Πολ Τόμσεν, ο μοιραίος άνθρωπος για τη χώρα!

Για ακόμη μια φορά ο κ. Τόμσεν αποδεικνύεται ο μοιραίος άνθρωπος για την Ελλάδα. Ο άνθρωπος που, την κρίσιμη στιγμή, τράβηξε το χαλί (μαζί με τον κ. Σόιμπλε) κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης Σαμαρά (στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου), ο ίδιος άνθρωπος έκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα πριν από λίγες ημέρες στην κυβέρνηση Τσίπρα, απειλώντας να ρίξει μια ολόκληρη χώρα στα βράχια.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Χθες η έγκριτη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung» αποκάλυψε ότι υπήρχε στο τραπέζι συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν, με την έγκριση της κυρίας Μέρκελ (δεν ξέρουμε αν ήταν και με την έγκριση του κ. Σόιμπλε), την οποία τορπίλισε ο κ. Τόμσεν! Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόταση προέβλεπε να μην υπάρχουν περικοπές στους συνταξιούχους, με αντάλλαγμα να μειωθούν οι στρατιωτικές δαπάνες κατά 400.000.000 ευρώ. Η υπονομευτική κίνηση του Mr. ΔΝΤ άφησε έκθετο τον κ. Γιούνκερ, ο οποίος ήταν έτοιμος να προτείνει στην Αθήνα έναν συμβιβασμό που δεν θα περιείχε περικοπές συντάξεων, ενώ προέβλεπε και μειωμένο ποσοστό πρωτογενούς πλεονάσματος. Η στάση του κ. Τόμσεν προκάλεσε την οργή Ευρωπαίων αξιωματούχων για έναν επιπλέον λόγο.

Γι’ αυτήν την πρόταση είχε αρχικά συναινέσει και η κυρία Λαγκάρντ. Ομως μετά την παρέμβαση Τόμσεν η ισχυρά (;) κυρία του ΔΝΤ πήρε τηλέφωνο την κυρία Μέρκελ και της ανακοίνωσε ότι τελικά το Ταμείο δεν συμφωνεί.

Η προκλητική αυτή στάση του κ. Τόμσεν, όπως σας είπα και πιο πάνω, δεν εκδηλώνεται πρώτη φορά. Οπως αποκαλύπτει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, στη συνεδρίαση του Eurogroup του περασμένου Δεκεμβρίου ο κ. Τόμσεν ήταν αυτός που έβαλε βέτο στην εκταμίευση του 1,8 δισ. ευρώ και την αποδοχή από τους εταίρους μας της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, έτσι ώστε η χώρα μας να μπορέσει να βγει στις αγορές το 2015. Και η θέση αυτή του κ. Τόμσεν ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη με τη γνώμη του επιτρόπου Μοσκοβισί, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της ολοκλήρωσης της «καταραμένης», όπως αποδείχθηκε τελικά για την Ελλάδα, πέμπτης αξιολόγησης.

Για την τότε κυβέρνηση Σαμαρά ήταν έκπληξη (;) η στάση αυτή του κ. Τόμσεν, γιατί λίγες εβδομάδες πριν, αρχές Νοεμβρίου, στη συνεδρίαση του Eurogroup, μόνο θετικά μηνύματα είχαν ακουστεί για την Ελλάδα. Και αν η τότε κυβέρνηση ολοκλήρωνε την αξιολόγηση, θα μπορούσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, να γυρίσει σελίδα, τελειώνοντας με τα σκληρά Μνημόνια.
Ομως ο κ. Τόμσεν είχε μαζί με τον κ. Σόιμπλε άλλη άποψη. Πίστευαν ότι ο κύκλος της κυβέρνησης Σαμαρά είχε κλείσει, θεωρούσαν νομοτελειακή την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ και τη συζήτηση για το κλείσιμο της εκκρεμούς αξιολόγησης την κράτησαν για την κυβέρνηση Τσίπρα.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι η διαρροή του περιβόητου e-mail Χαρδούβελη, που έγινε «σημαία» προεκλογικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, είχε διαρρεύσει από το ΔΝΤ. Για να καταλάβει κάποιος τον υπονομευτικό ρόλο του κ. Τόμσεν και του ΔΝΤ σε σχέση με την Ελλάδα, θα σας αναφέρω μια είδηση που πέρασε στα «ψιλά». Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και ιδιωτών δανειστών για το χρέος της χώρας έχουν φτάσει σε αδιέξοδο. Η Ουκρανή υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το Κίεβο ενδέχεται να κηρύξει στάση πληρωμών. Την ίδια ώρα η κυρία Λαγκάρντ παρεμβαίνει και λέει ότι, αν δεν τα βρει η Ουκρανία με τους δανειστές της, το ΔΝΤ θα συνεχίσει να δανείζει τη χώρα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να προστατευθούν τα διαθέσιμα της Κεντρικής Ουκρανικής Τράπεζας, ώστε να χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και όχι για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους!
Κάντε τη σύγκριση της συμπεριφοράς του ΔΝΤ σε Ελλάδα και Ουκρανία και τα συμπεράσματα δικά σας…

Γιάννης Μιχελάκης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Κορυφαίες Ειδήσεις