Η εισαγωγή τεχνογνωσίας αιχμής και τα οφέλη της

H υφιστάμενη συστημική κατανομή ισχύος ευνοεί και προωθεί τις διεθνείς συνεργασίες σε τομείς πέρα από το συμβατικό πλαίσιο σύναψης συμμαχιών. Η Ελλάδα, στο ιστορικό χαμηλό όπου βρίσκεται σήμερα, μπορεί να ωφεληθεί όχι μόνο από την αναγκαία εξωστρέφεια των συνεργατικών προοπτικών, αλλά και από τη λελογισμένη εισαγωγή τεχνογνωσίας σε ζητήματα αιχμής.

Για παράδειγμα, το γερμανικό μοντέλο αξιοποίησης των απορριμμάτων και η παραγωγή εναλλακτικών μορφών ενέργειας είναι ένας τομέας όπου η ελληνική πλευρά αξίζει να ζητήσει την παροχή τεχνογνωσίας, ώστε στο προσεχές μεσοδιάστημα να έχουμε επιτύχει να απαλλαγούμε από το οικολογικό όνειδος των παράνομων και μη χωματερών, που μας στοιχίζουν υπέρογκα λόγω των προστίμων που πληρώνουμε στην Ε.Ε. Παράλληλα, μέσω της συγκεκριμένης πολιτικής μάς δίνεται η δυνατότητα να εφαρμόσουμε πολύ πιο φθηνές, άρα και συμφέρουσες μεθόδους, για τη φωταγώγηση των δρόμων ή ακόμα και την παροχή οικιακής ενέργειας.

Το ισραηλινό μοντέλο στον τομέα των πληροφοριακών συστημάτων είναι άλλος ένας χώρος όπου η Ελλάδα οφείλει να αναζητήσει την παροχή τεχνογνωσίας από την ισραηλινή πλευρά, ώστε στις επόμενες δεκαετίες να είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε πληροφοριακά συστήματα για ίδια χρήση ή για εξαγωγές σε καίριους τομείς όπως η άμυνα, η ασφάλεια, η δασοπροστασία και η έγκαιρη προειδοποίηση φυσικών καταστροφών.

Το βρετανικό μοντέλο οργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης, με υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης των στελεχών και την εισαγωγή του μέτρου των μόνιμων γενικών γραμματέων, είναι άλλος ένας τομέας όπου οφείλουμε να ζητήσουμε την παροχή τεχνογνωσίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν πραγματικά επιθυμούμε η Ελλάδα να στηριχτεί στον δημόσιο κορμό της και να αναπτύξει ένα λειτουργικό οργανωτικό μοντέλο δημόσιας γραφειοκρατίας, τότε μια τέτοια εξέλιξη θα λειτουργήσει ως η αφετηρία για την ουσιαστική αλλαγή σελίδας στον τρόπο που το ελληνικό κράτος λειτουργεί και οργανώνεται στην ενδοκρατική καθημερινότητά του.

Το πιο σημαντικό όμως project των επόμενων δεκαετιών για την Ελλάδα είναι η εισαγωγή τεχνογνωσίας εξόρυξης υδρογονανθράκων. Ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ειδικών επιστημόνων υποστηρίζει τη θέση ότι οι υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, δεν επιδέχονται διαδικασίες συμβατικής εξόρυξης, ενώ αντιστοίχως οι σχιστολιθικοί υδρογονάνθρακες της Θράκης χρήζουν εξειδικευμένων εξορυκτικών μεθοδολογιών.

Πρωτοπόροι στους τομείς της εξορυκτικής τεχνογνωσίας είναι οι ΗΠΑ και η Νορβηγία. Το μοντέλο της Νορβηγίας πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά και να αναπτύξουμε στενές σχέσεις με το κράτος αυτό, κυρίως γιατί οι Νορβηγοί πέτυχαν να κάνουν χρήση της οικονομικής υπεραξίας των υδρογονανθράκων δίχως να καταστρέψουν το περιβάλλον. Ας φανταστούμε το μοντέλο αφρικανικών κρατών, που στον βωμό της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων που διέθεταν θυσίασαν την οικολογική τους ισορροπία, να λαμβάνει χώρα στο Αιγαίο Πέλαγος και να μετατρέπει τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη σε μη κατοικήσιμα νησιά! Η βοήθεια της Νορβηγίας θα είναι εξαιρετικά σημαντική στον τομέα αυτό, αφού το μακρινό αλλά και το πρόσφατο παρελθόν μας έχουν δείξει ότι λειτουργούμε εις βάρος του περιβάλλοντος, αδιαφορώντας για την επόμενη ημέρα και την ποιότητα ζωής των επόμενων γενεών.

Ομως στον τομέα της πρωτογενούς εξόρυξης η ενίσχυση των σχέσεών μας με τις ΗΠΑ και η υπογραφή συμφωνιών παροχής τεχνογνωσίας είναι όχι απλώς μια «έξυπνη» κίνηση, αλλά μια ορθολογική απόφαση που μπορεί να καθορίσει με τον πλέον θετικό τρόπο την Υψηλή μας Στρατηγική στις επόμενες δεκαετίες. Η περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεών μας με τις ΗΠΑ σε τομείς που δεν αφορούν μόνο το πλαίσιο ανάπτυξης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είναι ζωτικής σημασίας και παράγουν υπεραξία θετικής αλληλεξάρτησης μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Η ανάπτυξη μιας στέρεης και πολυεπίπεδης ευρωατλαντικής ατζέντας με επίκεντρο τους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας θα αποδώσει σημαντικά φορτία ισχύος στην Ελλάδα για τις επόμενες δεκαετίες, οδηγώντας την οριστικά εκτός λαβυρίνθου. Αυτό όμως δεν θα γίνει με την παρέμβαση του Deus ex-Machina αλλά με τη διασφάλιση και την περαιτέρω εμβάθυνση σε ένα πολυεπίπεδο Know How.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα