Αναλύσεις

«Σε έναν πόλεμο η αλήθεια είναι πάντα το πρώτο θύμα»

  • Του Χρήστου Μπολώση

Αυτές τις ημέρες, όλη η γη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Τα Fake news (κοινώς ψέματα με τρεις ουρές έκαστον) βέβαια, δίνουν  και παίρνουν. Έτσι μάθαμε ότι η Μις Ουκρανία παράτησε τις ψηλοτάκουνες γόβες της και κατετάγη στον Ουκρανικό στρατό (κάτι σαν την «Αλίκη στο Ναυτικό»), πράγμα που ουδέποτε συνέβη, ή μάλλον συνέβη προ τριετίας για διαφημιστικούς λόγους. Ακούσαμε ότι οι ηρωικοί υπερασπιστές του Φιδονησιού απάντησαν περήφανα στους Ρώσους «να πάτε να γ@μ@@@@τε», όταν τους ζήτησαν να παραδοθούν και μετά από λίγο τους είδαμε (όχι τους ακούσαμε…)  να έχουν παραδοθεί και να μεταφέροντα με άνετο πούλμαν, για τα περαιτέρω. Είδαμε σκηνές με αλλόφρονες Ουκρανούς να τρέχουν να προστατευθούν στα καταφύγια και μετά μάθαμε ότι οι σκηνές αυτές ήταν από κινηματογραφική ταινία, τα δε καταφύγια ήταν στη… Ρώμη. Θυμηθήκαμε λοιπόν και τον ταλαίπωρο κορμοράνο του κόλπου, τις μεγάλες επιτυχίες του κ. Ευαγγελάτου και τη φωτογραφία  του προσκυνούντος κ. Γιάννη Λοβέρδου, που άλλοτε μας λέει ότι είναι από τον Εσταυρωμένο του Αιγάλεω και άλλοτε από την   Ευαγγελίστρια του Περιστερίου.

Πέραν όμως του ψέματος που κινδυνεύουμε να μας πνίξει, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και άλλη μία πληγή, εξ’ ίσου σοβαρή.

Συμπολίτες μου, θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι μία από τις σύγχρονες πληγές της κοινωνίας μας, είναι οι αναλυτές και οι εξ’ αυτών απορρέουσες αναλύσεις. Ένα καλό ερώτημα είναι «πού σπούδασαν ‘’αναλυτική’’ οι αναλυτές;»

Όποιο θέμα και να προκύψει και εν ριπή οφθαλμού, μας κατακλύζουν εκατοντάδες ειδήμονες που αναλύουν, προβλέπουν και δίνουν λύσεις του στυλ «Ρε με κάνεις εμένα για μια μέρα πρωθυπουργό;». Τελικώς, είναι ν’ απορεί κανείς πώς με τόσα φωτεινά μυαλά η Πατρίδα μας πάει κατά διαβόλου.

Οι «ειδήμονες»  λοιπόν, καθισμένοι μπροστά στις βιβλιοθήκες τους,  με βιβλία ακόμη και στο πάτωμα, ενίοτε με τσιμπούκι στο στόμα, αλλά σβηστό καθ’ όσον απαγορεύεται το κάπνισμα, πιάνουν στασίδι στα αδηφάγα κανάλια, που διψάνε για τέτοια, αφού έτσι γεμίζουν τα ρηχά ούτως ή άλλως προγράμματά τους, κι’ αρχίζουν τον βομβαρδισμό.

