ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Τα λουκέτα στα σχολεία και τα συνθήματα για το… ΝΑΤΟΑπό τη
Δρ Ελένη Παπαδοπούλου*

Συνεχίζεται και φέτος η τήρηση της λαϊκής, πλέον, παράδοσης των καταλήψεων σε διάφορα σχολεία της χώρας. Σύμφωνα με τη λαϊκή αυτή παράδοση, που βαστάει από τις αρχές του ’90, καθώς ουδείς ενδιαφέρθηκε να την αντιμετωπίσει, κάποιοι μαθητές, λέμε τώρα, κλείνουν με λουκέτα την πόρτα του σχολείου και δεν αφήνουν κανέναν να μπει, λες και το σχολείο είναι το μαγαζί τους. Συγχρόνως φροντίζουν να τραμπουκίζουν επαρκώς όποιον διανοηθεί να φέρει αντίρρηση. Την τιμητική τους έχουν τα αυτοκίνητα διαφωνούντων διευθυντών και καθηγητών, τα οποία θα περάσουν ένα μίνι ρεκτιφιέ και θα βρεθούν εντελώς τυχαία με σπασμένα παράθυρα, σκασμένα λάστιχα και γρατσουνισμένες πόρτες.

Οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων είναι πάντα δημοκρατικές, Ξέρετε τώρα, μια χούφτα παιδιά, που θεωρεί το σχολείο πάρεργο, αποφασίζει για το σύνολο των μαθητών και τους επιβάλει τα ανώμαλα «θέλω» της, διότι είτε έτσι είπαν οι ινστρούκτορες είτε ξύπνησαν στραβά το πρωί και δεν έχουν όρεξη για μάθημα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αυτή την εβδομάδα γιορτάσαμε τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου «την παγκόσμια ημέρα καταλήψεων» -το ακούσαμε κι αυτό-, ενώ οι εορτασμοί συνεχίζονται και τις υπόλοιπες ημέρες σε διάφορα σχολεία της χώρας, με αίτημα το δικαίωμα στην τεμπελιά.

Ας δούμε μερικά συνθήματα που λανσάρει το Συντονιστικό Μαθητών με σήμα το σφυροδρέπανο. «Τόσες εξετάσεις ούτε οι ασθενείς, θα μας αρρωστήσουν αν δεν ξεσηκωθείς!», «Αυτό δεν είναι νόμος, είναι μια τρολιά, θα κάνω φροντιστήριο και στα Θρησκευτικά…», «Ούτε στα λατινικά ούτε στα σουαχίλι, Γαβρόγλου, δε μας ξεγελάς, ρώτα και τον Φίλη».

Δεν λείπουν ωστόσο και οι ανησυχίες για τα διεθνή θέματα, οι οποίες εκφράζονται με την αντίστοιχη «μαθητική» συνθηματολογία. «Με Τραμπ και Ισραήλ τα πάτε μια χαρά, αυτοί στην Παλαιστίνη σκοτώνουνε παιδιά», «Ελεύθερη η πρόσβαση στις βάσεις και το ΝΑΤΟ, και τις ζωές των μαθητών στέλνετε στον πάτο», «Λεφτά για F-16 βρήκαν στο λεπτό και δεν υπάρχει σάλιο μας λεν για το σχολειό…», «Χόρτασες τον Τραμπ χάδια και φιλιά, στους μαθητές ψευτιές και κλειστά σχολειά…», «Δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία!».

Τα επιμέρους αιτήματα των μαθητών στις κατά τόπους καταλήψεις σχετίζονται με θέματα πολύ σημαντικά, όπως η τυρόπιτα στο κυλικείο και το χαρτί υγείας. Αγαπημένο θέμα, η στοχοποίηση εκπαιδευτικών που δεν είναι του γούστου τους με κατηγορίες για διάφορα απίθανα.
Τελικά «ό,τι του φανεί του Λωλοστεφανή». Δικό μου σύνθημα, εντελώς αυθόρμητο.

*Διδάκτωρ Διδακτικής Γλωσσών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα