Ο Ζάεφ «κάρφωσε» τον Τσίπρα: Είπα ναι για τις Πρέσπες γιατί μας έδωσε μακεδονική ταυτότητα

Αποκαλύψεις Ζάεφ για το «παζάρι της προδοσίας» με τον Τσίπρα, που έφερε τη συμφωνία της ντροπήςΤο μοιραίο για τη Μακεδονία «deal», που έκανε με τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να επιλυθεί σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων το ονοματολογικό των Σκοπίων, αποκάλυψε ο Ζόραν Ζάεφ. Οπως είπε, δέχθηκε να πει «ναι» στον όρο «Βόρεια Μακεδονία», αφού ο Ελληνας πρωθυπουργός αποδέχθηκε τη «μακεδονική ταυτότητα» για τους Σκοπιανούς…

Αυτό βεβαίως εξηγεί πολλά, πέραν του δεδομένου της προδοσίας που συντελέστηκε με τη συμφωνία των Σκοπίων. Εξηγεί γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα δεν αντιδρά στον αλυτρωτισμό που εκφράζουν οι Σκοπιανοί μιλώντας για «μακεδονική ταυτότητα» και «μακεδονική γλώσσα», ενώ η ομολογία Ζάεφ εγείρει και ερωτήματα για το αν η ελληνική κυβέρνηση έχει δεχθεί και άλλους, ακόμη πιο επιβλαβείς για τα εθνικά συμφέροντα όρους.

Σημειώνεται ότι οι Σκοπιανοί, όπως και διάφορα φερέφωνά τους, μιλούν για «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα, ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει και η αναφορά του Ζ. Ζάεφ πως τώρα «είμαστε το βόρειο τμήμα της “Μακεδονίας”». Τι ακριβώς ήθελε να πει; Ξέρουν κάτι στο Μέγαρο Μαξίμου που κρατούν κρυφό;
Το ξεμπρόστιασμα του Αλέξη Τσίπρα και οι αποκαλύψεις για το μοιραίο «deal» έγιναν από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της «τηλεμαχίας» που είχε ο Ζόραν Ζάεφ με τον αρχηγό του κόμματος της αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) Κρίστιαν Μίτσκοσκι. Η χρονική συγκυρία έχει τη δική της σημασία, αφού στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο Ελληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στη γειτονική χώρα.

Και για τη γλώσσα

Συγκεκριμένα, ο κ. Ζάεφ αναφέρθηκε στο θέμα τόσο της «μακεδονικής γλώσσας» όσο και της «μακεδονικής ταυτότητας», για την οποία, όπως σημείωσε, «λάμπει στον ΟΗΕ». «Οι επιγραφές της “μακεδονικής γλώσσας” και της “μακεδονικής ταυτότητας” λάμπουν στον ΟΗΕ, εκεί όπου καταχωρίστηκαν χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Η “μακεδονική γλώσσα” είναι η γλώσσα των “Μακεδόνων” στην Αυστραλία, στην Αμερική, στον Καναδά, στην Ελβετία, στη Γερμανία και κανείς δεν την αμφισβητεί» είπε χαρακτηριστικά ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Ο Κρίστιαν Μίτσκοσκι πίεσε αρκετές φορές τον Ζάεφ να απαντήσει στο ερώτημα εάν στην Ελλάδα ζουν «Μακεδόνες» και ποιες γλώσσες ομιλούνται στην «ελληνική Μακεδονία». Ωστόσο ο κ. Ζάεφ αρνήθηκε να απαντήσει. «Δεν θα παρασυρθώ από τον κ. Μίτσκοσκι, ώστε να έρθω σε αντιπαράθεση με την Ελλάδα» ανέφερε. Υπερασπίστηκε με θέρμη τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας ότι με αυτήν ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., ενώ ο Κρίστιαν Μίτσκοσκι επανέλαβε τους ισχυρισμούς περί «επιζήμιας» για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας συμφωνίας.

Πρωθυπουργικό «μασάζ» στους επιχειρηματίες του Βορρά για το Σκοπιανό

Πόλεμος ξέσπασε χθες μεταξύ της υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης Ελευθερίας Χατζηγεωργίου και του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) Μιχάλη Ζορπίδη, με αφορμή την ελληνική επιχειρηματική αποστολή στα Σκόπια.
Σχολιάζοντας την άρνηση του ΕΕΘ να συμμετάσχει στην αποστολή, η κυρία Χατζηγεωργίου χαρακτήρισε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 102 της ΕΡΤ, «υποκριτική» τη στάση του κ. Ζορπίδη, τη στιγμή που, όπως ανέφερε, δραστηριοποιείται στη γειτονική χώρα. «Πρόκειται για πατριδοκαπηλία και όχι πατριωτισμό».

Ο κ. Ζορμπίδης σήκωσε το γάντι λέγοντας ότι «η απόφαση του ΕΕΘ είναι συλλογική και όχι προσωπική. Επ’ αυτού ας σχολιάσει η κυβέρνηση. Κι ας αφήσει τις προσωπικές αιχμές, που είναι και άστοχες. Δεν είναι δουλειά της να επιτίθεται στους αιρετούς. Θλίβομαι μπροστά σε τέτοιες συμπεριφορές. Που προέρχονται, μάλιστα, από άτομα που δεν έχουν κάποια δράση να παρουσιάσουν, εκτός από τα κομματικά τους ένσημα» τόνισε. Νωρίτερα, στην αίθουσα «Αλέξανδρος» του ξενοδοχείου «Makedonia Palace», κόντρα στους συμβολισμούς που φέρει το βαρύ αυτό όνομα, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με περίπου 40 επιχειρηματίες της βόρειας Ελλάδας, για να τους παρουσιάσει τις προοπτικές που θεωρεί ότι ανοίγει η Συμφωνία των Πρεσπών και να κάνει το απαιτούμενο «μασάζ», με δεδομένους τους έντονους κραδασμούς που έχουν προκληθεί στην κοινωνία, αλλά και στην επιχειρηματική κοινότητα της βόρειας Ελλάδας. Η συνάντηση έγινε εν όψει επίσημης αποστολής που θα πραγματοποιηθεί στα Σκόπια την επόμενη εβδομάδα και στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν οι περισσότεροι από τους επιχειρηματίες που βρέθηκαν χθες με τον πρωθυπουργό.

Η χθεσινή συζήτηση είχε μάλλον διττό χαρακτήρα, αφού κατά τη διάρκειά της εκφράστηκαν προβληματισμοί για το θέμα των εμπορικών σημάτων με τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγά του και ζητήθηκε επιτάχυνση της λειτουργίας των μεικτών επιτροπών των δύο πλευρών για το θέμα, την ίδια ώρα όμως καταγράφηκε και η πρόθεση να αξιοποιηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών για μελλοντικές business.

Φόβοι

Τους φόβους τους για τον όρο «μακεδονικό» εξέφρασαν ο Νίκος Χαΐτογλου της Αφοί Χαΐτογλου του γνωστού «Μακεδονικού Χαλβά», αλλά και η Μαίρη Χατζάκου της ΜΕΒΓΑΛ, ενώ ο γνωστός οινοποιός Ευάγγελος Γεροβασιλείου προσήλθε στη συνάντηση με φωτογραφίες του περιπτέρου των «Wines of Macedonia», όπως παρουσιάστηκαν τα σκοπιανά κρασιά στην πρόσφατη έκθεση Prowein στο Βερολίνο, ρωτώντας τι θα γίνει με αυτά τα ζητήματα.

Μεταξύ των υπόλοιπων επιχειρηματιών που έδωσαν το «παρών» στη συνάντηση ήταν ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Θανάσης Σαββάκης, ο Στέφανος Τζιρίτης της Isomat, ο οινοποιός Αγγελος Ιατρίδης του Κτήματος Αλφα, ο Σωτήρης Θεοφάνης του ΟΛΘ, ο Τάσος Τζήκας της ΔΕΘ-Helexpo, ο Κώστας Παπακωνσταντίνου της ΓΕΩΤΕΚ, ο Γιάννης Παπαθεοχάρης της Selecta Hellas, ο Βασίλης Δαστερίδης της Dasteri, ο Γιώργος Καλανδρέας της Τηλεματική, ο Ανέστης Γεωργουδάκης της NEWAGE και ο Κυριάκος Λουφάκης της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας.
Μαρία Μαθιοπούλου

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα