Στάση στη Γενεύη στον γυρισμό από το Παρίσι!

Ρημαγμένοι από τον επαρχιώτικο αυτισμό μας, δυσκολευόμαστε να διακρίνουμε αυτά που πραγματικά μας αφορούν στο διεθνές γίγνεσθαι. Ετσι, δεν εκπλήσσομαι που η πολύ σημαντική πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) για την πατρίδα μας πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Θυμίζουμε ότι η ΔΟΕ είναι ένας αυτόνομος, διεθνής, διακρατικός οργανισμός που συνδέεται με τον ΟΗΕ, του οποίου και αποτελεί εξειδικευμένη οργάνωση. Εδρεύει στη Γενεύη, και ιδρύθηκε το 1919 ως παράρτημα της Κοινωνίας των Εθνών (ΚΤΕ). Κληρονομιά της Συνθήκης των Βερσαλλιών, που επεδίωκε την αποκατάσταση της παγκόσμιας ειρήνης με βάση την κοινωνική δικαιοσύνη, η οργάνωση αυτή υπήρξε αποτέλεσμα μακρών και επίμονων προσπαθειών ιδεολόγων και ανθρωπιστών της διεθνούς κοινωνίας, που ζητούσαν την προστασία της εργασίας μέσα από διακανονισμούς, καθώς και την άρση των αδικιών και των στερήσεων εις βάρος των εργαζομένων.

Η μελέτη της ΔΟΕ, που φέρει τον τίτλο «Παραγωγικές θέσεις εργασίας για την Ελλάδα», προειδοποιεί ότι η χώρα μας θα έρθει αντιμέτωπη με μια παρατεταμένη κοινωνική κρίση, αν δεν ληφθούν μέτρα για την ανάσχεσή της. Περιγράφει ως «αναιμικό» τον ρυθμό δημιουργίας θέσεων εργασίας και αναφέρει ότι πλέον του 70% επί συνόλου σχεδόν 1.300.000 ανέργων είναι χωρίς δουλειά για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. Εν τω μεταξύ, μέσα σε πέντε χρόνια έχει υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των Ελλήνων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας, με το ποσοστό να ξεπερνάει το 44% το 2013, ενώ το 2008 μετά βίας υπερέβαινε το 20%.

Ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ Guy Ryder αναφέρει: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και, προκειμένου να μπει η χώρα σε βιώσιμη τροχιά ανάκαμψης, χρειάζεται να ληφθούν μέτρα εκτάκτου ανάγκης για τη στήριξη πολιτών και εταιριών. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να καθοριστούν σε τριμερές επίπεδο, με τη συμμετοχή κυβέρνησης, εργοδοτών και εργαζομένων».

Με κομψό τρόπο ο Raymond Torres, διευθυντής στο Τμήμα Ερευνών της ΔΟΕ, επιβεβαιώνει τα της αποτυχίας της συνταγής του Μνημονίου: «Η έως τώρα στρατηγική, αν και βοήθησε στην αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών, δεν έχει επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα ως προς μια βιώσιμη ανάκαμψη στην οικονομία και την απασχόληση».

Η έκθεση της ΔΟΕ καλεί για μια ευρύτερη στρατηγική απασχόλησης που να περιλαμβάνει μια δέσμη μέτρων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την καταπολέμηση των πιο πιεστικών επιπτώσεων της κρίσης και την επάνοδο της οικονομίας σε τροχιά βιωσιμότητας. Η στρατηγική καλύπτει τόσο μέτρα εκτάκτου ανάγκης όσο και πιο μακρόπνοες βιώσιμες δράσεις. Στα μέτρα εκτάκτου ανάγκης περιλαμβάνονται η εγγύηση ενεργοποίησης όλων των νέων και των πλέον ευπαθών ομάδων σε αναζήτηση εργασίας, η δημιουργία επιχειρήσεων «κοινωνικής οικονομίας» ως οδών δημιουργίας θέσεων εργασίας, η βελτιωμένη πρόσβαση σε πιστώσεις για τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς και μια επανεξέταση του ρυθμού και του μείγματος πολιτικών δημοσιονομικής εξυγίανσης, ώστε να μην υπονομεύονται οι προσπάθειες ανάκαμψης.

Η ΔΟΕ δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με την κυβέρνηση, τους κοινωνικούς εταίρους και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την άμεση υλοποίηση όλων των παραπάνω. Οπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της, «Η προτεινόμενη μεταστροφή προς μια νέα στρατηγική ανάπτυξης και απασχόλησης βασίζεται σε μία ανάλυση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών, προσαρμοσμένων στη συγκεκριμένη κατάσταση της Ελλάδας».

Μια στάση στη Γενεύη θα μπορούσε να την κάνει η αντιπροσωπία μας ,έστω και κατά την επιστροφή της από το Παρίσι. Πιθανότατα θα της είναι πιο χρήσιμη απ’ ό,τι οι συζητήσεις της με την τρόικα στην πόλη του φωτός. Το βέβαιο είναι ότι θα είναι πολύ πιο φωτεινή για το μέλλον μας !

Γιώργος Κ. Στράτος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα