Ο δρόμος προς την ένταξη και η εγγύηση για το μέλλονΑπό τη
Βάσω Κόλλια
Η Ελλάς προσέρχεται στην Ευρώπη με τη βεβαιότητα ότι στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης εμπεδώνεται για όλα τα μέρη η εθνική ανεξαρτησία, κατοχυρώνονται οι δημοκρατικές ελευθερίες, επιτυγχάνεται η οικονομική ανάπτυξη και γίνεται με τη συνεργασία όλων κοινός καρπός η κοινωνική και οικονομική πρόοδος…» τόνιζε στην ομιλία του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής την ημέρα της υπογραφής των συμφωνιών ένταξης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ στις 28 Μαΐου 1979 στο Ζάππειο. Η προσπάθεια του Κωνσταντίνου Καραμανλή για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας άρχισε με την υποβολή της αίτησης για σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) τον Ιούνιο του 1959. Η αίτηση αυτή οδήγησε στην υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης Ελλάδας – ΕΟΚ τον Ιούνιο του 1961.
Η συμφωνία αυτή, η οποία ουσιαστικά αποτελούσε το πρώτο βήμα στην πορεία της Ελλάδας για την ένταξή της στην ΕΟΚ, «πάγωσε» με την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1967 και ενεργοποιήθηκε εκ νέου μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974. Ο στόχος όμως της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν η ενσωμάτωση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα ως πλήρους μέλους. Ετσι, με το γνωστό του πείσμα και ενώ είχε απέναντί του τόσο την κοινή γνώμη όσο και όλο το πολιτικό σύστημα, προχώρησε στην υποβολή αίτησης για πλήρη ένταξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια στις 12 Ιουνίου 1975. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δούλεψε σκληρά για την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας γιατί:
• Θεωρούσε την Κοινότητα το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούσε να εδραιώσει το δημοκρατικό πολιτικό της σύστημα και τους δημοκρατικούς θεσμούς.
• Επεδίωκε την ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της θέσης της στο περιφερειακό και διεθνές σύστημα, με την ανάπτυξη των σχέσεών της και με άλλους διεθνείς δρώντες πέραν των ΗΠΑ.
• Θεωρούσε την ένταξη στην Κοινότητα ισχυρό παράγοντα που θα συνέβαλλε στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
• Επιθυμούσε, ως ευρωπαϊκή χώρα, να είναι «παρούσα» και να επηρεάζει τις διεργασίες για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και το πρότυπο της Ευρώπης.
Ο δρόμος για την ένταξή μας δεν ήταν εύκολος ούτε από την πλευρά της ΕΟΚ, γιατί η αρμόδια Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων πίστευε ότι έπρεπε να μας δοθεί «σαφώς θετική απάντηση» στο αίτημα για ένταξη, αλλά πρότεινε θέσπιση προενταξιακής μεταβατικής περιόδου πριν από την πλήρη θεσμική ενσωμάτωση της χώρας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Με παρέμβαση τότε του Κωνσταντίνου Καραμανλή προς τις κυβερνήσεις των εννέα κρατών-μελών και ιδιαίτερα της Γαλλίας και της Γερμανίας, η πρόταση αυτή της επιτροπής απορρίφθηκε.
Ετσι, τον Ιούλιο του 1976 άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον Μάιο του 1979 με την υπογραφή, στην Αθήνα, της Πράξης Προσχώρησης. Η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε την Πράξη Προσχώρησης της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες στις 28 Ιουνίου 1979. Η πλήρης ένταξη έλαβε χώρα δύο χρόνια αργότερα, την 1η Ιανουαρίου 1981. Μια πορεία δύσκολη, που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφεθεί στην τύχη της. Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως απόλυτοι εγγυητές αυτής της πορείας ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Ας το στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.