Το καλοκαίρι επί παραδείγματι όταν ξεσπούν οι προβλεπόμενες και σχεδόν… προγραμματισμένες πυρκαγιές, έχουμε τους αυτεπάγγελτους  μετεωρολόγους δασολόγους,  πυροσβέστες,  χειριστές πυροσβεστικών  αεροπλάνων κ.λπ. Όλοι συμβουλεύουν. Όλοι έχουν άποψη. ΟΙ περισσότεροι φρονούν ότι πρέπει να εφαρμοστεί το «Αντιπύρ» και αγνοούν ότι αυτό είναι μια εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση, η οποία απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις. Φίλος μου δασολόγος, μου είχε πει ότι είχε εκπαιδευτεί για το αντιπύρ σε πανεπιστήμιο της Αμερικής επί ένα χρόνο… Μερικοί έχουν άποψη και πώς πρέπει να επιχειρούν τα αεροσκάφη. Προφανώς είχαν υπηρετήσει την θητεία τους ως σμηνίτες στην Πολεμική Αεροπορία. Ομολογουμένως τεράστια εμπειρία…

Τι ίδιο συμβαίνει και όταν πέφτει χιόνι ή όταν έχει καύσωνα ή όταν  κάνει σεισμό ή όταν σκάει  κάποιο μεγάλο γεγονός παγκοσμίου ενδιαφέροντος, όπως τώρα, κακή ώρα, ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η χαρά του αναλυτού!

Μερικοί μόνο, όταν τους ρωτάνε «Τι προβλέπετε για την εξέλιξη της κρίσης» απαντούν: «Δεν μπορώ να είμαι μέσα στο κεφάλι ούτε του Πούτιν, ούτε του Ερντογάν». Ένας μάλιστα είπε ορθότατα «Φέρτε μου μια κρυστάλλινη σφαίρα, έστω κα μεταχειρισμένη, να την μελετήσω και να σας πω». Όλοι οι άλλοι εκθέτουν χαρτί και καλαμάρι τα μελλούμενα. Μερικοί μάλιστα το «παίζουν» και προφήτες και λένε με στόμφο, ακουμπώντας το τσιμπούκι στο τασάκι, που έχουν δίπλα τους:

– Προ 15 ετών, είχα γράψει ένα σχετικό άρθρο, όπου προέβλεπα τις σημερινές εξελίξεις.

Αυτός είναι εκ του ασφαλούς… προβλεψάκιας, διότι άντε τώρα να βρεις το άρθρο του, το οποίο μπορεί πράγματι να είχε δημοσιευτεί στη τριμηνιαία εφημερίδα του χωριού του «Τα νέα των απανταχού Αλεπουδοτρυπιωτών», αλλά που έλεγε άλλα αντ’ άλλων.

Όμως είναι και οι ακραιφνείς μπουρδολόγοι. Αυτοί δηλαδή που έβγαλαν το συμπέρασμα ότι η 64 χιλιομέτρων (!) ρωσική φάλαγγα οχημάτων και αρμάτων, έμεινε από… καύσιμα και τρόφιμα. Να τους πάρουμε να μας οργανώσουν το Σύστημα ανεφοδιασμού του Στρατού μας στον πόλεμο. Και συ τώρα λαέ βασανισμένε διερωτάσαι: «Μα είναι δυνατόν;» και απαντάς εσύ στον εαυτό σου: «Ναι είναι».

Από κοντά βέβαια και  οι μεγάλες λέξεις, που όμως έχουν λιώσει από το πολύ πιπίλισμα. Να σας θυμίσω μερικές: «Οι χρήσιμοι ηλίθιοι», «Αρμαγεδδών», «Ξύπνησε η ρωσική αρκούδα», «Όταν μαλώνουν τα βουβάλια (κάποιος είπε «οι ιπποπόταμοι»…) την πληρώνουν τα βατράχια», «Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα» και ένα σωρό κοινοτυπίες, για να μας εντυπωσιάσουν. Όλα αυτά ανακυκλώνονται από αναλυτού εις αναλυτήν. Τα μόνα που παραμένουν σταθερά είναι η βιβλιοθήκη και το τσιμπούκι…

Και τέλος να μη ξεχάσουμε και τους νεροκουβαλητές των κρατούντων. Έτσι ακόμη και καθηγητές Πανεπιστήμιου προσπαθούν να δικαιολογήσουν το ολέθριο σφάλμα του Ελ. Βενιζέλου να αποστείλει εκστρατευτικό σώμα στην Ουκρανία το 1919. Τότε και αφού είχαν επικρατήσει οι Μπολσεβίκοι του Λένιν στην Ρωσία, ο Κλεμανσώ, πρωθυπουργός της Ρωσίας, φοβήθηκε ένα πράγμα. Ότι η να τάξη πραγμάτων της Ρωσίας, θα «φεσώσει» την Γαλλία και δεν θα επιστρέψει τα δάνεια προς τον Τσάρο. Έτσι αποφάσισε να εκστρατεύσει κατά το Λένιν. Γι’ αυτό ζήτησε και την βοήθεια του Ελ. Βενιζέλου με την (προφορική, αλλά και γραπτή να ήταν…) υπόσχεση ότι η Γαλλία θα βρεθεί δίπλα στην Ελλάδα, σε όποιο θέμα προκύψει κα θα την αφορά. Το ότι δεν βρέθηκε ακριβώς δίπλα μας αλλά λίγο όρτσα, που έλεγε και ο Αυλωνίτης, είναι ένα θέμα.

Η εκστρατεία στην Μεσημβρινή Ρωσία (σημερινή Ουκρανία) έγινε, οι Έλληνες, που εντάχθηκαν υπό γαλλική στρατιωτική διοίκηση (!), πολέμησαν ηρωικά, αλλά οι μπολσεβίκοι νίκησαν. Κατόπιν αυτού και όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, όταν δηλαδή η Ελλάδα πολεμούσε στην Μικρά Ασία, ο Λένιν άνοιξε την στρόφιγγα με τα ρούβλια και ενίσχυσε ομοθυμαδόν, που έλεγε και ο Χαρι Κλιν, τον Κεμάλ.

Αυτή η αλήθεια έχει υποστεί στις μέρες μας σοβαροτάτη σεξουαλική παρενόχληση.

Ένας αναλυτής είπε ότι ο Λένιν βοήθησε τους Τούρκους, διότι ήξερε ότι η Ελλάδα ανήκε στη Δύση και προσπάθησε έτσι να προσεταιρισθεί την Τουρκία. Υπάρχει βέβαια η διαφορά, ότι τότε δεν υπήρχαν οι συνασπισμοί Ανατολής και Δύσης, αλλά αυτό είναι μία λεπτομέρεια.

Έτερος αναλυτής ανέφερε ότι ο Λένιν δεν βοήθησε τον Κεμάλ εναντίον των Ελλήνων, αλλά εναντίον των ιμπεριαλιστών της εποχής που ήταν οι Άγγλοι. Σωστά. Βοήθησε τους Τούρκους να σκοτώσουν τους Έλληνες για να εκδικηθεί τους… Άγγλους, που ήταν στην Αγγλία. Έτσι είναι,  αν έτσι νομίζετε…

Δεν περιγράφω άλλο…

Καλή Σαρακοστή.

Υστερόγραφο

Αγαπημένοι μου συμπολίτες και σύντροφοι, σήμερα και για 5 συνεχόμενα σημειώματα, λέω «να την πω» στο ΚΚΕ. Θα σας κερνάω λοιπόν, ευγενής προσφορά και δεν κάνει τίποτα, την γνώμη 5 παλαιών πρωθυπουργών για τον «Εμφύλιο», τότε που ακόμη τον έλεγαν Συμμοριτοπόλεμο.

Τα κείμενα αυτά δημοσιεύθηκαν στον  «Ελεύθερο Τύπο» την 8 Αυγούστου  του 2018,  τότε που ακόμα η εφημερίδα δεν μοίραζε κάθε μέρα αυξήσεις των συντάξεων και προσλήψεις ανέργων.

Για σήμερα λοιπόν, έχουμε την γνώμη του Θεμιστοκλή Σοφούλη:

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα