Το «Μνημόνιο» με τον «Τσάρο» για αμοιβαίες…επενδύσεις

Τι ζητάει η ελληνική πλευρά και τι είναι διατεθειμένος να δώσει ο Πούτιν

«Στρατηγική επιλογή» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων κατά τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Μέγαρο Μαξίμου. Μια συνάντηση που κράτησε μιάμιση ώρα.Ο Ρώσος πρόεδρος άφησε πάντως την «μπηχτή» του, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς οι συζητήσεις των δύο πλευρών να μη μείνουν στα λόγια αλλά να καταλήξουν σε αποτελέσματα. «Πρέπει να μεταμορφώσουμε τις καλές σχέσεις σε απτά οικονομικά αποτελέσματα» είπε ο κ. Πούτιν στον σύντομο διάλογο με τον κ. Τσίπρα μπροστά στις κάμερες, ζητώντας αμοιβαίες… επενδύσεις!

Οι Ρώσοι έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και κυρίως για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί διακαή πόθο της Μόσχας αναζητώντας στρατηγικό θαλάσσιο δρόμο στη Μεσόγειο, ενώ η Αθήνα θα επιθυμούσε από τη ρωσική πλευρά να ανοίξει εμπορικούς διαύλους στα αγροτικά προϊόντα και στη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που αγοράζουμε από τη Ρωσία.

«Ερχεστε σε μια ιδιαίτερη στιγμή, όπου γυρίζουμε σελίδα, σταματάει η αβεβαιότητα και μπορούμε να κοιτάζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας και όλα αυτά μπορεί να συμβάλλουν να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας σε περιβάλλον σταθερότητας και προοπτικής» είπε ο Αλέξης Τσίπρας προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος στη δική του προσφώνηση, αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση, αναφέρθηκε στις δύο προηγούμενες συναντήσεις τους στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. «Εχουμε αναλυτικά συζητήσει τις προοπτικές μας στην οικονομική συνεργασία. Βεβαίως, τα προβλήματα είναι πολλά και οι συγκυρίες δύσκολες, αλλά υπάρχουν καλές προοπτικές. Δεν είναι μόνον η ενέργεια, υπάρχουν οι υψηλές τεχνολογίες και οι υποδομές» τόνισε ο κ. Πούτιν.

Η οικονομία, η ασφάλεια και η Συρία στο επίκεντρο της συνάντησης με Παυλόπουλο

Τους δύο βασικούς πυλώνες που ενώνουν Ελλάδα και Ρωσία, τους παραδοσιακούς-βαθείς δεσμούς των λαών και την Ορθοδοξία, τόνισαν οι Προκόπης Παυλόπουλος και Βλαντιμίρ Πούτιν στη συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο. Αναφέρθηκαν επίσης στα κρίσιμα θέματα της οικονομίας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Με τους Εύζωνες παρατεταγμένους στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου και την μπάντα να παιανίζει τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών, ο κ. Παυλόπουλος υποδέχτηκε, λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, τον Ρώσο Πρόεδρο και στην ολιγόλεπτη συνάντηση που είχαν, παρουσία των δύο υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Σεργκέι Λαβρόφ, προχώρησε σε δύο επισημάνσεις. Η πρώτη ήταν πώς «οι αρχές της Ορθοδοξίας πρέπει να εμπνέουν τους ηγέτες». Ως απάντηση, στην αντιφώνησή του ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε την Ελληνική Εκκλησία και το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης «που υποστήριξαν την επίσκεψή μου στο Αγιον Ορος» (σ.σ.: πραγματοποιείται σήμερα), αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αδειάζοντας τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο. Αλλωστε, φημολογείται ότι οι σχέσεις του κ. Πούτιν με τον Ρώσο Πατριάρχη έχουν διαταραχθεί.

Η δεύτερη επισήμανση που έκανε ο κ. Παυλόπουλος ήταν η ασφάλεια. «Μόνο αν υπάρχει τέλος στον πόλεμο της Συρίας μπορεί να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό ζήτημα, την ισλαμική τρομοκρατία και το ΙSIS» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Β. Πούτιν, από την πλευρά του, σημείωσε ότι υπάρχουν προβλήματα στο θέμα της οικονομίας, ωστόσο τον μήνα Μάρτιο ο αριθμός Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα αυξήθηκε 523%. «Πρέπει να προχωρήσουμε όχι μόνο στον τουρισμό, αλλά και σε άλλα πεδία. Τώρα είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε τις ευκαιρίες και να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένα βήματα για την υλοποίησή τους» κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος.

