Παγκόσμιο δέος για τον Τάφο του Ιησού

Παραδόθηκε ανακαινισμένο (από ελληνικά χέρια) το Ιερό Κουβούκλιο στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα

Από τον
Αντώνη Τριανταφύλλου

Ο Πανάγιος Τάφος, σύμβολο της χριστιανικής πίστης, κέντρο οικουμενικού, θρησκευτικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, παραδόθηκε πάλι στη λατρεία των πιστών, μετά τη ριζική σωστική ανακαίνιση από ελληνικά χέρια. Το Ιερό Κουβούκλιο αποδόθηκε πάλι στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, που έχει πλήρη δικαιώματα κατοχής του, αλλά και στις άλλες χριστιανικές κοινότητες των Αγίων Τόπων που έχουν δικαίωμα χρήσης του.

Φέτος το Πάσχα η ακολουθία του Αγίου Φωτός και η θεία λειτουργία της Ανάστασης θα πραγματοποιηθούν με ξεχωριστή λαμπρότητα. Το έργο παραδόθηκε χθες σε μια συγκινητική τελετή, αντάξια της αίγλης και της σημασίας του μνημείου. Το Ιερό Κουβούκλιο, που καλύπτει τον φυσικό βράχο όπου τοποθετήθηκε το σώμα του Ιησού, ήταν βαθιά πληγωμένο από τη φθορά του χρόνου και αποκτά νέα «ζωή».

Η τελετή πραγματοποιήθηκε μπροστά στην είσοδο του Κουβουκλίου, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και εκπροσώπου του Πάπα Φραγκίσκου, οι οποίοι προσκλήθηκαν από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο για να καταδειχθεί η ενότητα του χριστιανικού κόσμου.
Ταυτόχρονα και η Ελλάδα, για βαθιά συμβολικό και ουσιαστικό λόγο, είχε πολυπρόσωπη εκπροσώπηση. Η αντιπροσωπία είχε επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συνοδευόταν από την υπ. Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, τον υφυπ. Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, τον γ.γ. του υπ. Παιδείας Γιάννη Παντή, τον γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. Κώστα Τσιάρα, την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και τον πρύτανη του ΕΜΠ Ιωάννη Γκόλια.

Κατ’ ιδίαν συναντήσεις

Πριν από την τελετή ο κ. Τσίπρας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Αμέσως μετά μετέβη μαζί με τους δύο Πατριάρχες στον Ναό της Αναστάσεως, όπου είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τον Τάφο του Ιησού και να θαυμάσουν από κοντά το καλαίσθητο οικοδόμημα, απαλλαγμένο από τα ακαλαίσθητα μεταλλικά υποστυλώματα που το στήριζαν για 70 χρόνια και καθαρό από ρύπους 200 ετών.

Στη συνέχεια, παρουσία του πρωθυπουργού, η επιστημονικώς υπεύθυνη των εργασιών Αντωνία Μοροπούλου παρουσίασε το έργο. «Ο Τάφος μπορεί να έχει κλείσει, αλλά η έρευνα συνεχίζεται, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σχετικά με την ιστορία του ταφικού συγκροτήματος» ανέφερε. Αποκάλυψε δε ότι η αρχαιομετρική ανάλυση απάντησε τελικά στο ερώτημα για τη χρονολόγηση της γκρι πλάκας με τον σταυρό που εντοπίστηκε. Αρχικά εικαζόταν ότι πρόκειται για κατάλοιπο της σταυροφορικής περιόδου, όμως διαπιστώθηκε ότι ανήκει στην κωνσταντίνεια περίοδο, οπότε διαμορφώθηκε ο Πανάγιος Τάφος.

Η συγκίνηση του Πατριάρχη

Εμφανώς συγκινημένος και δικαιωμένος για το σπουδαίο έργο της αποκατάστασης του Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου ήταν ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος στην τελετή παράδοσης του έργου.

Ο προκαθήμενος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, απευθυνόμενος στους υψηλούς προσκεκλημένους, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Αγία Γη συσπειρώνει τους λαούς και όλες τις εθνότητες και τους πολιτισμούς, δίδοντας εύγλωττη μαρτυρία για το κοινό μας πεπρωμένο. Ο κ. Θεόφιλος υπογράμμισε ότι η αναστήλωση του Ιερού Κουβουκλίου δεν είναι δώρο στην Αγία Γη, αλλά σε όλο τον κόσμο, καθώς η ενότητα που καταδείχθηκε από την αναστήλωση θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους λαούς της περιοχής μας, ειδικά σε μια περίοδο όπου ο κόσμος μας αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα. Αυτή η αναστήλωση θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων αναφέρθηκε και στην αρμονική συνύπαρξη των χριστιανών, των Εβραίων και των μουσουλμάνων, ευχαριστώντας τις χριστιανικές κοινότητες και τις άλλες δύο μεγάλες θρησκευτικές κοινότητες των Εβραίων και των μουσουλμάνων, που μοιράζονται τις κοινές αξίες του προπάτορα Αβραάμ. Ευχαρίστησε, τέλος, όλους τους δωρητές για την οικονομική ενίσχυση, που έκανε εφικτό το έργο.

Στην τελετή μίλησε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι ο ορθόδοξος ελληνικός λαός συμμετέχει στην παράδοση του Ιερού Κουβουκλίου μέσω της παρουσίας του πρωθυπουργού. «Το ημέτερο ορθόδοξο ελληνικό γένος και οι εκάστοτε άγρυπνοι φύλακες των Παναγίων προσκυνημάτων διεφύλαξαν αυτά τα προσκυνήματα και μας τα παραδίδουν αποπνέοντας ζωή» είπε χαρακτηριστικά ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχήθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την πρόσφατη ονομαστική εορτή του, ενίσχυση και καρτέρηση, ώστε να οδηγήσει τον ελληνικό λαό σε καλούς λιμένες, σε λιμένες ευημερίας.

Τετ α τετ Βαρθολομαίου – Ειρηναίου

Τον πρώην Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετά την τελετή της παράδοσης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου.

Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση είχε ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, ενώ το γεγονός ανέδειξε ο π. Τιμόθεος Ηλιάκης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Βαρθολομαίος και Ειρηναίος είχαν να συναντηθούν 11 χρόνια. Ο πρώην Πατριάρχης Ειρηναίος εξελέγη το 2001. Λόγω κατηγοριών κακής διαχείρισης, η πλειοψηφία της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας τον αποκήρυξε στις 6 Μαΐου 2005, ενώ ο ίδιος αρνούνταν να παραιτηθεί.

Στις 24 Μαΐου 2005 συγκλήθηκε από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο Πανορθόδοξη Σύνοδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, η οποία διέγραψε το όνομα του Ειρηναίου από τα Δίπτυχα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και κήρυξε τον θρόνο σε χηρεία. Από τον Φεβρουάριο ο πρώην Πατριάρχης παραμένει μέσα στην κατοικία του εντός του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Για «κορυφαίο σύμβολο της χριστιανικής πίστης» μίλησε ο πρωθυπουργός

κορυφαία στιγμή συνεννόησης και σημάδι αρμονικής συνύπαρξης λαών και πιστών διαφορετικών θρησκειών, καθώς και σημαντικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και κορυφαίο σύμβολο της χριστιανικής πίστης, χαρακτήρισε το Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου και τις εργασίες για την ανακαίνισή του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην τελετή παράδοσης, υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία του έργου, του οποίου -όπως ο ίδιος είπε- παρακολούθησε όλα τα στάδια υλοποίησης, όχι μόνο με την ιδιότητα του πρωθυπουργού αλλά και με το επαγγελματικό ενδιαφέρον ως μηχανικός.
«Οταν ενημερώθηκα γι’ αυτό το μεγάλο έργο, είδα σαν μια μεγάλη πρόκληση τη διατήρηση αυτού του μνημείου και συμβόλου» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Προσέθεσε ότι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τέλεσε ιστορικό έργο, υπογραμμίζοντας: «Αισθάνομαι διπλά περήφανος ως εκπρόσωπος της ελληνικής Πολιτείας και ως απόφοιτός του».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι έχει ήδη εκπονηθεί η μελέτη της συνολικής συντήρησης του Ιερού Ναού της Αναστάσεως, διαβεβαιώνοντας ότι η ελληνική Πολιτεία θα συνεχίσει να βρίσκεται αρωγός του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων με όσα μέσα διαθέτει. Εξήρε, εξάλλου, «τόσο την ιστορική παρουσία του ορθόδοξου Ελληνισμού σε αυτήν την πολύπαθη γη με φάρο το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων όσο, όμως, και τον σύγχρονο διπλωματικό ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση αυτών των πανανθρώπινων αξιών, στην προώθηση της ειρήνης, του διαθρησκευτικού διαλόγου, της συμφιλίωσης και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και την παγκόσμια εμβέλεια που έχουν σήμερα τόσο το επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας όσο και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας».

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα