Η εξέγερση των δικηγόρων

Αντέχουν (αποχή έως τις 6 Ιουνίου) παρά το μποτιλιάρισμα από τις 300.000 δικογραφίες
Το σχέδια για… ριφιφί στο Ασφαλιστικό που γκρεμίζει τα πάντα
Με 38,5% εισφορές επί του εισοδήματος, 26% φόρο από το πρώτο ευρώ συν προκαταβολή (75% και 100%) τέλος επιτηδεύματος και «χαράτσι» αλληλεγγύης πώς θα επιβιώσουμε;

Η Θέση μας: Η ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ, ΑΙΩΝΙΑ ΨΥΧΗ ΜΑΣ

Διαβάστε online την «κυριακάτικη δημοκρατία», εδώ

Διαβάστε επίσης: 

►Τσίπρας «1821»
Κι όμως ο πρωθυπουργός (ακόμα και μετά την ήττα στο Eurogroup για το χρέος) είναι αισιόδοξος και κάνει σχέδια. Πιστεύει μάλιστα ότι θα κερδίσει και τις εκλογές όποτε και αν γίνουν

►Μετά από τα «μπάνια του λαού» η ψυχρολουσία του νέου ΕΝΦΙΑ
Ποιοι θα πληρώσουν τριπλάσιο χαράτσι σε σχέση με το 2015

►Στα χέρια της Μέρκελ το Μνημόνιο του Κυριάκου
Αύριο το πρώτο τετ α τετ του Μητσοτάκη (στα γενέθλια του Ευρωπαϊκού Κόμματος που θα γίνουν στο Λουξεμβούργο) με την σιδηρά Καγκελάριο. Οι μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποίησεις

►Ο Κ. Καραγκούνης στο Μόντε Κάρλο
Οι ανέμελες ώρες στο Μονακό του πρώην εκπροσώπου της Ν.Δ.

►Εως 248€  μηνιαίως θα χάσουν όλοι οι ανώτεροι, αν…
Μείωση 100€ για τους κατώτερους και 50€ για τους υπαξιωματικούς 

►Εγκυρες Πηγές
Υπόλογος ο Σημίτης για τα πλαστά
Το 2001 έλαβε χώρα το έγκλημα (το οποίο προσπαθεί τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να διαγράψει.) Ποιος κυβερνούσε;

►Ελενα Κουντουρά
Είναι εθνική υπόθεση ο τουρισμός
Αρθρο της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού 

►Μπλακάουτ Ολάντ στη Γαλλία που σχεδόν παραλύει
Μάχες σώμα με σώμα στα μπλόκα για τα εργασιακά

►Το…τάμα του Σπίρτζη για 4+1 έργα από το «πακέτο Γιούνκερ»
Λιμάνι Λαυρίου, σταθμός υπεραστικών, σήραγγα Καρέα και ζέυξη Σαλαμίνας

►Ελ. Σκιαδάς: Οταν ο δικτάτορας Πάγκαλος «έκοβε» τραγούδια


Από τη
Βάσω Παλαιού

Οι δικηγόροι είναι ο μόνος κλάδος που συνεχίζει να αντιστέκεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, παρά το γεγονός ότι ψηφίστηκε από τη Βουλή. Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος έλαβε απόφαση για συνέχιση της αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους ως τις 6 Ιουνίου. Συνολικά συμπληρώνονται σχεδόν πέντε μήνες κινητοποιήσεων για τους δικηγόρους όλης της χώρας ενάντια στις νέες ρυθμίσεις.
Γιατί, όμως, οι δικηγόροι αντιδρούν τόσο έντονα στις νέες διατάξεις; Ουσιαστικά, αυτό που επισημαίνουν οι νομικοί όλης της χώρας από την αρχή των κινητοποιήσεών τους είναι ότι με τις αλλαγές που προώθησε και τελικά ψήφισε η κυβέρνηση οδηγούνται σε μηδενισμό του εισοδήματός τους και, ουσιαστικά, έξοδο από τον χώρο της δικηγορίας!
Αλλωστε, οι δικηγόροι από την πρώτη στιγμή που άρχισαν τις κινητοποιήσεις τους στις 12 Ιανουαρίου 2016 τόνιζαν πως, έτσι κι αλλιώς, ήδη αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις βεβαρημένες ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες με το νέο σύστημα έγιναν υπέρογκες.

Το ελεγκτικό

«Η επιβάρυνση κάθε δικηγόρου με ποσοστό 38,5% επί του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος, το οποίο έρχεται σε συνέχεια του 26% φόρου από το πρώτο ευρώ, του ΦΠΑ 23%, της προκαταβολής φόρου επόμενης χρήσης 75% και 100%, του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης οδηγεί σε μηδενισμό του εισοδήματός του» είναι η μόνιμη επωδός των ανακοινώσεών τους όλους αυτούς τους μήνες.
Παράλληλα, έχουν επισημάνει εξαρχής τη σωρεία των αντισυνταγματικών διατάξεων που περιλαμβάνει ο νόμος Κατρούγκαλου, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τη γνωμοδότηση-καταπέλτη του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Επιπλέον, όπως διαπιστώθηκε από την αναλογιστική μελέτη που εκπονήθηκε από τους δικηγόρους για τη βιωσιμότητα του Ταμείου Νομικών, το νέο σύστημα δίνει μόνο τρία παραπάνω χρόνια (!) ζωής στον ασφαλιστικό φορέα τους.

Μελέτη

Από τη μελέτη προκύπτει ότι ανάμεσα στο σύστημα που ίσχυε και αυτό που πλέον ψηφίστηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τη βιωσιμότητα του Ταμείου. Επιπρόσθετα, στη μελέτη τονίζεται ότι ο νόμος Κατρούγκαλου δεν αποτελεί μόνιμη βιώσιμη λύση για το Ταμείο των Νομικών. Αντίθετα, το σύστημα του υπουργού Εργασίας, σύμφωνα με τη μελέτη που εκπονήθηκε τον Φεβρουάριο, προκαλεί μια άνευ προηγουμένου αναστάτωση στη δομή των εισφορών του Ταμείου, είναι καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το όποιο ταμειακό έλλειμμα για τα επόμενα δύο με πέντε έτη, χωρίς να κατοχυρώνει μια μακροπρόθεσμη ουσιαστική λύση.
Αυτό που προέκυψε από την αναλογιστική μελέτη και θα μπορούσε, ενδεχομένως, να φέρει πιο θετικά αποτελέσματα θα ήταν η εξίσωση εισφορών – παροχών μεταξύ «παλαιών» (προ 1/1/1993) και «νέων» ασφαλισμένων. Αυτό σε συνδυασμό με μια μεταβατική περίοδο προσαρμογής και την ανάληψη ευθύνης εκ μέρους του κράτους για την καταβολή εθνικής σύνταξης θα εξασφάλιζε τη βιωσιμότητα για τα επόμενα 20 και πλέον έτη!

Τα νόμιμα «κόλπα» για να επιβιώσουν από τις υπέρογκες εισφορές

Η ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό τον κλάδο των δικηγόρων, ωθεί τους χιλιάδες νομικούς της χώρας (ξεπερνούν τους 60.000 σε όλη τη χώρα) αναγκαστικά να βρουν νόμιμα «κόλπα» για να γλιτώσουν τις υπέρογκες εισφορές! Οπως τονίζουν δικηγόροι στην «κυριακάτικη δημοκρατία», σε συζητήσεις που έχουν μεταξύ τους ψάχνουν τρόπους προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν ακόμα και με την ψήφιση του νόμου που, όπως τονίζουν, τους οδηγεί σε μία επαχθή, μη βιώσιμη φορολογική και εισφοροδοτική επιβάρυνση.

Το πρώτο «τρικ» επιβίωσης που σκέφτονται οι περισσότεροι δικηγόροι, ακόμα και εκείνοι που θεωρούνται πρώτης γραμμής και έχουν διαγράψει μία μεγάλη πορεία στον χώρο της Δικαιοσύνης, είναι να προχωρούν στη σύσταση δικηγορικών εταιριών όπου θα συνεργάζονται πέντε έξι μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο θα πληρώνουν μία φορά το τέλος επιτηδεύματος ως δικηγορική εταιρία και όχι ως μεμονωμένα πρόσωπα.

Γραμμάτια

Επιπλέον, στις περιπτώσεις όπου υπάρχει κατάθεση εγγράφων στην οποία μπορεί να παρασταθεί ο ίδιος ο διάδικος (έγγραφες εξηγήσεις, μηνύσεις, κάποιες υποθέσεις αστικών διαφορών κ.ά.), προκειμένου να… «γλιτώσουν» την έκδοση γραμματίου προείσπραξης και τη φορολόγηση που συνεπάγεται, θα τα υποβάλλει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος και όχι ο νομικός παραστάτης του. Επίσης, είναι δεδομένο πως όπου είναι εφικτό -έστω και άτυπα- αρκετοί δικηγόροι θα συνεργάζονται μεταξύ τους και θα βάζουν κάποιον νεότερο, ασκούμενο, να προχωρά στην κατάθεση των σχετικών εγγράφων.

Παράλληλα, όπως εξηγεί ο νεαρός και ανερχόμενος δικηγόρος Ηλίας Σιδέρης (φωτό) στην «κυριακάτικη δημοκρατία», αυτό που σκέφτονται πολλοί νέοι δικηγόροι είναι να κλείσουν τα γραφεία που διαθέτουν προκειμένου να μειώσουν τα έξοδά τους και να κάνουν τα ραντεβού τους είτε στα γραφεία συναδέλφων τους που θα τους τα παραχωρούν είτε στον δικηγορικό σύλλογο.

Συστέγαση

«Από συζητήσεις που έχω με συναδέλφους μου, οι οποίοι βρίσκονται και αυτοί στην αρχή της καριέρας τους, διαπιστώνω πως πολλοί πλέον σκέφτονται το ενδεχόμενο της συστέγασης και της δημιουργίας άτυπων εταιριών, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα μοιράζονται τα έξοδα του γραφείου και της γραμματέως» τονίζει επίσης ο κ. Σιδέρης στην «κυριακάτικη δημοκρατία».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Ηλία Σιδέρη, όσοι νομικοί δεν είναι «δικηγοριακοί», όπως είναι ο όρος που χρησιμοποιούν μεταξύ τους (σ.σ.: δεν παρίστανται δηλαδή σε δίκες), καθώς ασκούν μόνο συμβουλευτική και εμπορική δικηγορία (συμβάσεις κ.λπ.) και δεν υποχρεούνται να κόβουν γραμμάτια προείσπραξης, θα μεταφέρουν την έδρα τους σε άλλες χώρες όπως είναι η Βουλγαρία και η Κύπρος.
«Θα αναγκαστούμε να βρούμε ό,τι παραθυράκια μάς δίνει ο νόμος προκειμένου να καταφέρουμε να επιβιώσουμε» εξηγούν δικηγόροι στην «κυριακάτικη δημοκρατία», ωστόσο, όπως προσθέτουν, αυτό πρακτικά σημαίνει πως το κράτος θα χάσει έσοδα, αντί να κερδίσει, από το νέο ασφαλιστικό σύστημα.

Εως 10 χρόνια καθυστέρηση! Η αποχή διαρκείας πήγε πίσω 300.000 υποθέσεις

Η αποχή διαρκείας των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους έχει οδηγήσει σε «μποτιλιάρισμα» χιλιάδες υποθέσεις στα δικαστήρια όλης της χώρας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις δικαστών και νομικών, οι υποθέσεις που έχουν στοκαριστεί αυτούς τους σχεδόν πέντε μήνες της αποχής των δικηγόρων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ανέρχονται σε περίπου 300.000 (!) πανελλαδικά, με τους ειδήμονες να λένε ότι θα χρειαστούν περίπου επτά με 10 χρόνια για να εκδικαστούν στο σύνολό τους. Το λουκέτο στα δικαστήρια λόγω της αποχής ουσιαστικά οδήγησε στη μεγέθυνση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική Δικαιοσύνη.
Τους τελευταίους μήνες ελάχιστοι μπήκαν σε δικαστικές αίθουσες, αφού οι άδειες σε δικηγόρους για να παραστούν σε υποθέσεις δίνονταν με το σταγονόμετρο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, από τις 12 Ιανουαρίου 2016, οπότε άρχισε η αποχή, έως τις 10 Μαΐου 2016 χορηγήθηκαν μόλις 32.102 άδειες σε δικηγόρους για να συμμετάσχουν στην εκδίκαση υποθέσεων, ενώ απορρίφθηκαν 11.921 αιτήματα!

Η αποχή αποτέλεσε ένα σημαντικό πλήγμα και για τους ίδιους τους δικηγόρους, οι οποίοι ακολούθησαν αυτήν τη σκληρή στάση απέναντι στα μέτρα, αλλά και για το κράτος, το οποίο έχασε σημαντικά έσοδα.
Μόνο στο Πρωτοδικείο της Αθήνας υπάρχει μείωση εσόδων σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα της τάξης του 1.200.000 ευρώ, καθώς από την έναρξη του έτους μέχρι και σήμερα δεν γίνεται κατάθεση δικογράφων και πολιτικών εφέσεων και, συνεπώς, δεν κόβεται κανένα παράβολο, ενώ ελάχιστες είναι πλέον και οι εξαγορές ποινών καθώς δεν γίνονται δίκες.

Αναβολές στο Πρωτοδικείο

Στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, το μεγαλύτερο της χώρας, οι αναβολές εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 50.000 υποθέσεις πάσης φύσεως, από διεκδικήσεις διατροφών και εργατικών εισφορών, οφειλόμενα χρήματα από εμπορικές συναλλαγές, χρέη προς το Δημόσιο ακόμη και υποθέσεις ανάθεσης επιμέλειας παιδιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, έως τα μέσα Απριλίου 2016, μόνο στα πολιτικά δικαστήρια, όπου δεν υπάρχει θέμα παραγραφής, είχαν αναβληθεί περισσότερες από 22 υποθέσεις.

Ενα από τα «θύματα» της αποχής διαρκείας των δικηγόρων είναι και οι μεγάλες δίκες, οι οποίες σέρνονται στα ακροατήρια για μήνες, ενώ παραμένει άγνωστο πότε θα προχωρήσουν και θα ολοκληρωθούν. Μεταξύ αυτών, η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, η οποία, ενώ συμπλήρωσε έναν χρόνο από την έναρξή της, βρίσκεται ακόμη σχεδόν στην αρχή. Στα ίδια επίπεδα στασιμότητας βρίσκονται και δίκες για οικονομικά σκάνδαλα που απασχόλησαν επί μακρόν την επικαιρότητα, όπως οι υποθέσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων, του σκανδάλου της «Siemens», της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου και δεκάδες άλλες.
Η πεντάμηνη παύση στη λειτουργία των δικαστηρίων λόγω της αποχής επιτείνει το ήδη μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης και, φυσικά, δεν προκλήθηκε από τις κινητοποιήσεις των νομικών, αλλά αποτελεί χρόνια παθογένεια, που εδώ και χρόνια δεν έχει αντιμετωπιστεί!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό κράτος έχει περισσότερες από 400 καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης. Υπάρχει περίπτωση όπου η Ελλάδα καταδικάστηκε για καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικής απόφασης η οποία έφτασε τα 27 χρόνια!
Λόγω της βραδύτητας στην απονομή της Δικαιοσύνης δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παραγραφής των αδικημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 155η θέση των χωρών που καθυστερούν να εκδικάσουν τις υποθέσεις, με μέσο χρόνο απόδοσης Δικαιοσύνης που φθάνει κατά υπόθεση τις 1.580 ημέρες, δηλαδή τα 4,3 χρόνια ή 51,6 μήνες. Στο Λουξεμβούργο χρειάζονται 321 ημέρες, στην Ισπανία 510, στη Μάλτα 505 και στην Ιρλανδία 650. Καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως στην απονομή της Δικαιοσύνης έχει η Σιγκαπούρη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο το Λουξεμβούργο.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα έχει το πιο αργό δικαστικό σύστημα στην Ευρώπη όσο αφορά την εκδίκαση εμπορικών υποθέσεων και το τέταρτο πιο αργό στον κόσμο μετά τη Γουινέα – Μπισάου, το Σουρινάμ και το Αφγανιστάν! Οι αριθμοί -όπως πάντα- μιλούν από μόνοι τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, στα Διοικητικά Πρωτοδικεία και τα Εφετεία εκκρεμούν 356.498 υποθέσεις, με τις 67.678 να είναι φορολογικές, ενώ, αν υπολογιστούν και αυτές του Συμβουλίου της Επικρατείας, ξεπερνούν τις 72.000.
Ασφυκτική είναι η κατάσταση και στα πολιτικά και τα ποινικά δικαστήρια. Οι εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις -προ αποχής- εκτιμάτο ότι υπερέβαιναν το 1.000.000, τη στιγμή που υπολογίζεται ότι περίπου 5.000.000 πολίτες έχουν κάποιο έννομο συμφέρον από υπόθεση που εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη!

«Είναι αντισυνταγματικός, θα πέσει στα δικαστήρια»!

Την βεβαιότητα ότι ο νόμος του Γιώργου Κατρούγκαλου, θα καταπέσει ως αντισυνταγματικός στα Δικαστήρια εκφράζει στη «κυριακάτικη δημοκρατία» η γ.γ.του ΔΣΑ, Χριστίνα Τσαγκλή (φωτό) και επισημαίνει :
«Οι δικηγόροι της χώρας, εδώ και πέντε μήνες, δίνουν ενωμένοι έναν συνεπή αγώνα επιβίωσης απέναντι σε έναν νόμο δημευτικό της περιουσίας και ακυρωτικό της αξιοπρέπειάς τους. Ο αυτοαποκαλούμενος «ταξικός αποστάτης» υπουργός κ. Κατρούγκαλος οδηγεί με πλήρη επίγνωση το Σώμα σε βίαιο και ταξικό αποπληθωρισμό, με εκατοντάδες παραιτήσεις δικηγόρων που, ως εικός, ανήκουν στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Ο νόμος αυτός όχι μόνο δεν θα επιφέρει το σκοπούμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αλλά θα καταπέσει ως προδήλως αντισυνταγματικός στα αρμόδια δικαστήρια. Φοβούμαι, ωστόσο, ότι η στόχευση είναι η κατάργηση της ανεξάρτητης παροχής υπηρεσιών από μικρά ή μεσαία δικηγορικά γραφεία και η δημιουργία μεγάλων, ενδεχομένως και κεφαλαιουχικών, δικηγορικών εταιριών, στόχευση που κάθε άλλο παρά αριστερού προσανατολισμού μπορεί να χαρακτηριστεί.»

«Η μάχη θα συνεχιστεί για τα δικαιώματά μας»

«Το δικηγορικό σώμα δεν υποστέλλει τη σημαία» τονίζει στη «κυριακάτικη δημοκρατία» ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του ΔΣΑ, Βασίλης Αλεξανδρής (φωτό) και επισημαίνει :

«Το Δικηγορικό σώμα δίνει επί 4,5 μήνες τώρα, σύσσωμο, έναν δύσκολο αγώνα για την αξιοπρέπεια και την επιβίωσή του. Αντιτάχθηκε με υπευθυνότητα απέναντι στην πρόταση του ασφαλιστικού συστήματος που κατέθεσε και ψήφισε τελικά η κυβέρνηση, προβάλλοντας με συγκεκριμένα παραδείγματα τις άκρως επιβαρυντικές και δημευτικές για το εισόδημα των Δικηγόρων επιπτώσεις του.

Και δικαιώθηκε για τις θέσεις του. Την πρόδηλη αντισυνταγματικότητα βασικών διατάξεων του κατέδειξε τόσο η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου όσο και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.
Η κυβέρνηση, παρά τις ως άνω γνωμοδοτήσεις και αγνοώντας τις εκκλήσεις του Δικηγορικού σώματος για ανοικτό κοινωνικό διάλογο με συγκεκριμένα ποσοτικοποιημένα στοιχεία, επέλεξε να προχωρήσει στην ψήφισή του χωρίς καν να προσκομίσει αναλογιστική μελέτη για το Ταμείο μας, το ΕΤΑΑ.
Το Δικηγορικό σώμα δεν υποστέλλει τη σημαία. Θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για τη δικαστική αναγνώριση της αντισυνταγματικότητας του ασφαλιστικού νόμου.

Επιδιώκει ταυτόχρονα, μεταξύ άλλων, να γίνουν πράξη οι αναληφθείσες από τον υπουργό Εργασίας δημόσιες δεσμεύσεις στη Βουλή για προώθηση αλλαγών – τροπολογιών που θα επιτρέπουν την ίδρυση επαγγελματικού ταμείου επικουρικής ασφάλισης και θα αποτρέπουν την επιστροφή της έκπτωσης των ασφαλιστικών εισφορών των νέων Δικηγόρων.
Η μάχη για την προάσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των Δικηγόρων θα συνεχισθεί σε όλα τα πρόσφορα επίπεδα. Οι Δικηγόροι αποτελούν θεμέλιο λίθο της λειτουργίας του κράτους δικαίου και η όποια απόπειρα αποδυνάμωσής τους πλήττει, πρώτα και κύρια, τα δικαιώματα των πολιτών.»

{{-PCOUNT-}}46{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα