Ακατανόητη απόφαση να αποχωρήσει από τη συζήτηση που η ίδια προκάλεσε .Πέρασε με 190 «ναι» η τροπολογία
Με μια ανεξήγητη πολιτικά κίνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να μετατρέψει μια πιθανή πρώτη (κοινοβουλευτική) νίκη σε μεγάλη πολιτική ήττα. Αντί να μείνει στη Βουλή και να δώσει τη μάχη για το θέμα των οffshore (η διάταξη ψηφίστηκε από 190 βουλευτές!) που η Ν.Δ. τις τελευταίες μέρες είχε κάνει σημαία, αποφάσισε αψυχολόγητα χθες να αποχωρήσει το κόμμα από τη Βουλή, αφήνοντας τον Αλέξη Τσίπρα να παίξει άνευ αντιπάλου. Ο πρωθυπουργός βγήκε μάλιστα και από πάνω, μια και θα μπορεί να λέει στους πολίτες ότι κάτι φοβάται η Ν.Δ. στα θέματα που αφορούν τη διαφάνεια και τις offshore, ενώ εκείνον «δεν τον κρατάει κανένας στο τσεπάκι».
To «στρατηγικό λάθος», πάντως, έχει ήδη δημιουργήσει τις πρώτες μουρμούρες στη Ν.Δ., καθώς βουλευτές σε πηγαδάκια τόνιζαν ότι «βγήκαμε χαμένοι και, αντί να εκθέσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, που άλλα έλεγε και άλλα έκανε στο θέμα των offshore, καταφέραμε να βάλουμε αυτογκόλ από τα αποδυτήρια»! Ακόμη και «αντισυνταγματική» να κριθεί η διάταξη, σύμφωνα με την οποία υπουργοί βουλευτές και παρένθετα πρόσωπα, όπως σύζυγοι και συγγενείς πρώτου βαθμού, απαγορεύεται να μετέχουν στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιριών του εξωτερικού, η Ν.Δ. έχασε χθες το ηθικό και πολιτικό πλεονέκτημα. Παράλληλα, στη διάταξη προβλέπεται προθεσμία εξήντα ημερών για να μεταβιβάσουν τις εξωχώριες εταιρίες όσοι έχουν το σχετικό μετοχικό κεφάλαιο.
Ολα άρχισαν όταν η Ν.Δ. αποχώρησε από τη συζήτηση, με τον εκπρόσωπο του κόμματος Νίκο Δένδια να κατηγορεί την κυβέρνηση για «παίγνια απολύτως αντισυνταγματικά και ανεφάρμοστα», προσθέτοντας: «Στον εμπαιγμό της κοινωνίας σε ώρα κρίσεως δεν μπορούμε να συμμετέχουμε. Εμείς καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία, που εισάγει διατάξεις που αμνηστεύουν εμπλεκομένους. Δεν μπορούμε να συμμετέχουμε».
Αμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης, που θεωρεί ότι κέρδισε την ηθική μάχη και ότι η υπόθεση γύρισε μπούμερανγκ για τη Ν.Δ. Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη, που ανέβασε το παρακατω στο twitter, μόλις έγινε γνωστή η αποχώρηση της Ν.Δ.: «Ενα τέταρτο άντεξε η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή την υπεράσπιση της πολιτικής ηθικής και της διαφάνειας. Αποκαλύφθηκαν…».
Απαγόρευση
Το ίδιο κλίμα υπήρξε και όταν πήρε τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, που μεταξύ άλλων τόνισε: «Εμείς δεν έχουμε offshore. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Δεν μας κρατάει κανένας στο τσεπάκι». «Δεν είναι στελέχη μας στα Panama Papers και στα ημερολόγια του Χριστοφοράκου». Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε μάλιστα την απόλυτη απαγόρευση που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή για τις offshore, απαντώντας στις κριτικές. «Δίνουμε μάχη ενάντια στη διαφθορά. Πράγματι με απόλυτο τρόπο. Κάποιοι λένε και με υπερβολή. Μόνο με υπερβολές μπορεί να απαντήσει κανείς στη λάσπη και στη χυδαιότητα» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Τέλος, σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας έχει συγκαλέσει το υπουργικό του συμβούλιο στις 3 μ.μ. με θέμα την αξιολόγηση και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησής του.
Παπαγγελόπουλος:Το ηθικό πλεονέκτημα είναι στο DNA μας
Λάβρος κατά της αντιπολίτευσης εμφανίστηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης της τροπολογίας για τις «πολιτικές offshore», ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. «Η πρόοδος και ο εκσυγχρονισμός δεν συνάδει με λαϊκισμό και υποκρισία. Η κυβέρνηση βγαίνει κερδισμένη από την Ιστορία. Αποδεικνύεται ότι είναι δύναμη διαφάνειας και προόδου απέναντι σε εκείνους που εμφανίζονται ως προοδευτικοί, ενώ υποκύπτουν στον λαϊκισμό για να πλήξουν το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης. Το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης δεν πλήττεται, γιατί είναι συνυφασμένο με το DNA της. Τολμήστε να δούμε πόσοι θα δηλώσουν τις offshore που συμμετέχουν. Εγώ δεν ξέρω κανέναν από την πλευρά της κυβέρνησης. Να δούμε ποιοι θα είναι από την αντιπολίτευση» τόνισε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, υπογράμμισε με νόημα ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να καλύψει κανέναν, ενώ προσέθεσε ότι «αυτοί που κουνάνε το δάχτυλο στην κυβέρνηση για συγκάλυψη είναι αυτοί που επενδύουν να μην αλλάξει τίποτα». «Η απαγόρευση για τα πολιτικώς εκτιθέμενα πρόσωπα θα είναι γενική και καθολική. Σας παρακαλούμε και σας προκαλούμε όλοι αυτοί που εμφανίζονται ως δήθεν τιμητές να υπερψηφίσουν τη διάταξη αυτή και να συμμορφωθούν με όσα ορίζει» είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος, για να καταλήξει: «Το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης δεν πλήττεται έτσι εύκολα. Είναι συνυφασμένο με το DNA της».
Επίθεση από Χρ.Αυγή και ΚΚΕ που υπερψήφισαν
Μολονότι τόσο η Χρυσή Αυγή όσο και το ΚΚΕ υπερψήφισαν την τροπολογία για τις offshore, επιτέθηκαν τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης κάλεσε την κυβέρνηση να «τολμήσει να καταργήσει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens, την ασυλία τραπεζιτών και κομματικών στελεχών για τα θαλασσοδάνεια σε χρεοκοπημένα κόμματα και κανάλια, τον προκλητικό νόμο περί ευθύνης υπουργών», ενώ πρόσθεσε ότι η Ν.Δ. «δεν δικαιούται να ομιλεί με τον κολλητό του Σαμαρά, Παπασταύρου, που είναι στις “λίστες Λαγκάρντ” και “Παναμά”».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, αφού υπογράμμισε ότι ο Περισσός «δεν θα μπει σε δικολαβικά παιχνίδια», καταλόγισε στη Ν.Δ. υποκρισία για την αποχώρησή της από τη συζήτηση. «Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες ότι σε συνθήκες κυριαρχίας του καπιταλισμού και του κεφαλαίου μπορεί να αντιμετωπίζουμε τη σήψη και τη διαφθορά. Παρά τις επιφυλάξεις μας, όμως, θα την ψηφίσουμε» κατέληξε.
Αγρια κόντρα Θεοδωράκη με τον Τσίπρα
Μια γκάφα του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη έβαλε φωτιά χθες στη Βουλή με τον Αλέξη Τσίπρα να τον εκθέτει πλήρως. Ολα ξεκίνησαν όταν ο κ. Θεοδωράκης (που είχε ψηφίσει «ναι» στην προηγούμενη διάταξη) εξαπέλυσε τα πυρά του προς την κυβέρνηση, μιλώντας για «αποσπασματικές κινήσεις».
Αμεσα ο Αλ. Τσίπρας έσπευσε να απαντήσει λέγοντας: «Δεν ήξερα ότι όταν λείπει από την αίθουσα ο Κ. Μητσοτάκης τον αντικαθιστά ο Στ. Θεοδωράκης». «Ηρθατε να σχοινοβατήσετε ανάμεσα σε έναν λόγο που φαντάζει σοβαρός και τεκμηριωμένος και τον λαϊκισμό. Αν θυμάμαι καλά, υπερψηφίσατε και εσείς αυτήν τη διάταξη. Παρ’ όλα αυτά, το Ποτάμι ήταν από τους πρώτους που έβγαζαν επί τρεις μέρες ανακοινώσεις ακραίου λαϊκισμού. Ωσάν να μη συμβαίνει τίποτα, βγήκατε και εσείς να σύρετε τον χορό του λαϊκισμού» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Μέσα στον πανικό του ο κ. Θεοδωράκης δεν απέφυγε το «λάθος» όταν, σηκώνοντας το γάντι, είπε: «Εχετε πάρει ανθρώπους του Ακη Τσοχατζόπουλου, ανθρώπους που έχουν κλέψει πολιτικό χρήμα»! «Να ανακαλέσει τώρα, αλλιώς να πάει τώρα στον εισαγγελέα» απάντησε ο Σ. Φάμελλος, για να προσθέσει ο Αλ. Τσίπρας: «Ολα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ήταν συνεργάτες με το κορυφαίο τότε στέλεχος, τον κ. Τσοχατζόπουλο. Δεν ξέρω αν είναι αυτό το μεμπτό. Είπε ότι στελέχη που έχουν καταδικαστεί επειδή κλέψανε είναι σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ και είναι υπουργοί. Αυτό είναι συκοφαντία. Λυπάμαι πολύ για εσάς».
Προσπάθεια από Συγγρού να δικαιολογηθεί
Να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους αποχώρησε από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής επιχείρησε χθες το απόγευμα η Ν.Δ., έπειτα και από τη σφοδρή επίθεση που δέχθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα. «Η τροπολογία είναι προδήλως αντισυνταγματική, καθώς όχι μόνο δεν σέβεται την αρχή της αναλογικότητας, περιορίζοντας την κατοχυρωμένη οικονομική ελευθερία των πολιτών, αλλά παράλληλα είναι αντίθετη και με το Σύνταγμα αναφορικά με τα δικαιώματα, τα καθήκοντα και τα ασυμβίβαστα των βουλευτών. Είναι, επίσης, προδήλως αντιενωσιακή, καθώς προσβάλλει βασικές αρχές της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δαιμονοποεί την επιχειρηματικότητα συγγενών πολιτικών προσώπων» αναφέρουν κομματικές πηγές.
Στην υπόθεση «offshore ΣΥΡΙΖΑ», κατά τη Συγγρού, «η απογύμνωση του ηθικού πλεονεκτήματος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. είναι απόλυτη. Αποκαλύφθηκαν με τη δόλια ρύθμιση-πλυντήριο που ψήφισαν και επιβεβαιώθηκαν με την «τροπολογία αποφασίζουμε και διατάζουμε», που σήμερα νομοθέτησαν. Ψήφισαν το ένα και το ακραία αντίθετό του. Ομως, όταν ταυτόχρονα είσαι το ένα και το άλλο, απλώς δεν είσαι τίποτα. Είσαι μόνον η ίδια η εξαπάτηση» επισημαίνεται επίσης.
Η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προτείνει «η απαγόρευση της συμμετοχής σε εξωχώριες εταιρίες πολιτικών προσώπων να καταλαμβάνει όχι μόνο τις εταιρίες με έδρα μη συνεργάσιμα στον φορολογικό τομέα κράτη, αλλά και τις εταιρίες με έδρα σε κράτη-μη μέλη της Ε.Ε. με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, όπως αυτά ορίζονται από τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος».
Πυρά Καμμένου με αναφορές για SIEMENS, υποβρύχια, Παπασταύρου, κανάλια
Πυρά κατά του Σταύρου Θεοδωράκη εξαπέλυσε ο Πάνος Καμμένος στην παρέμβασή του χθες στη Βουλή για την τροπολογία που αφορά τις offshore εταιρίες. «Ακούσαμε τον κ. Θεοδωράκη να μιλά για συνεργάτες του Ακη Τσοχατζόπουλου στην κυβέρνηση» υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. και πρόσθεσε: «Οταν δίναμε μάχη για τα υποβρύχια, ήταν ορντινάντσα του Γιάννου Παπαντωνίου». Εβαλε στο κάδρο και την κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «πέρασε διατάξεις που αθώωναν για τα υποβρύχια».
Ο Πάνος Καμμένος επιτέθηκε και στον Κυριάκο Μητσοτάκη επισημαίνοντας πως αν ήθελε να ξεχωρίσει από το καθεστώς Σαμαρά – Βενιζέλου, θα έπρεπε να σταματήσει την υπεράσπιση του Σταύρου Παπασταύρου. «Ο λαός ξέρει ποιοι έχουν την ταμπέλα της SIEMENS, αντί να παίζουν με την Εθνική Ελλάδος» είπε και συνέχισε: «Είναι υποχρέωση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση να ξανανοίξουν οι υποθέσεις και να καταλογιστούν όχι μόνο οι ποινικές, αλλά και οι αστικές και οι πολιτικές ευθύνες».
Πρότεινε μάλιστα την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, ακόμη και αναδρομικά, «ώστε να μην υπάρχει καμία υπόνοια για τον πολιτικό κόσμο», ενώ από το στόχαστρό του δεν ξέφυγε και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων. «Ο κ. Λεβέντης έχει δίκιο. Πρέπει να δούμε τι έγιναν τα λεφτά από τα κανάλια που πουλήθηκαν. Σε ποιες offshore πήγαν» τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ.
Λεβέντης:Εκδικήστε την οικογένεια Μητσοτάκη
Σαν ελεύθερος σκοπευτής του ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε εκ του αποτελέσματος ο Βασίλης Λεβέντης στη Βουλή, επιβεβαιώνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η οικογένεια Μητσοτάκη αναπτύσσει δραστηριότητες σε offshore εταιρίες. Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων κατηγόρησε μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα για εκδικητικές τάσεις, λέγοντας ότι με την καθολική απαγόρευση της συμμετοχής σε ξένες εταιρίες θέλει να εξοντώσει την οικογένεια Μητσοτάκη για πολιτικούς λόγους «Η διάταξη που φέρατε είναι φωτογραφική για την οικογένεια Μητσοτάκη. Δεν έπρεπε να το κάνετε αυτό. Δεν είναι ωραίο να ψηφίζετε εκδικητικούς νόμους» είπε ο κ. Λεβέντης. Τόνισε, επίσης, ότι ο ίδιος θεωρεί μεν υπεύθυνη την οικογένεια Μητσοτάκη για πολλά δεινά του τόπου, αλλά ποτέ δεν θα έκανε κάτι τέτοιο. «Ποτέ δεν θα αφήσω τον εαυτό μου να εμφορείται από εκδικητικότητα και να κάνω έναν νόμο για να εξοντώσω μία οικογένεια» είπε.