Ένας ιδανικός σύζυγος

Ο Όσκαρ Ουάιλντ, έχει γράψει ένα έργο με τίτλο «Ένας ιδανικός σύζυγος». Δεν ξέρω πως έβλεπε τον ιδανικό σύζυγο ο ιρλανδός συγγραφέας με τις περίεργες προτιμήσεις, αλλά αυτό είναι προσωπικό του ζήτημα κι’ εμάς λόγος δεν μας πέφτει. Το θέμα όμως, έχει απασχολήσει παλιότερα, αλλά νομίζω διαχρονικώς και την Ελληνική κοινωνία.

  • Από τον Χρήστο Μπολώση

Όπως μας πληροφορεί η  ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια «Βικιπαίδεια» το εβδομαδιαίο λαϊκό περιοδικό ποικίλης ύλης «Μπουκέτο», κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 27 Απριλίου του 1924 και συνέχισε αδιάκοπα μέχρι τον Οκτώβριο του 1946, απαριθμώντας 1.126 τεύχη. Η φήμη του περιοδικού ήταν τέτοια, ώστε μέσω ταχυδρομείου πολλοί αναγνώστες το έστελναν στην υπόλοιπη Ελλάδα και σε μεγάλα κέντρα του Ελληνισμού στο εξωτερικό, όπως στην Αλεξάνδρεια, στην Αμερική, στην Κωνσταντινούπολη κ.ο.κ.

Το σωτήριον έτος 1932 λοιπόν, το περιοδικό, αναζητώντας πάντα  τον «πιο ευτυχισμένο γάμο» έθεσε στις αναγνώστριές του το καυτό ερώτημα: «Ποιος είναι τελικώς ο ιδανικός σύζυγος;». Όπως είναι φυσικό, οι απαντήσεις άρχισαν να πέφτουν σαν το χαλάζι, μερικές από τις οποίες φιλοξενεί στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του «Ξεφυλλίζοντας παλιές εφημερίδες» ο Θωμάς Σιταράς, γνωστός για τις μελέτες και έρευνες του πάνω στην ζωή της παλιάς Αθήνας.

Από τις επιστολές αυτές ξεχώρισα μία την οποία σας την προσφέρω και θα δείτε γιατί. Απολαύστε την:

«Πολυαγαπητό μου ‘’Μπουκέτο’’

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, ιδανικός σύζυγος είνε ο… άνδρας! Ναι. Ο άνδρας, ο δυνατός, ο επιβλητικός, ο ισχυρός. Ένας άνδρας με πυγμή κι’ όχι γυναικωτός – με το συμπάθιο – όχι ντιγκιντάγκ, όχι κομψεπίκομψος, όχι μυρωμένος, όχι σαχλάκιας, όχι βλακέντιος…

Αυτόν τον άνδρα θεωρώ εγώ ιδανικό, λατρευτό, ονειρευτό κι’ ας με κάνει ακόμα και να πονώ και να υποφέρω, αχ, ναι, ναι, κι’ ας με ξυλίζει κάπου-κάπου, αν το αξίζω και μου πρέπει!

Μακρυά προ πάντων από άνδρες, που δεν είνε στο ύψος του φύλου τους. Δυνατός άνδρας, μεγάλη καρδιά, γερό μυαλό, γερό κορμί, να τι ποθώ κι’ ονειρεύομαι.

Με ειλικρίνεια και αγάπη

Δις Χρυσάνθεμον»

Αυτή η επιστολή λοιπόν, αξίζει να αποτελέσει την βάση ολοκλήρου μελέτης. Επιτρέψτε μου ορισμένες σκέψεις, οι οποίες ευελπιστώ να αποτελέσουν την αφετηρία για τον τυχόντα μελλοντικόν μελετητήν.

Και πρώτα πρώτα, τι εννοεί η δις Χρυσάνθεμον με τον όρο «Γυναικωτός;». Εδώ σηκώνει πολύ συζήτηση, διότι μέχρι σήμερα ξέραμε τα δύο φύλλα που δημιούργησε ο καλός Θεούλης και ένα τρίτο που δημιουργήθηκε μόνο του, το οποίο ο μακαριστός Εθνάρχης Χριστόδουλος είχε χαρακτηρίσει ως «κουσούρι». Από τότε κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι. Τα πράγματα άλλαξαν. Φτάσαμε στο σημείο να ντρεπόμαστε, επειδή είμαστε φυσιολογικοί. Η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ (Λεσβίες, ομοφυλόφιλοι κ.λπ.) σήμερα τράνεψε κα σε είδος και σε πλήθος ή καλύτερα ξεθάρρεψαν και αποκαλύφθηκαν και δεν δικαιολογείται να είμαστε ανενημέρωτοι επί του θέματος.

Σήμερα λοιπόν αποφάσισα να σας μορφώσω επί του θέματος και σας παραδώσω  στην γνωστή ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια, η οποία θα μας διαφωτίσει. Ιδού λοιπόν οι διάφορες κατηγορίες των ΛΟΑΤΚΙ, χωρίς να είμαι βέβαιος ότι ο κατάλογος είναι πλήρης ή θα έχει μεγαλώσει εν τω μεταξύ:

Έκφραση φύλου: Αφορά στις εξωτερικές εκδηλώσεις του φύλου, όπως το όνομα, τις αντωνυμίες, τα ρούχα, το κούρεμα, τη συμπεριφορά, τη φωνή ή τα χαρακτηριστικά του σώματος.

Cisgender: Είναι ο όρος που χαρακτηρίζει τα άτομα τα οποία δεν είναι τράνς.

Trans: Είναι ένας όρος ομπρέλα, που αναφέρεται σε άτομα με μια ταυτότητα φύλου η οποία διαφέρει από αυτή που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση. Περιλαμβάνει άτομα όπως τράνς άνδρας, τράνς γυναίκα, non-binary, agender, genderqueer, genderfluid.

Ισότητα στο γάμο: Εθνική νομοθεσία για τον γάμο η οποία περιλαμβάνει και ομόφυλα ζευγάρια.

Intersex: Άτομα που γεννιούνται με χαρακτηριστικά φύλου που δεν ανήκουν συγκεκριμένα σε αρσενικές ή θηλυκές κατηγορίες ή ανήκουν ταυτόχρονα και στις δύο.

Cis-σεξισμός: Είναι οι διακρίσεις που υφίστανται τα άτομα, όπως και ο αποκλεισμός που τους καταπιέζει, λόγω της έκφρασης φύλου τους.

Ετεροκανονικότητα: Είναι η πεποίθηση πως η ετεροφυλοφιλία είναι η μόνη πιθανή σεξουαλικότητα και ο μόνος τρόπος για να είσαι  «κανονικός».

Λεσβία: Η γυναίκα που έλκεται σεξουαλικά ή και συναισθηματικά από γυναίκες.

Γκέι: Ένας άνδρας που έλκεται σεξουαλικά ή και συναισθηματικά από άνδρες. Τη λέξη γκέι μπορούμε να την πούμε και για μια γυναίκα.

Questioning: Είναι μια προσωπική διαδικασία διερεύνησης της ταυτότητας φύλλου, της έκφρασης φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Bisexual/Αμφιφυλόφιλα: Άτομα που αισθάνονται σεξουαλική ή/και συναισθηματική έλξη για πάνω από ένα φύλα.

Ασέξουαλ: Άτομα που δεν βιώνουν καμία ή βιώνουν πολύ λίγη σεξουαλική έλξη.

Σεξουαλικός προσανατολισμός: Αναφέρεται στη συναισθηματική και σεξουαλική έλξη, και στενές και σεξουαλικές σχέσεις με άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου ή με περισσότερα από ένα φύλα.

Demisexual: Άτομα που βιώνουν σεξουαλική έλξη μόνο μετά τη δημιουργία ενός ισχυρού συναισθηματικού δεσμού με ένα άλλο άτομο.

Φυλοδιαφορετικός-ή-ό: Ο όρος αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χαρακτηρίσει ένα άτομο του οποίου η ταυτότητα φύλου διαφέρει από την τυπική ταυτότητα φύλου και τους έμφυλους ρόλους και νόρμες που αποδίδονται κατά τη γέννηση.

Φυλομετάβαση: Περιλαμβάνει ιατρικά και νομικά βήματα όπως το να μιλήσει το άτομο στην οικογένεια χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό όνομα και νέες αντωνυμίες, το διαφορετικό ντύσιμο, η αλλαγή του ονόματος ή/και του φύλου σε νομικά έγγραφα, ορμονοθεραπεία και ενδεχομένως (αν και όχι πάντα) ένας ή περισσότεροι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων.

Pansexual: Άτομα που έχουν ρομαντική, σεξουαλική ή συναισθηματική επιθυμία για άτομα ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου.

Queer: Όρος που είναι συμπεριληπτικός στα άτομα που δεν είναι ετεροφυλόφιλα ή/και cisgender -περιλαμβάνει λεσβίες, ομοφυλόφιλους άνδρες, αμφιφυλόφιλα και τρανς άτομα.

Επαναπροσδιορισμός φύλου: Αναφέρεται στη διαδικασία μέσω της οποίας τα άτομα επαναπροσδιορίζουν το φύλο με το οποίο ζουν, προκειμένου να εκφράσουν καλύτερα την ταυτότητα φύλου τους.

Gender queer: Άτομα που δεν ταυτίζονται με το αρσενικό/θηλυκό δίπολο αλλά βρίσκονται κάπου έξω ή μεταξύ αυτού.

Στο Podcasts της ιστοσελίδας Lifo σε μια συζήτηση του Αλέξανδρου Διακοσάββα με τις ειδικούς ψυχικής υγείας και διδάσκουσες των μαθημάτων για τις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες σε Πάντειο και ΠΑΔΑ, Νάνσυ Παπαθανασίου και Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, αναφέρθηκαν στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και σε πολλά από τα λάθη που γίνονται καθημερινά σχετικά με την ορολογία που χρησιμοποιείται και αρκετές φορές θίγει τα άτομα.

Παραδείγματα ομοφοβικού λόγου: Υπάρχουν και κραυγαλέα παραδείγματα λόγου μίσους, όμως πολλές φορές, όπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη συζήτηση, σε απλές συνομιλίες με ένα άτομο που μόλις έχουμε γνωρίσει αυτόματα θα ρωτήσουμε αν βρίσκεται σε σχέση και θα αναφερθούμε στο αντίθετο φύλο ενώ θα μπορούσαμε απλά να πούμε «βρίσκεσαι σε σχέση;». Αποτέλεσμα αυτού είναι να σβήνουμε μια ομοφυλόφιλη σχέση και δεν αφήνουμε τον χώρο να συζητήσουμε για αυτό.

Αλλαγή φύλου: Είναι πολύ συχνή η χρήση του όρου «αλλαγή φύλου» κι όμως είναι λάθος. Το ορθό είναι επαναπροσδιορισμός φύλου ή φυλομετάβαση και αυτό δείχνει ότι το άτομο εκφράζει την ταυτότητα φύλου που έχει, δεν την αλλάζει αυτή είναι η ταυτότητά του. Δεν υπάρχει αλλαγή.

Misgendering: Το Misgendering (όταν μιλάς σε/για κάποιο άτομο χρησιμοποιώντας διαφορετικό φύλο από το φύλο αυτού του ατόμου) είναι κακοποιητικό διότι καταργεί τον αυτοπροσδιορισμό του τρανς ατόμου, καθώς ο συνομιλητής του δεν ενδιαφέρεται για το πως αισθάνεται το τρανς άτομο αλλά να μην δυσκολευτεί ο ίδιος.

Δεν πιστεύω να μπερδευτήκατε. Απλά είναι τα πράγματα. Τόσο απλά που άρχισα να ψάχνομαι μήπως είμαι Gender queer και δεν το έχω πάρει χαμπάρι.

Και κλείνουμε με τον υπουργό υγείας κ. Πλεύρη,  ο οποίος ζήτησε να απελευθερωθεί το πλαίσιο της αιμοδοσίας, το οποίο καθορίζει ότι απαγορεύεται να δώσει αίμα όποιος έχει έστω  και μία ομοφυλοφιλική  σχέση από το 1977 και συμπλήρωσε «κάτι που προφανώς χρήζει επανεξέτασης». Αφού έλυσε όλα τα προβλήματα στον πολύπαθο χώρο της υγείας ο κ. Πλεύρης, πρώην ακροδεξιός, μετά δεξιός   και νυν νεοφιλελές, πρώην δικηγόρος και νυν διαπρεπής ιατρός, που όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει, σπεύδει να λύσει και τα τοιούτα προβλήματα. Πολύ εργάζεται αυτό το παιδί. Σίδερο στη μέση του!

{{-PCOUNT-}}40{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα