Την επίτευξη συμφωνίας για ενεργειακή εκεχειρία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που τίθεται άμεσα σε εφαρμογή, ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, Truth Social.
«Με άμεση ισχύ, κηρύσσεται ‘ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ’ στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει. Μην την παραβιάσετε! Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας στο θέμα αυτό», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος, χωρίς να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο Ζελένσκι δήλωσε στον ενημερωτικό ιστότοπο Axios έτοιμος να αποδεχθεί την ενεργειακή εκεχειρία με την Ρωσία που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ αν αν κάνει το ίδιο και η Ρωσία, διευκρίνισε ωστόσο ότι ότι δεν είναι ενημερωμένος.
«Η ανακοίνωση για εκεχειρία είναι κάτι καινούργιο για μένα. Αλλά αν οι Ρώσοι αποδεχθούν την ενεργειακή κατάπαυση του πυρός, η Ουκρανία θα συμφωνήσει», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας στον δημοσιογράφο του Axios Μπαράκ Ραβίντ, που δημοσιεύει τις δηλώσεις του στο Χ. «Αν ο πρόεδρος Τραμπ την διαπραγματεύθηκε με τον Πούτιν, πείτε μας πότε θα τεθεί σε ισχύ αυτή η εκεχειρία. Είμαστε έτοιμοι και θα την αποδεχθούμε», δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ζελένσκι: «60 ημέρες εκεχειρίας και θα οργανώσουμε εκλογές»
Απαντώντας στην ιδιαίτερα προσβλητική για τον ίδιο προτροπή του προέδρου Τραμπ προς τον ουκρανικό λαό να επιλέξει νέο ηγέτη, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι θα οργανώσει εκλογές στην Ουκρανία αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφωνήσει σε μία εκεχειρία 60 ημερών.
«Παρακαλώ πείτε στον Πούτιν, να μας δώσει δύο μήνες, 60 ημέρες συνολικής εκεχειρίας, 60 ημέρες και θα οργανώσουμε εκλογές» δήλωσε ο Ζελένσκι στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου ABC “This Week”.
Στήριξη ΕΕ προς Ζελένσκι
Την «καθολική της υποστήριξη» προς τον πρόεδρο Ζελένσκι και τις εκκλήσεις του Κιέβου για την εφαρμογή εκεχειρίας που θα προστατεύσει την παγκόσμια τροφοδοσία σε είδη διατροφής και τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας και της Ρωσίας, εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μέσω ανάρτησής της στο Χ.
Η Γαλλία υποστηρίζει ανεπιφύλακτα την έκκληση για μία πραγματικά ενεργειακή εκεχειρία για την εφαρμογή της οποίας είναι διατεθειμένη η Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μετά την σχετική ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ. «Στην φάση αυτή, η Ρωσία συνεχίζει να την αρνείται κλιμακώνοντας τις τελευταίες ακόνη ώρες τις επιθέσεις κατά ουκρανικών υποδομών», σημείωσε πάντως ο Γάλλος πρόεδρος προσθέτοντας ότι «η Γαλλία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και τους προέδρου Ζελένσκι».
Η συμφωνία για τη διάθεση ρωσικού ντίζελ
Η συμφωνία Τραμπ – Πούτιν για τη διάθεση ρωσικού ντίζελ στις διεθνείς αγορές, η οποία άρχισε ήδη να εφαρμόζεται, ήταν η αφορμή για τη νέα ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Κιέβου. Ο Τραμπ είχε επανειλημμένως καλέσει τον Ζελένσκι να μην πλήττει ενεργειακές υποδομές της Ρωσίας, κάτι που δεν δέχθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ο Ζελένσκι υποστήριζε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να σταματήσει τις επιθέσεις κατά των ρωσικών διυλιστηρίων, υπό την προϋπόθεση να δεσμευτεί η Μόσχα να σταματήσει τα πλήγματα κατά των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών.

