Διαβάζουμε τους Ελληνες σωστά;

Συμπεράσματα από μια επίσκεψη στην ΑιτωλοακαρνανίαΑπό τον
Μανώλη Κοττάκη

Tην Πέμπτη το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν στην Πάτρα. Μετέβη εκεί για να στηρίξει, και σωστά, την υποψηφιότητα του δυναμικού δικηγόρου Νεκτάριου Φαρμάκη, ο οποίος κατάγεται από την Αιτωλοακαρνανία. Η παράδοση λέει ότι ο περιφερειάρχης, για να εκλεγεί, πρέπει να κατάγεται από την Αχαΐα, γι αυτό και ο πήχης είναι ήδη ψηλά. Στην πολιτική όμως όλα γίνονται!

Συμπτωματικά, το ίδιο βράδυ βρισκόμουν… απέναντι, στο Αγρίνιο, τόπο καταγωγής του Φαρμάκη. Την πραγματική πρωτεύουσα της δυτικής Ελλάδος. Μια πόλη που σφύζει από ζωή. Αφού διασχίσαμε μαζί με συναδέλφους από 22 χώρες της Ε.Ε. τις σήραγγες της Παλαιοβούνας στη Νέα Ιόνια Οδό, έργο ζωής του Γιώργου Σουφλιά, φθάσαμε στην πόλη όπου επρόκειτο να διεξαχθεί το συνέδριο της Ενωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων τη μερίμνη του Πάνου Σόμπολου. Το Αγρίνιο και ο νομός Αιτωλοακαρνανίας έχουν μια ιδιομορφία. Είναι νομός-πιλότος για το εκλογικό αποτέλεσμα. Οποιος γνωρίζει ποιο είναι πρώτο κόμμα εδώ ξέρει ποιος είναι και ο νέος πρωθυπουργός. Σχεδόν πάντα ο συσχετισμός δυνάμεων σε έναν νομό που έχει και αστούς και αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, τους πάντες όλους, είναι αυτός που προκύπτει σε εθνικό επίπεδο. Οι πολιτικές καταιγίδες στην Ελλάδα ξεσπούν όπως οι φυσικές! Οπως ένα βαρομετρικό χαμηλό που έρχεται από τη γειτονική Ιταλία εκτονώνεται πρώτα στη δυτική Ελλάδα και μετά στην ανατολική, έτσι και τα ιδεολογικά κύματα: Πρώτα εμφανίζονται στο Αγρίνιο και μετά στην Αθήνα!

Το πρώτο πράγμα που ρώτησα, στο περιθώριο της δεξίωσης που παρέθεσε προς τιμήν μας στην παλαιά αγορά ο δυναμικός φιλελεύθερος δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου, ήταν ποιος προηγείται. «Η Ν.Δ.!» μου απάντησαν με ενθουσιασμό, μα αμέσως μετά ακολούθησε η λέξη «αλλά». «Τι αλλά;» ρώτησα. 

«Αλλά δεν θέλουμε μετεγγραφές τύπου Τατσόπουλου. Αλλά δεν πρέπει να επιτίθεται το κόμμα στους 17άρηδες επειδή έκαναν διαδήλωση για τη Μακεδονία. Αλλά για την Εκκλησία έπρεπε από την αρχή να είχαμε πάρει θέση για τους ιερείς, κακώς ταλαντευτήκαμε. Αλλά γιατί δεν μιλάμε για τον Σημίτη». Πραγματικά, όσο δεχόμουν τους «πυροβολισμούς» νέων ανθρώπων, ήθελα να ήταν δίπλα μου ο Κυριάκος. Να πεταγόταν μέχρις εδώ σαν Σούπερμαν για να διαπιστώσει πως δεν τρελαθήκαμε όταν τα επισημαίνουμε. Πως πίσω από την πρωτιά στις δημοσκοπήσεις υπάρχει υπόστρωμα δυσαρέσκειας για την πολιτική του κόμματος, που καλύπτεται από τον αντισυριζαϊσμό. Αλλά και για να μην ξεχνιόμαστε, η Χρυσή Αυγή εδώ εμφανίστηκε δυναμικά το 2011: στα βουνά του Ξηρομέρου με τον Μπαρμπαρούση.

Μόλις ολοκληρώθηκε η δεξίωση υποδοχής, ακολούθησε δείπνο στο μοντέρνο ρεστοράν Emileon, που βρίσκεται στο προπονητικό κέντρο του Παναιτωλικού. Το ίδρυσε ο φωτισμένος ηγέτης του Φώτης Κωστούλας. Μαζί με την οικογένεια Πιστιόλα πρέπει να είναι οι μεγαλύτεροι εργοδότες του νομού. 

Στο δείπνο παρέστη καθολικώς ο ΣΥΡΙΖΑ! Η υπουργός τουρισμού Ελενα Κουντουρά, που χρηματοδότησε το συνέδριο, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής πλέον Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας κ.ά. Η Ν.Δ.; Πουθενά! Ηταν στην Πάτρα. Αργά έφθασε μόνον η Μαριέττα Γιαννάκου, που ήταν ομιλήτρια στο συνέδριο αλλά και ο Κώστας Καραγκούνης. Η επιθεώρηση στην πόλη μού έδωσε τη δυνατότητα να ολοκληρώσω την εικόνα. «Δεν δείχνει πόλη που ζει σε οικονομική κρίση, αλλά είναι εξαιρετικά δυναμική» μου σχολίασε ο Λονδρέζος φίλος συνάδελφος Ντέιβιντ. Συμφώνησα από μέσα μου, του εξήγησα τα προβλήματα που έχει ο κόσμος, ειδικά η αγορά. Αλλά γιατί να το κρύψωμεν, άλλωστε, το οικονομικό κλίμα αρχίζει σιγά σιγά και αλλάζει. Ο κόσμος στην περιφέρεια αρχίζει και στέκεται στα πόδια μόνος του, δεν το οφείλει στον Τσίπρα. Μειώνονται όμως έτσι οι εστίες της γκρίνιας. Σταδιακά το διακύβευμα «εκλογές για να φύγουν αυτοί» εξασθενεί και έρχεται στην επιφάνεια η απαίτηση για νέα πρόταση. Πώς θα γίνει η ζωή μου καλύτερη. Εδώ οι Ελληνες μας ζητούν, και από τη Ν.Δ., βεβαίως, να τους διαβάσουμε καλύτερα. Μπορούμε; Το αποτέλεσμα στην Αιτωλοακαρνανία θα δείξει!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα