Μπορεί ο μισός ελληνικός πληθυσμός να κοιτάζει τις διακοπές με τα… κιάλια, όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει ακάθεκτος το καλοκαιρινό του πρόγραμμα στα Χανιά.
Ο πρωθυπουργός απαθανατίστηκε σήμερα στην παραλία Σοσορίδες, στο Μαράθι, να απολαμβάνει τη βουτιά του, δείχνοντας μάλιστα να έχει αφήσει πίσω του και το ατύχημα με το ποδήλατο… αλά ΓΑΠ, από το οποίο τραυματίστηκε στο χέρι. Ευτυχώς, το περιστατικό αυτό δεν στάθηκε ικανό να χαλάσει τις διακοπές του. Άλλωστε, κάποιος πρέπει να κρατά ζωντανή την παράδοση του ελληνικού καλοκαιριού, έστω κι αν για μεγάλη μερίδα πολιτών περιορίζεται πλέον στις φωτογραφίες των άλλων.
Κι αυτό γιατί, αν απομακρυνθούμε για λίγο από τα γαλάζια νερά στο Μαράθι και επιστρέψουμε στην Ελλάδα των λογαριασμών, των ενοικίων και του σούπερ μάρκετ, η εικόνα γίνεται αισθητά λιγότερο ειδυλλιακή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δημοσίευσε σήμερα η «δημοκρατία», το 46,6% των Ελλήνων αδυνατεί να αντέξει οικονομικά μία εβδομάδα διακοπών μακριά από το σπίτι. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πίσω μόνο από τη Ρουμανία, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 27,5%.
Με άλλα λόγια, σχεδόν ένας στους δύο πολίτες της χώρας που αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να γίνει… τουρίστας στην ίδια του την πατρίδα. Και δεν πρόκειται απλώς για ανθρώπους που «επέλεξαν» να μείνουν σπίτι. Στην έρευνα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το 2025, το 56,4% εκείνων που δεν πραγματοποίησαν προσωπικό ταξίδι ανέφερε ως αιτία το κόστος, ενώ περισσότεροι από τους μισούς ταξιδιώτες στράφηκαν σε μη ενοικιαζόμενα καταλύματα, όπως εξοχικά και σπίτια συγγενών ή φίλων.
Για κάποιους το «μένουμε Ελλάδα» είναι κυριολεκτικό
Βεβαίως, στο κυβερνητικό σύμπαν η οικονομία εξακολουθεί να παρουσιάζεται ως μία ιστορία προόδου. Στην πραγματική ζωή, όμως, ακτοπλοϊκά, καταλύματα, εστίαση, ενοίκια και καθημερινές υποχρεώσεις έχουν κάνει το παραδοσιακό ελληνικό καλοκαίρι απαγορευτικό για ένα τεράστιο κομμάτι της κοινωνίας.
Κάπως έτσι, το φετινό καλοκαίρι προσφέρει μια εξαιρετικά βολική φωτογραφία της ελληνικής πραγματικότητας: από τη μία ένας πρωθυπουργός που συνεχίζει τις διακοπές και τις πρωινές βουτιές του στα Χανιά και από την άλλη σχεδόν η μισή χώρα που δεν μπορεί να πληρώσει ούτε επτά ημέρες μακριά από το σπίτι.
Δείτε επίσης:
