Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ Μαξίμου και Δημήτρη Αβραμόπουλου μετά την εμπλοκή και του πρώην Ευρωπαίου επιτρόπου στο σκάνδαλο Qatar-gate. Από τη μία πλευρά οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, που δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για τον πρώην επίτροπο και νυν βουλευτή Ηλείας, και από την άλλη ο φόβος να χρεωθούν ακόμα ένα σκάνδαλο έχουν οδηγήσει σε αποστάσεις και «αδειάσματα» προς τον πρώην επίτροπο και νυν βουλευτή… Ηλείας.
«Οταν σε καλούν οι Αρχές, πρέπει να ανταποκρίνεσαι, όσο κι αν μας φαίνεται ότι μια υπόθεση δεν στέκει» ήταν το μήνυμα του Παύλου Μαρινάκη, την ίδια ώρα που ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωνε πως «δεν θα απολογηθεί σε κανέναν κερατά», χαρακτηρίζοντας μάλιστα το ένταλμα σύλληψής του άκυρο.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο η αναφορά στη λέξη «κερατά» που χρησιμοποίησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θεωρήθηκε αχρείαστη, ιδίως σε μια υπόθεση με ευρωπαϊκή και δικαστική διάσταση, η οποία απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς και χαμηλότερους τόνους. Ο πρώην επίτροπος επιχείρησε ακόμα μία φορά να υπερασπιστεί τον εαυτό του, απαντώντας σε ερωτήματα που δεν έχουν τεθεί από κανέναν, αλλά και αλλάζοντας τα δεδομένα που υπάρχουν στο τραπέζι.
Τι είπε
Συγκεκριμένα, μίλησε για «σκοπιμότητα από Βέλγους αστυνομικούς που δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους», ενώ διερωτήθηκε: «Είναι δυνατόν να υπάρχει μίζα που να δηλώνεται και να φορολογείται;» Αχνα για το γεγονός ότι τα χρήματα αυτά έπρεπε να επιστραφούν. Κι ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έδινε τη δική του μάχη στην Αθήνα, επιχειρώντας να παρουσιάσει το ένταλμα ως μια σκευωρία που του έστησαν Βέλγοι αστυνομικοί, και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν έπαιρνε αποστάσεις από τον πρώην επίτροπο.
Κάνοντας σαφές ότι άλλη είναι η άδεια που έδωσε η Επιτροπή το 2021 στον πρώην επίτροπο για επαγγελματική δραστηριότητα μετά τη λήξη της θητείας του -στην περίπτωση αυτή η άδεια αφορούσε τη συμμετοχή του στην περίφημη ΜΚΟ Fight Impunity- και άλλο πράγμα είναι τα αδικήματα που του προσάπτονται. Που έχουν να κάνουν με ραντεβού και συναντήσεις που έχουν καταγραφεί με αξιωματούχους του Κατάρ. Τον κ. Αβραμόπουλο εκθέτει και η δήλωση-διάψευση του εκπροσώπου της Κομισιόν ότι δεν έλαβε ποτέ κανένα αίτημα για νομική συνδρομή. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι δεν ανταποκρίθηκε στο παρελθόν στο αίτημα των βελγικών Αρχών να απαντήσει στις ερωτήσεις τους γιατί περίμενε στήριξη και νομική εκπροσώπηση από την Κομισιόν ως πρώην επίτροπος.
Ο εκπρόσωπός της όμως τον διέψευσε και εξήγησε ότι ο κ. Αβραμόπουλος ποτέ δεν ζήτησε τέτοια συνδρομή… Η πρωινή συνέντευξη του πρώην Ευρωπαίου επιτρόπου, πάντως, άνοιξε και δεύτερο μέτωπο. Αυτή τη φορά με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι το ένταλμα είχε παραμείνει για ημέρες «στο συρτάρι» του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο διαχείρισης της υπόθεσης.
Από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ., οι απαντήσεις ήταν αιχμηρές. Πηγές της Αστυνομίας ανέφεραν ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης διαβιβάστηκε εντός 24 ωρών στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών Αθηνών και ότι οι ελληνικές Αρχές ενήργησαν όπως σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση. «Κανένας πολίτης δεν τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης» ήταν το μήνυμα που εξέπεμψαν. Κρίσιμο σημείο της υπόθεσης παραμένει το γιατί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν παρουσιάστηκε ενώπιον των βελγικών Αρχών όταν εκλήθη για εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου, αλλά και γιατί δεν επέστρεψε τα λεφτά που είχε πάρει.