Πρώτο «ναι» της σκοπιανής βουλής

Εν μέσω διαδηλώσεων η διαδικασία για την έγκριση της συμφωνίας. «Προδότη» αποκάλεσε η αντιπολίτευση τον ΝτιμιτρόφΜε 69 ψήφους υπέρ και 40 κατά, υπερψηφίστηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Σκοπίων η συμφωνία με την Ελλάδα για τη νέα ονομασία της χώρας. Ομως, η ψήφισή της έγινε σε κλίμα μεγάλης έντασης, τόσο εντός της αιθούσης όσο και έξω από αυτήν, από το πλήθος οπαδών του εθνικιστικού κόμματος VMRO, οι οποίοι έκαιγαν έντυπα με τη συμφωνία. 

Η σκοπιανή πλευρά επιδιώκει διακαώς να «τρέξει» τις διαδικασίες, προκειμένου να προλάβει τις κρίσιμες ημερομηνίες, συναντά όμως ισχυρές αντιδράσεις. Σε κάθε περίπτωση, η έγκριση από την αρμόδια επιτροπή συνιστά το πρώτο βήμα για να «περάσει» η συμφωνία, με δεδομένα την πίεση που ασκείται από τον αμερικανικό και τον γερμανικό παράγοντα και το ειδικό «ενδιαφέρον» των ενεργειακών κολοσσών, αφού από τα δυτικά Βαλκάνια θα περάσουν οι αγωγοί με κατεύθυνση την Ευρώπη και την Αδριατική. Επονται η έγκριση από τη σκοπιανή Ολομέλεια, που θα συγκληθεί σήμερα το μεσημέρι, και εν συνεχεία η υπογραφή από τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ, εφόσον βέβαια ψηφισθεί ο σχετικός νόμος κύρωσης. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, ωστόσο, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει και, συνεπώς, αναμένεται να επιστρέψει τον σχετικό νόμο στη Βουλή, όπου η διαδικασία ψήφισης πρέπει να επαναληφθεί. Αν και τη δεύτερη φορά η συμφωνία υπερψηφιστεί από την Ολομέλεια, τότε ο Ιβανόφ είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει, με το επόμενο βήμα να είναι το δημοψήφισμα, που θα διεξαχθεί προκειμένου οι πολίτες της χώρας να αποφασίσουν αν εγκρίνουν ή όχι.

Η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος δεν έχει καθοριστεί ακόμη, εάν όμως οι πολίτες της ΠΓΔΜ εγκρίνουν τη συμφωνία, τότε απομένει η συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα πρέπει εκ νέου να επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο με πλειοψηφία δύο τρίτων.

Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ κατέγραψε την πρώτη νίκη της, αλλά όχι αναίμακτα. Εκτός του Κοινοβουλίου των Σκοπίων τα πνεύματα ήταν ιδιαίτερα οξυμένα, καθώς συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα κατά της συμφωνίας, όπως «Εχουμε όνομα», εννοώντας το «Μακεδονία», ενώ και εντός του Κοινοβουλίου υπήρξε ένταση, με τα μέλη του VMRO να αποκαλούν «προδότες» τα κυβερνητικά στελέχη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, την ώρα που ο τελευταίος προσπαθούσε να εξηγήσει για ποιον λόγο θα πρέπει να έχουν τελειώσει όλα το αργότερο έως την Παρασκευή. «Είναι απαραίτητο να ψηφιστεί η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε η Ελλάδα να ανάψει το πράσινο φως για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας στο ΝΑΤΟ.

Σύνοδος κορυφής

Επίσης, για τις 28 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., μια ημερομηνία πολύ σημαντική για εμάς» είπε ο Ντιμιτρόφ, εν μέσω ύβρεων από τα έδρανα της αντιπολίτευσης («είσαι προδότης» κ.ά.). Αμέσως μετά την ψηφοφορία, βουλευτές του VMRO-DPMNE άρχισαν να χτυπούν τα χέρια τους στις έδρες και να φωνάζουν «Προδότες, πουλήσατε το κράτος», και σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχώρησαν από την αίθουσα.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ τόνισε ότι, κατά τη συνάντηση που είχε χθες το πρωί με τον Μάθιου Νίμιτς, ο τελευταίος τον διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα των Σκοπίων να κυρώσουν τη συμφωνία των Πρεσπών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα