Βλέποντας με απελπισία τα δημοσκοπικά ποσοστά καθηλωμένα και την προοπτική της αυτοδυναμίας να κουνάει μαντίλι, στο Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισαν να ρίξουν όλα τα «βρόμικα» χαρτιά στο τραπέζι.
- Από τον Κώστα Καββαδία
Είναι τέτοια η κατάσταση στο κυβερνών κόμμα, που ο πρωθυπουργός πήγε στο Θησείο κι έφτασε στο σημείο να εγκαινιάζει ένα ανακαινισμένο συρμό, σε έναν φτηνό επικοινωνιακό σόου από το οποίο δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι selfies και οι στιγμές ανεμελιάς.
Την ίδια στιγμή, με την πλάτη στον τοίχο η κυβερνητική παράταξη καταφεύγει σε έναν απροκάλυπτο εκβιασμό, επενδύοντας στον γνώριμο «μπαμπούλα» της ακυβερνησίας και της αστάθειας. Την πάσα για το επικίνδυνο αυτό παιχνίδι έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το περιβόητο 25% στις επερχόμενες εκλογές. Τα κυβερνητικά στελέχη ανέλαβαν να μετατρέψουν αυτή την ομολογία αδυναμίας σε όπλο πίεσης προς το εκλογικό σώμα, επιχειρώντας να βαφτίσουν την αποτυχία «ειλικρίνεια» και τον εκβιασμό «ανάγκη για σταθερότητα».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σχολιάζοντας τον στόχο της αυτοδυναμίας, επισήμανε με νόημα πως «είμαστε αυτή τη στιγμή δημοσκοπικά περίπου στο 30%-31% και ο στόχος μας είναι ένας και μοναδικός: δύσκολος, αλλά απολύτως εφικτός και χρειάζεται πολλή δουλειά, η αυτοδυναμία», ενώ ερμηνεύοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού τόνισε ότι «απάντησε ειλικρινώς, όχι ανοίγοντας κάποιο θέμα, αλλά κλείνοντας το θέμα (…) και απάντησε με ειλικρίνεια. Γιατί, όπως έχει αποδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν είναι κολλημένος με την καρέκλα. Μπορεί κάποιος, ακόμη και με χαμηλότερο από αυτό το ποσοστό, να έπραττε διαφορετικά».
Ο Χατζηδάκης
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος επιστράτευσε την κινδυνολογία περί επιστροφής στο παρελθόν, ενώ επιβεβαίωσε πως το όριο του 25% τίθεται ευθέως ως τελεσίγραφο στους ψηφοφόρους: «Δεν ισχυριστήκαμε ότι οι εκλογές θα είναι υγιεινός περίπατος. […] Εμείς λέμε ότι υπάρχει ένας δύσκολος στόχος που είναι η αυτοδυναμία. Θα το παλέψουμε. Περάσαμε πάρα πολύ άσχημα την προηγούμενη δεκαετία. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πέσουμε στον πειρασμό, επειδή έρχονται εκλογές και επειδή γίνονται καινούργια κόμματα, εμείς να παίξουμε μπάλα στο γήπεδο του λαϊκισμού» εξήγησε με δραματικό ύφος.
«Το γεγονός ότι είπε (σ.σ.: ο πρωθυπουργός) πως, αν πάει κάτω από 25%, δεν έχει κανέναν λόγο να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού και του αρχηγού του κόμματος, δείχνει μια ειλικρίνεια. Ετσι ώστε και οι πολίτες να ξέρουν όχι μόνο το πρόγραμμά μας, αλλά και πώς τοποθετούμαστε απέναντι σε αυτά τα σενάρια» συμπλήρωσε κυνικά.
Το δικό του εκβιαστικό… λιθαράκι έβαλε και ο «γαλάζιος» βουλευτής Στράτος Σιμόπουλος σε συνέντευξή του στο ΘΗΤΑ fm. «Η Νέα Δημοκρατία έχει παράδοση, αν έχει κακό αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος κ.τ.λ. παραιτείται. Αυτό συμβαίνει εδώ και 30 χρόνια» σημείωσε, για να προσθέσει ότι «τώρα τι 25%; Εδώ είμαστε πάνω από 30% και πηγαίνουμε για αυτοδυναμία. Δεν υφίσταται αυτό το σενάριο, αλλά ουσιαστικά μέσα από αυτά ήθελε να πει ότι, αν έχει ένα κακό αποτέλεσμα, το οποίο το είπε στο 25%, θα παραιτηθεί».
Την ίδια ώρα, η κυβερνητική αλαζονεία χτυπάει κόκκινο και στη Βουλή, με τον υφυπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μαρκόπουλο να παίρνει τη σκυτάλη των εκβιασμών. Από το βήμα του Κοινοβουλίου προανήγγειλε απροκάλυπτα τον χρόνο των εκλογών, φτάνοντας στο σημείο να υποδείξει ακόμα και τον Ιούλιο. «Εμείς, θέλετε δεν θέλετε, θα κυβερνήσουμε μέχρι και τον Μάιο του 2027. Μπορεί να πάμε και τον Ιούλιο. Θα το δούμε αυτό» ανέφερε σε μια κυνική επίδειξη εξουσίας που επιβεβαιώνει πως στο Μαξίμου γαντζώνονται στην καρέκλα, περιφρονώντας προκλητικά τη λαϊκή ετυμηγορία.