Τα πλοία-γίγαντες «πνίγουν» τα λιμάνια

Εχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που η ελληνική «βιομηχανία κρουαζιέρας» κρατούσε τα σκήπτρα στην ανατολική Μεσόγειο. Πάει πολύς καιρός που από την ακτή Ξαβερίου κάθε Παρασκευή σαλπάριζαν περισσότερα από δεκαπέντε ελληνικά κρουαζιερόπλοια για τα νησιά του Αιγαίου, την Τουρκία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Ηταν τα χρόνια που η ελληνική σημαία κυμάτιζε στα πλοία της Ηπειρωτικής, της Sun Line, της Aegean Dolphin, της Cycladic Cruises. Η εποχή που η εταιρία των Ποταμιάνων κυριαρχούσε με το δρομολόγιο Πειραιάς – Μύκονος – Ρόδος – Αλεξάνδρεια (Κάιρο) – Αζντότ (Ιερουσαλήμ – Αγιοι Τόποι) – Εφεσος – Πάτμος – Πειραιάς. Ηταν η περίφημη «Επταήμερη κρουαζιέρα των τριών ηπείρων».

Τα τελευταία χρόνια η κρουαζιέρα «πήγε πρίμα». Μεγαλύτερη διασπορά σε προορισμούς, αν και δεν έγιναν όσες έπρεπε ενέργειες εκσυγχρονισμού των ελληνικών λιμένων, ενώ απαιτούνται πλέον μεγαλύτερες παροχές προς τα κρουαζιερόπλοια (ηλεκτρικές αλλά και κινητές ή πάγιες εγκαταστάσεις παροχής LNG). Βέβαια, από τη μια αυξήθηκε κατακόρυφα (μέχρι ασφυξίας) η επισκεψιμότητα για τα ελληνικά λιμάνια, αλλά από την άλλη μόνο «στα λόγια» προχωράμε στον εκσυγχρονισμό τους.

Εγραφε η στήλη πέντε χρόνια πριν για «την ανάγκη της υπαγωγής των ελληνικών λιμένων σε ένα “συντονιστικό όργανο”, που θα μπορεί να κατευθύνει και να συντονίζει την κίνηση στα λιμάνια της χώρας, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει και δημιουργεί παρενέργειες και δυσφορία στις εταιρίες».

Προειδοποιούσαμε τότε, πριν από την πανδημία, ότι «εντός του 2019 αναμένεται να εισέλθουν στην αγορά της κρουαζιέρας 24 νεότευκτα κρουαζιερόπλοια, μέσης μεταφορικής ικανότητος 3.500 έως 5.300 ατόμων, αλλά και δώδεκα μίνι κρουαζιερόπλοια, καθώς πληθαίνουν οι απαιτητικοί πελάτες, οι οποίοι δεν επιθυμούν την πολυκοσμία και τον θόρυβο των γιγαντιαίων κρουαζιερόπλοιων»… Και τι κάναμε; Απολύτως τίποτε!

Κι έτσι είχαμε προχθές στον Πειραιά άφιξη 17.000 επιβατών! Πώς μπορείς να εξυπηρετήσεις μέσα σε λίγη ώρα (τα πλοία καταπλέουν στον Πειραιά πρωί πρωί για να προλάβουν οι επιβάτες τις εκδρομές) με πούλμαν, βαν πολυτελείας, ταξί και διώροφα λεωφορεία sight seeing σε μια πόλη που έχει μόνο μία οδό εισόδου και μόνο μία έξοδο; Πώς θα χωρέσει όλον αυτό τον κόσμο ο Πειραιάς, που δεν έχει δρόμους, δεν έχει Τροχαία, δεν έχει τίποτε που θα του επιτρέψει να κουμαντάρει όλο αυτό το κύμα τουριστών;

Η πόλη κάθε μέρα σχεδόν, από Μάιο έως Σεπτέμβριο, πνίγεται από τα πούλμαν και τα ταξί, που μεταφέρουν τον κόσμο. Ρύπανση να φάνε κι… οι κότες! Κι αν δεν βρεθεί σύντομα λύση, θα έχουμε γεγονότα αλά Βαρκελώνη, Νίκαια, Βενετία, Μασσαλία. Εκεί όπου οι κάτοικοι -στη Νίκαια επικεφαλής είναι ο δήμαρχος- λένε πλέον «όχι» στα πλοία-γίγαντες. Και μη χειρότερα, δηλαδή…

Η ΑΚΙΣ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Κορυφαίες Ειδήσεις