ΕΓΚΥΡΕΣ ΠΗΓΕΣ…

Κάποιος πρέπει να πει την αλήθεια για τα πλαστά πτυχία των ΤΕΕ. Γιατί, πέρα από το προφανές, την κατάθεση αλλοιωμένων τίτλων σπουδών σε διαγωνισμό πρόσληψης για τον δημόσιο τομέα και τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, υπάρχει και κάτι που αποσιωπάται. Μου το ανέλυσε ιστορικός παράγων του ΑΣΕΠ, που παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς πολλές τέτοιες ιστορίες τρέλας και αναξιοκρατίας. Πρώτον, ότι η κραυγαλέα αυτή ιστορία εξελίχθηκε το 2001, επί κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη . Δεύτερον, ότι και ο νόμος που επέτρεψε την πρόσληψη των απίθανων αυτών τύπων στο Δημόσιο πάλι επί Σημίτη ψηφίστηκε, για να γίνει ο νόμος Πεπονή «σουρωτήρι».

►Δύο είναι τα «εγκλήματα» που έγιναν. Το πρώτο: Εκτός από πρόσληψη στο Δημόσιο μέσω γραπτών διαγωνισμών του ΑΣΕΠ (απολύτως αξιοκρατικοί), η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προέβλεψε και διαγωνισμό προσλήψεων με μόρια, που θα έκαναν οι ίδιοι οι φορείς χωρίς το ΑΣΕΠ πάνω από το κεφάλι τους. Και μάλιστα τι προσλήψεων! Με βάση τον βαθμό του τίτλου σπουδών (πτυχίο ΑΕΙ – ΤΕΙ, απολυτήριο λυκείου, τίτλος ιδιωτικού ΙΕΚ).

►Προειδοποιήσαμε τότε ότι με ένα τέτοιο σύστημα λύκεια, ΙΕΚ και ΑΕΙ θα γίνουν κέντρα συναλλαγής για την απόκτηση του υψηλότερου βαθμού – διαβατήριο για το Δημόσιο. Κανείς δεν άκουγε, δεν ήθελε να ακούσει για την ακρίβεια, ήταν η εποχή του ΠΑΣΟΚ της ισχυρής Ελλάδας – τρομάρα τους. Εκτός, όμως, από αυτό το έγκλημα του διορισμού με μόρια, ο νόμος περιείχε ακόμη ένα:

►Εδινε τη δυνατότητα στον υποψήφιο για διορισμό να προσκομίσει το πτυχίο του για έλεγχο γνησιότητας εκ των υστέρων, αφού είχαν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα, και όχι εκ των προτέρων, μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά. Ο νομοθέτης επέτρεψε στους υποψηφίους να δηλώνουν τον βαθμό του τίτλου σπουδών με δική τους ευθύνη τάχα, και, αν διορίζονταν με αυτόν, να τον προσκομίζουν στον φορέα -είπαμε, ΑΣΕΠ δεν υπήρχε στην εξίσωση- για να ελέγξει το καλώς έχειν. Αντιλαμβάνεστε τι συνέβη.

►Ισως η υπόθεση με τα αλλοιωμένα πτυχία των ΤΕΕ να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Αν ψάξει κανείς τους διορισμούς της εποχής με μόρια, μπορεί να ανακαλύψει βιομηχανία ολόκληρη. Συμπέρασμα: Δεν αρκούν τα αλλοιωμένα πτυχία για να τρυπώσει κανείς στο Δημόσιο. Πρέπει να βρει και την κερκόπορτα ανοιχτή.

►Θα περίμενα, κύριε Μητσοτάκη, να τα πείτε και να τα αναδείξετε όλα αυτά. Εχετε ανθρώπους δίπλα σας που τα ξέρουν. Καλά κάνετε και τα βάζετε με τον ΣΥΡΙΖΑ που τους καλύπτει, αλλά ευθύνες έχει και το σημιτικό εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ για αυτό το χάλι. Μπορεί, βεβαίως, η αλήθεια να δυσκολεύει τις… διευρύνσεις, αλλά οι μεταρρυθμιστές έχουν πάντα τόλμη. Και από εσάς δεν λείπει.

►Τώρα, μιας και έκανα αναφορά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμη μια επισήμανση. Διάβασα τις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τις οποίες εξήρε την πρωτοβουλία του να ιδρύσει ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, υπηρεσία φύλαξης συνόρων την ονομάτισε. Με ξένισε -γιατί ο Κυριάκος έχει καλή μνήμη και δεν ξεχνά- που δεν ανέφερε ότι η πρόταση για ευρωπαϊκή ακτοφυλακή ήταν σύλληψη του Κώστα Καραμανλή ως πρωθυπουργού και του Γιάννη Βαληνάκη ως υφυπουργού Εξωτερικών.

►Ακόμη και αν ήθελε να μην αναφέρει, όμως, τον Καραμανλή, του οποίου ο Αβραμόπουλος ήταν υπουργός, θα μπορούσε να αναφέρει ότι ήταν ιδέα της κυβέρνησης της Ν.Δ., της παράταξης έστω. Οχι για να ικανοποιήσει έναν πρώην αρχηγό του, αλλά γιατί, διάβολε, θα έρθει η ώρα που ο Τσίπρας θα κόβει την κορδέλα των εγκαινίων της νέας υπηρεσίας στη Χίο, θα παραλαμβάνει τα πρώτα σκάφη της Ακτοφυλακής και τότε θα τρέχει η Ν.Δ., καθυστερημένα, να θυμίζει ότι είναι δικό της έργο. Και δεν θα την πιστεύει κανείς.

►Είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εθεάθη έξω από το γραφείο του κυρίου Τσίπρα τη βραδιά της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή. Ηθελε να ψηφίσει «όχι» , έγινε αντιληπτή η πρόθεσή του από την υπηρεσία ασφαλείας – επαγρύπνησης του κόμματος και οδηγήθηκε ενώπιον του αρχηγού εκών άκων. Μετά ταύτα, ο βουλευτής ψήφισε το Μνημόνιο και έκανε και υπερήφανες δηλώσεις. Αυτοί που ξέρουν λένε ότι έταξαν στην επιχείρησή του μια γενναία επιχορήγηση, όχι μέσα από τα γνωστά κανάλια των υπουργείων, αλλά μέσω κόμματος. Και να σκεφτείτε ότι στο παρελθόν ο συγκεκριμένος βουλευτής ζητούσε «να ρίχνεται στα σκυλιά» όποιος ψήφιζε Μνημόνιο. Η εξουσία αποκαλύπτει τους ανθρώπους τελικά.

►Διάβασα την ομιλία Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου του, ήταν πολύ καλή, όπως μου είπε και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ και εξαίρετος μάνατζερ Τάκης Αθανασόπουλος. Εκφωνήθηκε στο θέατρο «Αλίκη». Κρατώ δύο στοιχεία της:

►Πρώτον, ότι «για ακόμη μια φορά, για πολλοστή φορά μετά την κήρυξη της Επανάστασης της Ανεξαρτησίας το 1821, η Ελλάδα βρέθηκε να λειτουργεί ως ιστορικό εργαστήριο. Ως εργαστήριο αντοχής των υλικών της ευρωζώνης». Σωστότερη θα ήταν η λέξη «πειραματόζωο», αλλά επειδή ήταν στο ακροατήριο του Βαγγέλη πολλοί υπουργοί του Παπανδρέου μάλλον δεν θέλησε να χαλάσει καρδιές. Δεν «βρέθηκε να λειτουργεί». «Επέλεξε» είναι το σωστό ρήμα. κύριε Βενιζέλο, ενεργητικό, όχι παθητικό.

►Το δεύτερο είναι η επίκληση του τρόπου δράσης του υπουργού Οικονομικών Αλεξάντερ Χάμιλτον τον 18ο αιώνα και της μεθόδου που χρησιμοποίησε για να επιβάλει την Ομοσπονδία στις ΗΠΑ. Οπως θύμισε ο Βαγγέλης, «για να επιβάλει την Ομοσπονδία δημοσιονομικά έκανε και PSI, “κούρεψε” το χρέος πολιτειών που κατείχαν ιδιώτες».

Υ.Γ.

Και πρόσθεσε: «Προσέξτε, γιατί ίσως αυτός ο άνθρωπος που βλέπω να γίνεται ροκ όπερα βλέπω ότι είναι αυτός που μπορεί να δώσει λύση στην προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Με την επισήμανση ότι ένας… Αλεξάντερ, ακόμη και αν δεν είναι «Τhe Grate», δίνει πάντα λύσεις, κρατώ ότι ο Βενιζέλος τάχθηκε υπέρ της Ομοσπονδιακής Ευρώπης.

* Ακύρωσε την τελευταία στιγμή την παρουσία του στην εκδήλωση για το βιβλίο του Ευριπίδη Στυλιανίδη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Με δεδομένο ότι εκείνη την ημέρα δεν συνέβη κάτι έκτακτο, μόνο ένα μπορώ να υποθέσω: Θα του ήταν αδύνατον να καθίσει δίπλα στον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη μητροπολίτη Αμφιλόχιο, ο οποίος κάνει εκστρατεία στην Αθήνα για να ανοίξει γραφείο επιπέδου πρεσβείας το Πατριαρχείο. Γι’ αυτό και ο Ιερώνυμος έστειλε ως εκπρόσωπο στην εκδήλωση αρχιμανδρίτη και όχι μητροπολίτη.

* Την ιδέα να είναι ο Χρήστος Ζώης μέλος μιας διευρυμένης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με υπουργούς προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ έριξαν στην πιάτσα τα σαΐνια του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να δημιουργήσουν εντυπώσεις ότι ο Τσίπρας έχει πέρασμα και στα αριστερά και στα δεξιά. Ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας θεώρησε μεν τιμητική τη διαρροή και την άφησε να κυκλοφορήσει αρχικώς, αλλά με τη δημόσια δήλωση που έκανε για το Μνημόνιο Τσίπρα μάλλον έκλεισε οριστικά τις πόρτες. Δεν προσφέρεται για άλλοθι.

Κ.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα