Ολοταχώς για το ένα ευρώ η φραντζόλα!
«Τέσσερα χρόνια απορροφούμε την άνοδο του ΦΠΑ και τις ανατιμήσεις, δεν αντέχουμε άλλο» λένε οι αρτοποιοί της Θεσσαλονίκης • Χιλιάδες φούρνοι θα αναγκαστούν να κλείσουν
Το ψωμί ψωμάκι θα πει ο κόσμος στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας» Ελσα Κουκουμέρια, η τιμή του ψωμιού θα αυξηθεί πάνω από 40% από αυτόν τον μήνα.
«Με την άνοδο του ΦΠΑ κατά μία μονάδα, στο 24%, το κόστος της ενέργειας να ακριβαίνει διαρκώς, αναγκαζόμαστε να προχωρήσουμε σε αυξήσεις, μη αντέχοντας άλλο να απορροφούμε τις ανατιμήσεις» λέει και εξηγεί ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι αρτοποιοί έχουν διατηρήσει την τιμή στο ψωμί αμετάβλητη. «Δυστυχώς όμως, αν δεν προχωρήσουμε σε αυξήσεις, θα κλείσουμε μια ώρα αρχύτερα τα καταστήματά μας» σημειώνει. Ακόμα κι έτσι όμως το ενδεχόμενο των λουκέτων δεν απομακρύνεται, αφού η κυρία Κουκουμέρια εκτιμά ότι πολλοί φούρνοι θα αναγκαστούν να κατεβάσουν ρολά, αφού δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στο νέο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί.
Σήμερα η τιμή του απλού ψωμιού 350 γραμμαρίων κυμαίνεται από 0,70 έως 0,90 ευρώ και, όπως εξηγεί η πρόεδρος των αρτοποιών, «εντός του τρέχοντος μηνός αλυσιδωτά το κόστος του θα ανέβει στο 1 ευρώ, δηλαδή θα αυξηθεί 42,85% έως 11,11%. Από το 1 ευρώ που χρεώνουμε το ψωμί τα 60 λεπτά αφορούν τα έξοδά μας στο κράτος και με τα υπόλοιπα θα πρέπει να καλύψουμε τα έξοδά μας για μισθοδοσία, προμηθευτές, λειτουργικά έξοδα και για να ζήσουμε». Στον νομό Θεσσαλονίκης υπάρχουν 646 αρτοποιεία, από τα οποία τα 460 βρίσκονται εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος. Ο αριθμός εργαζομένων σε αυτά υπολογίζεται σε 2.500 με 3.000 άτομα.