Πέντε «κόφτες» διαρκείας στο νέο Ασφαλιστικό

Μηχανισμό διαρκών περικοπών σε εθνική σύνταξη, κύριες και επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ και μερίσματα Δημοσίου προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Πρακτικά, δηλαδή, θα ενεργοποιούνται αυτόματα πέντε διαφορετικοί «κόφτες», αν τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τη συνταξιοδοτική δαπάνη, ενώ ακόμα και η εθνική σύνταξη θα εξαρτάται από την πορεία της οικονομίας. Ειδικότερα, οι διατάξεις «κόφτες» του νέου Ασφαλιστικού είναι οι ακόλουθες:

1. Μεταβολή της εθνικής σύνταξης ανάλογα με τη μεταβολή του ΑΕΠ.
Η εθνική σύνταξη, η οποία για φέτος καθορίστηκε στα 345 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης, θα μεταβάλλεται ανάλογα με την πορεία του ΑΕΠ. Ετσι, αν η μεταβολή του ΑΕΠ είναι αρνητική (όπως π.χ. αναμένεται για φέτος), τότε αρνητική θα είναι και η μεταβολή της εθνικής σύνταξης. Κοινώς, η εθνική σύνταξη αναμένεται να περικοπεί αυτόματα, αν μειωθεί το ΑΕΠ.

2. Αναπροσαρμογή κατ’ έτος στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις.
Οι ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις θα αναπροσαρμοστούν με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης από 1/1/2019. Η αναπροσαρμογή αυτή θα γίνει κατ’ έτος, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στον νόμο. Με άλλα λόγια, οι υψηλές κύριες συντάξεις θα μπουν σε μια διαδικασία… αυτόματων ετήσιων ισόποσων περικοπών (πιθανόν την περίοδο 2019-2023), μέχρι να φτάσουν στο επίπεδο που προκύπτει με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

3. Αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης ελλειμμάτων στο Επικουρικό.
Οι ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις θα αναπροσαρμοστούν, δηλαδή μπορεί και να μειωθούν αυτομάτως, αν το έλλειμμα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης ξεπερνά ένα ορισμένο ποσοστό επί των εισφορών.

4. Μερίσματα συνταξιούχων Δημοσίου χωρίς καμία μεταφορά πόρων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Η χορήγηση των μερισμάτων του Δημοσίου που δίνονται από τα Μετοχικά Ταμεία Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού θα προέρχεται από καταθέσεις των μετόχων και από τα περιουσιακά στοιχεία των Ταμείων, όπως ρητά προβλέπεται στον νόμο Κατρούγκαλου, ενώ συμπληρώνεται ότι αποκλείεται οποιαδήποτε μεταφορά πόρων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Συνεπώς, ο Κρατικός Προϋπολογισμός δεν θα μπορεί να κλείνει τις «τρύπες» στους προϋπολογισμούς των Μετοχικών Ταμείων και έτσι ανοίγει ο δρόμος των περικοπών, όπως αναμένεται από τα τέλη Ιουνίου στο ΜΤΠΥ.

5. Εφάπαξ αποκλειστικά με βάση τα ίδια έσοδα του ΕΤΕΑΠ.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, «από 1/1/2017 πόροι του κλάδου εφάπαξ παροχών του ΕΤΕΑΕΠ είναι τα έσοδα από τις προβλεπόμενες εισφορές υπέρ των Ταμείων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών πρόνοιας που εντάσσονται στο ΕΤΕΑΕΠ, οι πρόσοδοι περιουσίας, καθώς και η απόδοση των κεφαλαίων και αποθεματικών αυτών και κάθε άλλο έσοδο και πόρος που προβλέπεται στην οικεία νομοθεσία ή σε άλλες γενικές διατάξεις».

Με επιπλέον μέτρα (το 2018) απειλεί ο αδίστακτος Σόιμπλε

Ετεροχρονισμένη δικαίωση επιφύλαξε στον Αντώνη Σαμαρά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς επιβεβαίωσε χθες ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει βγει από τον μηχανισμό στήριξης το 2014, «αλλά κάτι τέτοιο κατέστη ανέφικτο λόγω των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για παραμονή στην ευρωζώνη χωρίς μεταρρυθμίσεις». Το οξύμωρο, βεβαίως, είναι ότι ο Σόιμπλε πρωταγωνίστησε με τη στάση του στην πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά και τώρα εμφανίζεται να αποθεώνει τον πρώην πρωθυπουργό!

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Β. Σόιμπλε άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστούν το 2018 «επιπλέον μέτρα», προκειμένου να βοηθηθεί οικονομικά η Ελλάδα, προσθέτοντας απλώς ότι ελπίζει να μη συμβεί κάτι τέτοιο. Σημείωσε δε ότι αυτή την εβδομάδα ελήφθησαν μέτρα για το 2016 και ότι, αν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 υπάρχει δημοσιονομικό κενό, θα ληφθούν «επιπλέον μέτρα». Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο «κόφτης» ήταν ελληνική ιδέα, μολονότι είναι γνωστό ότι αποτελεί δική του πατέντα.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι τα μέτρα που έχουν νομοθετηθεί στη χώρα μας δεν θα μπορούσαν να περάσουν στη Γερμανία, αλλά τόνισε ότι η Αθήνα πρέπει να συνεχίσει στον δύσκολο δρόμο. Σε μια… κρίση καλοσύνης παρότρυνε τους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα, ενώ επαίνεσε τον Ελληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο και εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα