαφών τα τελευταία χρόνια.
Επίσημη υποδοχή και συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Πορτογαλίας Nuno Melo @NunoMeloMDN, στο Forte de S. Juliao da Barra, στη #Λισαβόνα.
Εποικοδομητική συζήτηση για την περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας, με έμφαση στην ανάπτυξη… pic.twitter.com/wpoM6YNRbp
— Nikos Dendias (@NikosDendias) May 7, 2026