Τα…επινίκια της παρηγοριάς μετά την ήττα στο Eurogroup!

«Υπήρξαν συμβιβασμοί και δεν πετύχαμε όλα όσα θέλαμε» ομολόγησε ο Τσακαλώτος

«Σαφώς υπήρξαν συμβιβασμοί και δεν πετύχαμε όλα όσα θέλαμε στο Eurogroup» παραδέχτηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε μια συνέντευξη Τύπου της… παρηγοριάς, που κάλυψε από τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ και την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά έως τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και τη βιωσιμότητα του χρέους.
Με μασημένα λόγια, ο κ. Τσακαλώτος αναγνώρισε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει «ουρές» και προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, όπως:

  • Η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του Ελληνικού. Οπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των επενδυτών και του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί έως τις 23 Μαΐου, αλλά ζητήθηκε παράταση ενός μήνα.
  • Η απελευθέρωση της πώλησης «κόκκινων» δανείων με εγγύηση του Δημοσίου σε funds.
  • Η νομική κάλυψη της διοίκησης και των εμπειρογνωμόνων του Κατοχικού Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

    Αποζημίωση

  • Η διευθέτηση της αναδρομικής επιστροφής του ΕΚΑΣ από 90.000 συνταξιούχους. Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι το ΕΚΑΣ δεν θα ζητηθεί αναδρομικά πίσω ή, αν αυτό συμβεί, θα αποζημιωθούν οι συνταξιούχοι είτε από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (που διαβεβαίωσε ότι θα συσταθεί) είτε με άλλον τρόπο.

Οι κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης ξεκαθάρισαν ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να πάρει πίσω την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε ενστάσεις για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά και τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα, ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας.

Σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να πείσει ότι τα δυσκολότερα πέρασαν, ο κ. Χουλιαράκης υποστήριξε ότι δεν θα χρειαστούν άλλα δημοσιονομικά μέτρα έως το τέλος του προγράμματος, το 2018! Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος «πανηγύρισε» ότι για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε επισήμως ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι προβλέφθηκε «κόφτης» στο χρέος, ώστε να μην υπερβούν οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας το 15% του ΑΕΠ έως το 2038 και το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια. Αναγνώρισε, όμως, ότι «το πακέτο για το χρέος δεν βοηθά έναν φτωχό που δεν τα βγάζει πέρα». Επίσης, παραδέχτηκε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα από το τέλος του χρόνου δεν είναι εξασφαλισμένη.

The Wall Street Journal: Νίκησε ο Αλ. Τσίπρας, αλλά έχασε ο λαός!

Νίκη για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά ήττα για τον ελληνικό λαό και ειδικά για τη νεολαία, που θα πληρώσει τις πολιτικές επιλογές του, χαρακτηρίζει ο αρθρογράφος της «Wall Street Journal» Σάιμον Νίξον τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup της Τρίτης. Ο αρθρογράφος διαπιστώνει ότι ο Τσίπρας «προστάτευσε την εκλογική πελατεία του από τις περικοπές για τις οποίες πίεζε το ΔΝΤ», που τελικά υποχώρησε σε ό,τι αφορά τον δημόσιο τομέα και τις συντάξεις, αν και ο πρωθυπουργός χρειάστηκε να υποχωρήσει στις απαιτήσεις για γενναία ελάφρυνση του χρέους, που, κατά τον Νίξον, γίνεται πλέον θέμα δεύτερης γραμμής και «χρησιμοποιείται έντεχνα από την ελληνική κυβέρνηση για να αποσπά την προσοχή από τους δισταγμούς της για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Ομπάμα: Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει για την Ελλάδα

Παρέμβαση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από την Ιαπωνία, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G7.
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος: «Η ελληνική κρίση χρέους έχει αμβλυνθεί, αλλά υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει ακόμα στον οικονομικό τομέα».
Την ίδια ώρα, την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα εξέφρασαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, οι οποίοι βρίσκονται επίσης στην Ιαπωνία. «Είμαστε ευτυχείς που το Eurogroup κατάφερε να βρει μια συμφωνία τόσο μεταξύ των 19 όσο και με το ΔΝΤ» δήλωσε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Αποστάσεις (πάλι) Χρυσόγονου για το Κατοχικό Ταμείο

Θέμα έχει προκύψει με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονο, που τις τελευταίες ημέρες επιλέγει να σφάζει με το βαμβάκι τη κυβέρνηση. Αφού αρχικά μίλησε για αντισυνταγματικότητα του πολυνομοσχεδίου και αργότερα απέδωσε δίκιο στον Παναγιώτη Λαφαζάνη για την αντιευρωπαϊκή στάση της ΛΑ.Ε., χθες πήρε αποστάσεις από τις κυβερνητικές θριαμβολογίες για το κλείσιμο της αξιολόγησης, χαρακτηρίζοντας το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων «de facto μείωση της εθνικής κυριαρχίας». Ο κ. Χρυσόγονος αναφέρθηκε εκ νέου στη μειωμένη εθνική κυριαρχία, με αφορμή την επιβολή ΦΠΑ στα νησιά. «Αυτό γίνεται διότι τα τελευταία έξι χρόνια η Ελλάδα είναι μία χώρα μειωμένης εθνικής κυριαρχίας και διότι πολλά πράγματα αναγκαζόμαστε να τα κάνουμε υπό την πίεση των δανειστών».

Σχετικά με την απόφαση του Eurogroup, ο κ. Χρυσόγονος ανέφερε: «Τα μέτρα είναι οδυνηρά, αλλά η περίπτωση της ρήξης με τους δανειστές θα ήταν ακόμη πιο οδυνηρή. Σε κάθε περίπτωση, μέτρα τα οποία ψηφίζει η ελληνική Βουλή μπορεί και να τα αναιρέσει με αντίθετο νόμο σε επόμενη φάση».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα