ΤΟ ΓΑΛΑΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Μόνο όποιος δεν έχει αναγκαστεί (εάν υπάρχει έστω και ένας) να έρθει σε επαφή με το Ελληνικό Δημόσιο, σε όποια μορφή και εκδοχή του, δεν μπορεί να πει ότι εκεί που σταματά η λογική αρχίζει το νεοελληνικό κράτος. Παρά τις άπειρες προσπάθειες διάφορων πολιτικών στελεχών να το εκσυγχρονίσουν, να το επανιδρύσουν, να του δώσουν άλλη ταυτότητα και πορεία, εκείνο εκεί. Παραμένει αμετακίνητα παράλογο, παρά τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει και από φιλότιμους εργαζομένους (γιατί υπάρχουν και τέτοιοι) να γίνει φιλικό και ανθρώπινο σε πολίτες και επιχειρήσεις. Λες και υπάρχει ένα… γαλατικό χωριό που εξακολουθεί να ζει στον δικό του κόσμο με μόνο στόχο να ταλαιπωρεί.

Από κοντά έρχεται η γάγγραινα, που δεν είναι άλλη από τη γραφειοκρατία. Αυτήν τη λερναία ύδρα, που ένα κεφάλι κόβεις και ξεπηδούν χιλιάδες άλλα. Εδώ είμαστε η χώρα που με άλλο εκπαιδευτικό σύστημα ξεκινάς και με άλλα τελειώνεις. Είμαστε μια χώρα όπου τα φροντιστήρια (η παραπαιδεία λέγαμε στην εποχή μας) απειλούν το υπουργείο Παιδείας και κανείς δεν αντιδρά, γιατί όλοι έχουμε αποδεχθεί ότι τα παιδιά μας δεν μαθαίνουν γράμματα πια στο σχολείο και χρειάζονται φροντιστήριο!

Αφορμή για τα παραπάνω πήρα από την ανάρτηση που έκανε ένας νέος (;) επιχειρηματίας -Νίκος Μωραϊτάκης λέγεται- που μαζί με τον συνεταίρο του, τον Σπύρο Μαγιάτη, δημιούργησαν μια start-up εταιρία. Γράφει ο Μωραϊτάκης (τον άνθρωπο δεν τον γνωρίζω) προς αποφυγή παρεξηγήσεων: «Σήμερα μίλησα με δύο εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών της Ολλανδίας. Είναι στη Βοστόνη, μία από τις πολλές εμπορικές αντιπροσωπίες που έχουν σε όλο τον κόσμο. Μας προσέγγισαν γιατί θα ήθελαν να επενδύσουμε στη χώρα τους… Εχουν μία υπηρεσία που μας παρέχει δωρεάν tax advisors, λογιστές, recruiters και ανθρώπους που μπορούν να μας βρούνε γραφεία, να κανονίσουν όλη τη γραφειοκρατεία (από τη Βοστόνη, χωρίς να επισκεφτούμε τις δημόσιες υπηρεσίες στην Ολλανδία), άδειες κ.λπ. Πρότειναν να μας κάνουν δωρεάν οικονομική μελέτη για να δούμε τι φόρους θα πληρώνουμε, ποιο θα είναι το κόστος εργασίας κ.λπ. Πρότειναν να μας “πετάξουν” στο Αμστερνταμ για να γνωρίσουμε τοπικές επιχειρήσεις… Δεσμεύονται ότι αν ανοίξουμε εκεί εταιρία, οι φόροι, εισφορές κ.λπ. δεν θα αλλάξουν για εμάς για 10 χρόνια ώστε να μπορούμε να κάνουμε προγραμματισμό με μεγάλο ορίζοντα.

Οι εκπρόσωποι ήταν δύο αξιοπρεπέστατοι, μορφωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι… Εμεινα μ… Γιατί έρχομαι από μια χώρα που ακόμα συζητάμε αν τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά τις Κυριακές, αν είναι ΟΚ να καίμε κάθε τόσο το πανεπιστήμιο, αν πρέπει να αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, αν θέλουμε ξένες επενδύσεις και, κυρίως, πώς θα καταστρέψουμε και την τελευταία ιδιωτική επιχείρηση με φόρους και εισφορές…». Είπατε τίποτε;

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα