● «Το παρατσούκλι του Κολοκοτρώνη στην περίοδο της Επανάστασης ήταν ο “Καπετάν Λαφύρας”». Αυτό το είπε η Μαρία Ευθυμίου (βλ. φωτό), συνταξιούχος πανεπιστημιακός και αδελφή του πασόκου πρώην υπουργού Παιδείας (επί Σημίτη) και ευρωβουλευτή Πέτρου Ευθυμίου. (Το βίντεο εδώ)
● Την πιο ωραία και εμπεριστατωμένη απάντηση έλαβε από τον Μελέτη Μελετόπουλο, διδάκτορα Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γενεύης και διδάκτορα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κ. Μελετόπουλος από το 1990 υπηρετεί στη Μέση Εκπαίδευση, σε πρότυπα λύκεια και, απευθυνόμενος στην κ. Ευθυμίου, είπε τα ακόλουθα:
● «Λοιπόν, μελετάω επί χρόνια τη σοβαρή βιβλιογραφία για την Επανάσταση: Σπηλιάδη, Φραντζή, Τρικούπη, Παπαρρηγόπουλο κ.ά., συγχρόνους των γεγονότων, αλλά και τη νεότερη σοβαρή ιστοριογραφία, όπως τον ακαδημαϊκό Διονύσιο Κόκκινο και τον Τάκη Σταματόπουλο (τα σχετικά έργα τους βραβεύθηκαν από την Ακαδημία Αθηνών), τον ακαδημαϊκό Μιχαήλ Σακελλαρίου, την Ιστορία του Ελληνικού Εθνους της Εκδοτικής Αθηνών και πολλά άλλα, και φυσικά τις πηγές, κυρίως απομνημονεύματα αγωνιστών και επίσης των ξένων περιηγητών και φιλελλήνων που έζησαν στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο. Αλλοι από αυτούς διάκεινται φιλικώς προς τον Κολοκοτρώνη, άλλοι όχι. Αλλά ΠΟΥΘΕΝΑ, ΜΑ ΠΟΥΘΕΝΑ τόσα χρόνια και σε τόσα κυριολεκτικά εκατοντάδες κείμενα δεν έχω συναντήσει το προσωνύμιο “Καπετάν Λαφύρας”. Ούτε καν σε κείμενα και επιστολές της εποχής των δύο εμφυλίων πολέμων της Επανάστασης, όπου οι πολιτικοί του αντίπαλοι κυριολεκτικά τον βρίζουν με βαρύτατους και χυδαίους χαρακτηρισμούς, ούτε καν σε τουρκικές πηγές δεν έχω βρει τέτοια αναφορά. Αν πράγματι ο Κολοκοτρώνης είχε αυτό το παρατσούκλι, θα υπήρχε διάχυτο ή, έστω, σποραδικό στις πηγές της Επανάστασης. Αλλά δεν υπάρχει. Οπότε ζητώ δημοσίως από την κυρία Ευθυμίου να μας καταθέσει τις πηγές (δηλαδή κείμενα της εποχής από αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων, που άκουσαν με τα αυτιά τους να αποκαλούν τον Κολοκοτρώνη “Καπετάν Λαφύρα”) από τις οποίες συνήγαγε το συμπέρασμά της. Οίκοθεν νοείται ότι απαιτείται πλήθος πηγών αξιόπιστων και διασταυρωμένων μεταξύ τους, ώστε να εξαχθεί ένα παρόμοιο συμπέρασμα. Διότι αν κάποιος εξάγει γενικευμένα συμπεράσματα από αδιασταύρωτα και μεμονωμένα στοιχεία, τότε διαπράττει ανεπίτρεπτο για έναν ιστορικό μεθοδολογικό σφάλμα, κάτι που όπως γνωρίζω επεσήμαινε επίμονα στους φοιτητές της η κυρία Ευθυμίου στο ιστορικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδασκε επί δεκαετίες. Αναμένω λοιπόν τις πηγές από τις οποίες συνάγεται το αδιαμφισβήτητο, ασφαλές, επαρκώς τεκμηριωμένο συμπέρασμα ότι «το παρατσούκλι του Κολοκοτρώνη στην περίοδο της Επανάστασης ήταν ο “Καπετάν Λαφύρας”».
π

