Είναι ο τάφος του Αριστοτέλη;

Ρεπορτάζ
Θάνος Χερχελετζής

Πολύ κοντά στην αγορά των αρχαίων Σταγείρων και σε σημείο με πανοραμική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις βρίσκεται ο τάφος του Αριστοτέλη, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα ανακοίνωσε χθες στο ΑΠΘ ο αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «Αριστοτέλης 2.400 χρόνια».

Επειτα από εικοσαετή έρευνα και αφού εξέτασε τα ευρήματα που ανακάλυψε, ο κ. Σισμανίδης υποστηρίζει ότι το οικοδόμημα που ανακαλύφθηκε το 1996 στην περιοχή αποτέλεσε τάφο και ηρώο του μεγάλου Ελληνα φιλοσόφου.

«Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μνημείο με σχήμα πετάλου, μπροστά από το οποίο σώζεται ένας κομβικός δρόμος, μέσω του οποίου έμπαιναν στο κτίριο όσοι συμμετείχαν στις τελετές των Αριστοτελείων, που γίνονταν προς τιμή του φιλοσόφου» επισήμανε ο κ. Σισμανίδης.

Ενδείξεις

Υποστήριξε πως την άποψη ότι πρόκειται για τάφο και ηρώο του Αριστοτέλη ενισχύει το γεγονός ότι στο βορειοανατολικό τμήμα του κτιρίου αποκαλύφθηκε μεγάλο μαρμαροθετημένο δάπεδο: «Το σημαντικότερο και πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του δαπέδου είναι μία κενή σήμερα ορθογώνια επιφάνεια, στην οποία βρήκαμε στάχτες. Συμπεραίνουμε ότι επρόκειτο για βωμό».

Επεσήμανε ότι νομίσματα, κεραμικά αντικείμενα και άλλα ευρήματα αποδεικνύουν πως το μνημείο χρονολογείται στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σημείωσε ότι από γραμματειακές πηγές προκύπτει πως επρόκειτο για τάφο και ηρώο του Αριστοτέλη. «Σε αρχαία κείμενα αναφέρεται πως ο φιλόσοφος πέθανε στη Χαλκίδα. Οι Σταγειρίτες πήγαν εκεί, παρέλαβαν την τέφρα του, τη μετέφεραν στα Στάγειρα και την εναπόθεσαν στο αψιδωτό οικοδόμημα που ανήγειραν προς τιμή του. Οι ενδείξεις που έχουμε, χωρίς ωστόσο να έχουμε αποδείξεις, συντείνουν σε αυτή την εκδοχή» είπε. «Δυστυχώς, οι μεγάλες αναμοχλεύσεις και αναταράξεις που επήλθαν στο εσωτερικό του κτίσματος, κυρίως με την οικοδόμηση ενός τετράγωνου βυζαντινού πύργου, δεν άφησαν περιθώρια για τον προσδιορισμό της ακριβούς θέσης και του τρόπου ταφής ή εναπόθεσης της τέφρας του φιλοσόφου» πρόσθεσε.

Ο Κώστας Σισμανίδης εξαπέλυσε πυρά κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου και της εταιρίας TVX, που εκμεταλλευόταν το 1997 τα μεταλλεία χρυσού στην περιοχή.

«Ο κ. Βενιζέλος ως υπουργός Πολιτισμού μού έκοψε τότε τη χρηματοδότηση για την ανασκαφή. Σε απόσταση αναπνοής, 2.500 μέτρων, θα γινόταν η πιο ρυπογόνα μονάδα του κόσμου δίπλα στην πατρίδα του Αριστοτέλη. Θέλαμε επένδυση να ρυπαίνει, να καταστρέφει, δεν θέλαμε να αναδείξουμε την πατρίδα του Αριστοτέλη, τι να πω…» είπε με νόημα και συμπλήρωσε: «Μετά τον Βενιζέλο σταμάτησαν οι ανασκαφές, μου έκοψε τη χρηματοδότηση. Και σήμερα συνεχίζεται το πρόβλημα», δείχνοντας την εταιρία Ελληνικός Χρυσός.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα