Τρία άλφα και Δέλτα κεφαλαίο

Η περίπτωση Κριμιζή και το κομματικό κράτος που κυριαρχείΑπό τον
Σάββα Καλεντερίδη

Στο άρθρο μας της Παρασκευής αναφερθήκαμε στις παθογένειες του ελλαδικού κράτους και αποδείξαμε ότι σε κρίσιμα θέματα -και όχι μόνο- στην ουσία δρα εναντίον των πολιτών, της πατρίδας και των εθνικών συμφερόντων.

Σήμερα θα παρουσιάσουμε άλλη μια τρανταχτή απόδειξη του ότι τα κόμματα και οι πολιτικοί έχουν περάσει σε άλλη σφαίρα, έχουν χάσει κάθε ίχνος σεβασμού στον πολίτη και στο δημόσιο συμφέρον, το οποίο συνεχίζει να είναι θύμα μικροπολιτικών, μικροκοματικών και ιδιοτελών συμφερόντων.
Ενώ το Διάστημα μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν ένας χώρος καθαρά ελληνικός, υπό την έννοια ότι τα άστρα και οι γαλαξίες έχουν κυρίως ελληνικά ονόματα, τις τελευταίες δεκαετίες στις νέες αστρικές ανακαλύψεις οι επιστήμονες και οι αστροφυσικοί μάς εγκατέλειψαν – δείγμα της παρακμιακής πορείας που ακολουθεί η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες και στον τομέα της επιστήμης της αστροφυσικής.

Παράδειγμα αναστροφής αυτής της παρακμιακής πορείας είναι ο αστροφυσικός Σταμάτης Κριμιζής, γνήσιο τέκνο της μυροβόλου Χίου. Προς τιμήν αυτού του μεγάλου Ελληνα επιστήμονα, το 1999, η Διεθνής Αστρονομική Ενωση ονόμασε έναν αστεροειδή «8323 Κριμιζής».
Αυτός ο λαμπρός επιστήμονας, μια προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας, επικεφαλής της Ομάδας Διαστημικής Φυσικής και Διαστημικών Οργάνων στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, που έχει στο ενεργητικό του μακροχρόνια και διακεκριμένη καριέρα ως εκπαιδευτικός και ως πρωτοπόρος ερευνητής, με πειράματα στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των ΗΠΑ καθώς και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, διασύρθηκε από μειράκια της πολιτικής, όταν αποφάσισε να παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ), καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις που θυμίζουν πρακτικές του προηγούμενου αιώνα.

Ο άνθρωπος που εργάστηκε ως επικεφαλής ερευνητής (Principal Investigator) ή ως συνεργάτης (Co-Investigator) της NASA και της ESA, με όργανα σε 21 διαστημικές αποστολές προς όλους τους πλανήτες, συμπεριλαμβανομένου του Πειράματος Ανίχνευσης Φορτισμένων Σωματιδίων Χαμηλών Ενεργειών (Low Energy Charged Particle-LECP-Experiment), των διαστημοπλοίων «Voyager 1» και «2», ο μόνος επιστήμονας στον κόσμο ο οποίος με τα όργανα που έχει σχεδιάσει έχει εξοπλίσει διαστημικά σκάφη σε αποστολές στους οκτώ από τους εννέα πλανήτες του ηλιακού συστήματος, διασύρθηκε από δημοσιογράφους και όργανα του ΣΥΡΙΖΑ που δρουν στο διαδίκτυο ως αδίστακτοι δολοφόνοι συνειδήσεων.

Ο Σταμάτης Κριμιζής, στην επιστολή παραίτησής του, κατέληγε στα εξής: «Κάποιες ατέλειες που είχαν επισημανθεί με σχετικό υπόμνημα στο νομοσχέδιο, που τελικά απετέλεσε τον ιδρυτικό νόμο του ΕΛΔΟ (ν. 4508/2017), ήταν αντιμετωπίσιμες, όπως με διαβεβαίωνε ο κ. υπουργός. Ωστόσο, υπουργικές αποφάσεις που ακολούθησαν (υπ. απ. 3095/2018, αρ. ΦΕΚ 915, 15/3/2018) πρακτικά ακύρωσαν τον λόγο ύπαρξης του ΕΛΔΟ, καθιστώντας τον μια μη αξιόπιστη γραφειοκρατική δομή που θα μπορούσε να γίνει υποχείριο οποιουδήποτε πολιτικού προϊσταμένου».
Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι στην επιστολή παραίτησης αυτού του παγκόσμιας εμβέλειας επιστήμονα, ακολούθησε άλλη μια επιστολή παραίτησης, αυτή τη φορά του γενικού διευθυντή Τεχνολογίας της ΕΡΤ Νίκου Μιχαλίτση, που ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστών στην επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης.

Στην επιστολή του προς το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας ο κ. Μιχαλίτσης κάνει λόγο για:

– «μηχανισμούς παραδιοίκησης, με ποικίλα κέντρα ανεύθυνης εξουσίας, όπου κύριο ρόλο διαδραματίζουν οι εκπρόσωποι ενός λούμπεν πελατειακού “συνδικαλισμού”, με αποκρουστικό για την κοινωνία πρόσωπο και αισθητική»,
– αδιαφανή σχεδιασμό και έγκριση ενός «εξαμβλώματος που ονομάσατε “νέο οργανόγραμμα”, που γυρίζει οργανωτικά την εταιρία μας στον προηγούμενο αιώνα»,
– για έγκριση «και πάλι αδιαφανώς, και χωρίς διάλογο, στον υπάρχοντα Γενικό Κανονισμό Προσωπικού, που (με την εξαίρεση της δίκαιης αναγνώρισης της προϋπηρεσίας μεγάλης μερίδας συναδέλφων μας) περιέχει διατάξεις σκανδαλώδεις και προκλητικές για την κοινωνία που στήριξε την ΕΡΤ σε δύσκολες στιγμές».

Τα παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά.
Σε μια περίοδο που η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε «αποικία χρέους» και ίσως ένας από τους πιο κρίσιμους τομείς στους οποίους πρέπει να εργαστούμε εμείς οι Ελληνες για να σηκώσουμε ξανά την πατρίδα μας όρθια είναι η επανίδρυση του κράτους με όρους εντιμότητας και με βασικό θεμέλιο τα τρία «Α» του κ. Κριμιζή, οι πολιτικάντηδες και τα κομματόσκυλα δείχνουν τον χειρότερο εαυτό τους, οδηγώντας την Ελλάδα πίσω στο 20ό αιώνα.

Ο Σταμάτης Κριμιζής δήλωσε ότι ήθελε να διοικήσει τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό τηρώντας απαρέγκλιτα τρεις αρχές: Αξιοκρατία, Αξιολόγηση, Αριστεία. Ομως, ήταν άτυχος, γιατί οι κυβερνώντες είναι δεδηλωμένοι εχθροί αυτών των αρχών.
Γι’ αυτούς υπάρχει μία αρχή, το «Δ» κεφαλαίο, που είναι η κομματική διαφθορά, η οποία οδηγεί τη χώρα σε μια μεγαλύτερη καταστροφή από την οικονομική, αφού θα προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες σε ένα ήδη αναποτελεσματικό κράτος.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά αναρωτιέται κανείς: Αν δεν έβαλαν μυαλό οι πολιτικοί μας έπειτα από τόσες καταστροφές, τι θα πρέπει να γίνει για να συνέλθουν;
Μήπως να περιμένουμε μια εθνική καταστροφή, όπως έγινε στο παρελθόν;

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα