Η διαρκής επαφή του Κυριάκου με στελέχη του σημιτισμού
Μετά τέσσερις μήνες θητείας Μητσοτάκη στην αρχηγία της Ν.Δ. δεν υπάρχουν αμφιβολίες. Ο πρόεδρος έχει σαφή και επεξεργασμένη στρατηγική: Θέλει να μετακινήσει οριστικά και τελεσίδικα την παράταξη στον χώρο του Κέντρου, αδιαφορώντας για τα δεξιά νώτα της.
Αυτό το νόημα έχει η ανάδειξη της διαχωριστικής γραμμής «μεταρρυθμιστές – λαϊκιστές» και η υποβάθμιση της δεξιάς ταυτότητας. Είναι σχήμα για να χωρέσουν οι υπό «μετεγγραφή». Αυτό το νόημα είχε και η παρουσία του στα συνέδρια Ποταμιού – Δράσης. Αυτό το νόημα έχει η τοποθέτηση του βιβλίου Γιαννίτση για το Ασφαλιστικό σε περίοπτη θέση στο γραφείο του.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι σε διαρκή επαφή με στελέχη του σημιτισμού προκειμένου να τα εντάξει απευθείας στο δικό του σχήμα. Στην πραγματικότητα, επιδιώκει τη σύγκρουση με τον καραμανλισμό, άσχετα αν ο καραμανλισμός αδιαφορεί να συγκρουστεί μαζί του. «Επέπληξε» τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για μία δήλωση ρουτίνας. Ακουσε τον Στέφανο Μάνο να καθυβρίζει τον Καραμανλή και σιώπησε. Αφαίρεσε το «αείμνηστος» Καραμανλής από το καταστατικό.
Απεμπόλησε το ηθικό πλεονέκτημα της Ν.Δ., το οποίο επιχείρησε να της αφαιρέσει το ΠΑΣΟΚ με τέσσερις εξεταστικές και έσπασε τα μούτρα του, υπόδικα είναι μόνο τα στελέχη του («Δεν υπάρχει ηθικό πλεονέκτημα οιασδήποτε παράταξης. Εμείς δεν θα πούμε ότι είμαστε πιο έντιμοι» ΑΝΤ1). Εξίσου καθαρό έχει μέσα του ο πρόεδρος της Ν.Δ. με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Με την ερώτηση που κατέθεσε για τη Δικαιοσύνη, την τοποθέτηση για τις τηλεοπτικές άδειες, την υιοθέτηση του σκεπτικού του ΔΝΤ για χαμηλότερα πλεονάσματα και την απουσία του από την Αθήνα τις περισσότερες ώρες της επίσκεψης Πούτιν εκπέμπει ξεκάθαρο ιδεολογικό προσανατολισμό. Του αναγνωρίζω ότι διαθέτει στρατηγική ρίσκου, με γωνίες αλλά και άγνοια κινδύνου.
Στην καλύτερή της απόδοση αυτή η στρατηγική -ο ιστορικός πυρήνας δεν αντιδρά- οδηγεί στην πλήρη συσπείρωση κεντρώων – δεξιών δυνάμεων και θα έχει ως σκορ ένα 35%-37%. Δεδομένου ότι ο Τσίπρας θα ψηφίσει εκλογικό νόμο απλής αναλογικής, με ποιες συμμαχίες θα κυβερνήσει ο Κυριάκος; Με πλειοψηφία μίας έδρας, αν είναι αυτοδύναμος; Με αναγκαστικό σύμμαχο τον ΣΥΡΙΖΑ, αν έχει διαλύσει Ποτάμι – ΠΑΣΟΚ;
Υπάρχει, βέβαια, και το ανάποδο σενάριο: Η ιδεολογική μετατόπιση της Ν.Δ. να χαλάσει την ισορροπία και να γίνει στις κάλπες η… Εξοδος του Μεσολογγίου. Αυτό ούτε ο ίδιος ούτε ο Τάκης το σκέπτονται. Το σκέπτομαι, όμως, εγώ, που μιλώ κάθε ημέρα με απλό κόσμο.
ΥΓ: Το πρόβλημα του Κυριάκου δεν είναι ο Καραμανλής, αλλά δύο άλλα πρόσωπα.
Μανώλης Κοττάκης