Το δυσβάσταχτο κόστος διαβίωσης και η ενεργειακή ακρίβεια εξακολουθούν να πυροδοτούν την πολιτική αντιπαράθεση, με την αντιπολίτευση να ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας τη για παντελή ανυπαρξία σοβαρών πρωτοβουλιών για την ανάσχεση της καταιγίδας. Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ξένες επενδύσεις, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση, καλώντας την ταυτοχρόνως να κάνει δεκτές τις τροπολογίες του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία μηχανισμού μεταβλητού Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης καθώς και την κατάργηση της Golden Visa προκειμένου να αντιμετωπιστεί η στεγαστική κρίση.
«Γιατί πετάτε διαρκώς το μπαλάκι στις Βρυξέλλες; Οι αναπάντητες επιστολές του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Φον ντερ Λάιεν μου θυμίζουν το τραγούδι της Δήμητρας Γαλάνη “Τα γαλάζια σου γράμματα”, το οποίο όμως καταλήγει “μια ζωή περιμένω, μα δεν γίνονται θαύματα…”. Μόνο που το τραγούδι λέει για “τρυφερές αναμνήσεις”, ενώ οι δικές σας αναμνήσεις θα είναι θλιβερές για τον ελληνικό λαό» όπως είπε αιχμηρά. Απαντώντας στην κριτική, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος υποστήριξε πως «θα ήταν ευχής έργον να διαμορφωθεί ένα μέτωπο στην Ε.Ε. για ευρύτερες παρεμβάσεις». «Προφανώς υπάρχει πρόβλημα κόστους ζωής, αλλά υπάρχει και η επίμονη προσπάθεια από την κυβέρνηση στήριξης κάθε πολίτη.
Στηρίζουμε τα τμήματα της κοινωνίας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα» υποστήριξε ο υπουργός Ανάπτυξης. Νωρίτερα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατήγγειλε πως το κύμα ακρίβειας οδήγησε σε φαινόμενα σαν αυτό που είχαμε στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, «όπου 400 φοιτητές πέτυχαν να εισαχθούν, όμως δεν πήγαν να εγγραφούν επειδή οι οικογένειές τους δεν αντέχουν το κόστος. Μάλλον είναι “κακομοίρηδες” κι αυτοί, όπως θα έλεγε ο κ. Θεοχάρης. Σαν δεν ντρέπεστε λιγάκι…». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ Δημήτρης Νατσιός σχολίασε, με φόντο και τα πρόσφατα φαινόμενα αλαζονείας, πως «ο μπάφος της εξουσίας που καπνίζετε σας έχει κάνει να χάσετε κάθε επαφή με την πραγματικότητα».