Θερμή υποδοχή από τη Χρ. Αυγή

Με ιδιαίτερα θετικό τρόπο εκφράστηκε η Χρυσή Αυγή για την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα και σε ανακοίνωσή της επισήμανε ότι η ελληνορωσική συμμαχία είναι η μόνη που μπορεί να προσφέρει τεράστια γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα στη χώρα μας, παρέχοντας τη δυνατότητα ανακήρυξης της ΑΟΖ, εκμετάλλευσης των πλούσιων ενεργειακών κοιτασμάτων προς όφελος του ελληνικού λαού και μετατροπής της Ελλάδας σε πραγματικά κυρίαρχη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Χρυσή Αυγή αγωνίζεται για τη σύναψη μιας ισχυρής ελληνορωσικής συμμαχίας και για τη συνεργασία των δύο ορθόδοξων χωρών μας στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου και της εθνικής ασφάλειας. Δυστυχώς, η ξεπουλημένη σε αμερικανογερμανικά συμφέροντα κυβέρνηση αρνείται την αληθινή προσέγγιση Ελλάδος – Ρωσίας, στήνοντας φθηνές εκδηλώσεις επικοινωνιακού τύπου χωρίς κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο».

Και πάλι στο τραπέζι ο αγωγός ITGI για το αέριο

Η προοπτική κατασκευής αγωγού ο οποίος -μέσω Μαύρης Θάλασσας, Βουλγαρίας και Ελλάδας- θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ιταλία παραμένει στην ατζέντα της Μόσχας, όπως προκύπτει και από τις επαφές της ρωσικής αποστολής στην Αθήνα, υπό τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Οπως είναι γνωστό, η ΔΕΠΑ μαζί με την ιταλική Edison (ελέγχεται από τον γαλλικό κολοσσό Engie, που προέκυψε από τη συγχώνευση των Gaz de France – Suez) και τη ρωσική Gazprom υπέγραψαν τον Μάρτιο Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) για την προώθηση του συγκεκριμένου αγωγού.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει στην ουσία την αναβίωση του ελληνοϊταλικού πλάνου κατασκευής του αγωγού ITGI, ο οποίος διαγκωνίστηκε με τον ΤΑΡ για το ποιος θα μεταφέρει το αζερικό αέριο στην Ιταλία. Ο ITGI μπήκε «στο ψυγείο» μετά την επικράτηση του ΤΑΡ και τώρα επανέρχεται ως λύση για τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου. Μάλιστα, φαίνεται πως οι Ιταλοί και οι Γάλλοι, που εμπλέκονται στο σχέδιο, είναι από τους επισπεύδοντες, αρκεί να βελτιωθούν οι σχέσεις της Μόσχας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το MoU προβλέπει πως έως το τέλος του 2016 θα πρέπει να παραδοθεί η μελέτη σκοπιμότητας (feasibility study).
Χθες υπεγράφη και Μνημόνιο Βασικών Ορων Συναντίληψης για τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας, που θα εξετάσει τις δυνατότητες συνεργασίας των ΕΛ.ΠΕ. και της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας Rosneft στην προμήθεια αργού και προϊόντων πετρελαίου.

Φρούριο  η Αθήνα με 2.500 αστυνομικούς, drones και ελεύθερους σκοπευτές

Ενα πελώριο δίχτυ ασφαλείας, το οποίο περιελάμβανε 2.500 αστυνομικούς ακροβολισμένους σε κάθε γωνιά της πρωτεύουσας, θωρακισμένες λιμουζίνες -έφτασαν incognito από τη Ρωσία-, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και έναν υπερσύγχρονο εξοπλισμό εντοπισμού – εξουδετέρωσης βομβών και αποτροπής τηλεφωνικών υποκλοπών, απλώθηκε χθες στην Αθήνα για την άφιξη του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος έφτασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα, με περίπου μία ώρα καθυστέρηση.

Η Αττική Οδός, από τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού – Κατεχάκη μέχρι το αεροδρόμιο, θύμιζε απαγορευμένη ζώνη, ενώ σε φρούριο είχε μετατραπεί από νωρίς το μεσημέρι το κέντρο της Αθήνας, όπου πραγματοποιήθηκαν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και διακοπές της κυκλοφορίας σε οδικούς άξονες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός των μέτρων έγινε, κατά κύριο λόγο, από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, ενώ στην υλοποίησή του κλήθηκαν να συνδράμουν οι 70 κομάντος με τα μαύρα κοστούμια, που συνοδεύουν τον Ρώσο πρόεδρο στη χώρα μας και είναι η σκιά του σε κάθε βήμα του. Πρόκειται για μέλη των περίφημων μονάδων Spetsnaz, της αφρόκρεμας δηλαδή των ειδικών δυνάμεων της Ρωσίας. Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός τοποθετήθηκε σε συνοδευτικά οχήματα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, προκειμένου να θωρακίσει τα σημεία γύρω από τα οποία κινήθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος μετά τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατέλυσε σε πολυτελές ξενοδοχείο στο Καβούρι, το οποίο είχαν «ξεσκονίσει» απ’ άκρη σ’ άκρη οι Ρώσοι πράκτορες. Οι δρόμοι περιμετρικά του ξενοδοχειακού συγκροτήματος ήταν από χθες κλειστοί, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές «χτένιζαν» από την ταράτσα ολόκληρη την περιοχή.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα