ΔΝΤ: Βγάζει στην σέντρα Τόμσεν και Στρος Καν!

Το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης εξαπολύει σε 14 πολυσέλιδες εκθέσεις σφοδρή κριτική για λάθος «φάρμακο»

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που αποφάσισε να εμπλακεί ο διεθνής οργανισμός στη δανειακή στήριξη της Ελλάδας με όρους τους οποίους έθεσε η ευρωζώνη, στους τεχνοκράτες του Ταμείου, που έκαναν θεαματικά αποτυχημένες προβλέψεις σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά πρωτίστως στους Ευρωπαίους δανειστές μας καταλογίζει για τις αστοχίες στο ελληνικό πρόγραμμα το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης (ΙΕΟ) του ΔΝΤ. Παράλληλα, δεν παραλείπει να επισημάνει ότι η εφαρμογή του Μνημονίου ήταν πιο δύσκολη εξαιτίας των κοινωνικών αντιδράσεων και της πολιτικής αστάθειας.

Τα συμπεράσματα του ΙΕΟ καταγράφονται σε 14 πολύσελιδες εκθέσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες και αφορούν τα προγράμματα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Σε αυτά επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως το Ανεξάρτητο Γραφείο αδυνατεί να αποφανθεί για το ποιος έλαβε ορισμένες αποφάσεις για τη διαχείριση του ελληνικού προγράμματος, διότι ορισμένα έγγραφα για «ευαίσθητα ζητήματα» δεν εντοπίστηκαν ποτέ.

Χωρίς να τους κατονομάζει, το ΙΕΟ είναι σαφές ότι διατυπώνει ενστάσεις για τις πρακτικές του τέως επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν και του διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν.

Η απόφαση του 2010

Καταρχάς, επισημαίνει ότι ήταν προβληματική η πολιτική απόφαση να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα το 2010 με ποσό μεγαλύτερο από αυτό που της αναλογούσε, χωρίς να έχει προηγηθεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Παραδέχεται δε πως το ΔΝΤ δεν επέμεινε στο θέμα αυτό, επειδή «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και κάποια κράτη-μέλη ήταν αντίθετα» στην αναδιάρθρωση χρέους!

Οσον αφορά τον κ. Τόμσεν και τους υπόλοιπους οικονομολόγους του Ταμείου, το ΙΕΟ επισημαίνει αιχμηρά τα εξής:

  • Η σωρευτική ύφεση την περίοδο 2009-2012 έφτασε το 17%, ενώ εκείνοι υποστήριζαν ότι θα είναι μόνο 5,5%, και η ανεργία εκτοξεύθηκε στο 25% το 2012, έναντι πρόβλεψης για 15%! Παρά την αποτυχία, οι αρχικές προβλέψεις για το ΑΕΠ δεν αναθεωρήθηκαν έως τον Δεκέμβριο του 2011.
  • Η υφεσιακή επίπτωση των μέτρων (ο περιβόητος πολλαπλασιαστής) ήταν διπλάσια από τις παραδοχές του Ταμείου (1 αντί για 0,5).
  • Η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν υπερβολικά εμπροσθοβαρής και ο στόχος για έσοδα ύψους 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις εξωπραγματικός, επειδή έπρεπε να φανεί πως το χρέος είναι βιώσιμο.
  • Υπερεκτιμήθηκε η επίδραση της μείωσης του εργατικού κόστους στις εξαγωγές.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Πότε θα ξηλώσουν τον εμμονικό Δανό

Η χθεσινή έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης (ΙΕΟ) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) δεν είναι η πρώτη που αναγνωρίζει πως το Ταμείο έπεσε θεαματικά έξω στις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία και πως οι τεχνοκράτες του έκαναν λάθη στον σχεδιασμό του ελληνικού προγράμματος.
Υστερα από τόσες παραδοχές, θα περίμενε κανείς να έχουν αποδοθεί ευθύνες. Τα στελέχη που πρωταγωνίστησαν στην κατάρτιση των ελληνικών Μνημονίων έχουν αποχώρησει από το ΔΝΤ, με μία εξαίρεση: τον Πολ Τόμσεν. Ο εμμονικός Δανός τεχνοκράτης όχι μόνο δεν υπέστη κυρώσεις, αλλά αντιθέτως επιβραβεύθηκε, ανεβαίνοντας στην ιεραρχία του Ταμείου! Μα τι περιμένουν επιτέλους, για να τον ξηλώσουν, έστω και τώρα;

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα