«Μπρα ντε φερ» για τη δόση!

Εκβιασμοί των δανειστών μέχρι τελικής πτώσης. Χθες το βράδυ έκαναν μισό βήμα πίσω για το ΕΚΑΣ και τα «κόκκινα» δάνεια

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Πολύ δυσκολότερες απ’ ό,τι περίμενε η κυβέρνηση αποδεικνύονται οι… «ουρές» της αξιολόγησης, όπως είχε ονομάσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τα εκκρεμή προαπαιτούμενα που μας κρατούν ακόμα μακριά από την εκταμίευση της δανειακής υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ, την οποία ενέκρινε πολιτικά το Eurogroup την περασμένη εβδομάδα.
Παρά τις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, ως αργά χθες το βράδυ δεν φαινόταν να έχει βρεθεί κοινός τόπος, ώστε να ξεπεραστούν όλα τα «αγκάθια». Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει μάλιστα ότι οι δανειστές ανοίγουν ξανά θέματα που είχαν κλείσει, ενώ οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου αντιλέγουν ότι στα θέματα αυτά ουδέποτε είχε επιτευχθεί συμφωνία.

Επιστολή στον Μοσκοβίσί

Ξένοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν χθες στο πρακτορείο Reuters ότι ο κ. Τσακαλώτος έστειλε επιστολή στον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, το «δεξί χέρι» του Μάριο Ντράγκι, Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και τον Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), με την οποία επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει οκτώ από τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί. Σύμφωνα με το Reuters, η άρνηση αυτή πιθανόν να καθυστερήσει την εκταμίευση της δόσης.

Ο υπουργός Οικονομικών φέρεται ότι δηλώνει πως η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να δεσμευτεί προκαταβολικά για την πώληση του ΑΔΜΗΕ, σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα μέτρα ανοίγματος της αγοράς ενέργειας που θα δοκιμαστούν σε πρώτη φάση, δεν θα αποσύρει τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου για τη δυνατότητα «ξεπαγώματος» των ειδικών μισθολογίων και δεν θα καταργήσει τις συντάξεις που καταβάλλονται σε περίπτωση εργατικών ατυχημάτων. Πέραν αυτών, ανοιχτές πληγές παραμένουν η επιστροφή των αναδρομικών του ΕΚΑΣ και η πώληση των «κόκκινων» δανείων με εγγύηση του Δημοσίου.

Τόσο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς με χθεσινές δηλώσεις του όσο και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) με χθεσινό κατάλογο ερωταποκρίσεων για την Ελλάδα ξεκαθαρίζουν ότι πρέπει να υλοποιηθούν πλήρως όλα τα προαπαιτούμενα, για να εκταμιευθεί η δόση.
Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, η κυβέρνηση εξακολουθεί να εκφράζει ελπίδες ότι οι εκκρεμότητες θα μπορέσουν να συμφωνηθούν και να κατατεθούν την Τετάρτη ή την Πέμπτη στη Βουλή ως τροπολογίες σε κυρώσεις διακρατικών συμφωνιών που ψηφίζονται την ίδια μέρα.

Εξυπνάδες από τον Κατρούγκαλο για καφέδες-τσιγάρα

Συνεχίζει να προκαλεί τους πολίτες ο υπουργός Εργασίας, αφού με χθεσινές δηλώσεις του υπεραμύνθηκε των αυξήσεων στις τιμές ορισμένων ειδών λέγοντας ότι «μπορούμε να ζήσουμε λιγάκι χωρίς τσιγάρα ή καφέ, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς νερό ή ρεύμα». Μάλιστα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος επανέλαβε την άποψη ότι δεν είναι «αριστερό» το Μνημόνιο αυτό, αλλά «νεοφιλελεύθερο». Υποστηρίζοντας την αρχική τοποθέτησή του ο υπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πάρει «πολλά από τους λίγους και λίγα από τους πολλούς. Είναι σαφέστατη επιλογή ποιους θέλουμε να επιβαρύνουμε».
Ο κ. Κατρούγκαλος πήρε θέση και για το ζήτημα με τις offshore εταιρίες τονίζοντας ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να ρυθμιστεί γιατί οδηγεί σε ανεπιτυχή αποτελέσματα.

Πουλάει τρέλα (ξαφνικά) και ο Σόιμπλε! Ανοησία η αύξηση του ΦΠΑ (24%)

«Οικονομική ανοησία» θεωρεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% σε μια χώρα με πολύ χαμηλή εισπραξιμότητα σε φόρους, όπως η Ελλάδα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, δεν υπήρχε εναλλακτική λύση. «Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει τόσο υψηλό ποσοστό φόρων που πρέπει να καταβληθούν, αλλά δεν καταβάλλονται. Οταν το κράτος δεν έχει άλλα φορολογικά έσοδα, δεν μένει παρά αυτό» σχολίασε ο Β. Σόιμπλε και πρόσθεσε πως «γι’ αυτό η Ελλάδα χρειάζεται μια αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση».
Το οξύμωρο είναι ότι, παρά την «ανοησία», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη χώρα μας, γιατί «η Ελλάδα ανακάμπτει πιο γρήγορα απ’ ό,τι περίμεναν πολλοί».
Κατά την πάγια συνήθειά του, ο Β. Σόιμπλε υπεραμύνθηκε της τακτικής «μαστίγιο και καρότο» που εφάρμοσε στην Ελλάδα, ισχυριζόμενος ότι είναι απαραίτητο ένα μείγμα από κίνητρα και πίεση για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Χαρακτήρισε δε την Ελλάδα «πολύ πιο δύσκολη περίπτωση» από τις υπόλοιπες χώρες που μπήκαν σε Μνημόνιο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα