Το ξεπούλημα αρχίζει με τα «ασημικά»

Ανεβάζει βηματισμό η κυβέρνηση για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας των δανειστών μας και των ισχυρών της Ευρώπης για ξεπούλημα των κρατικών «ασημικών» με συνοπτικές διαδικασίες, η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων προχώρησε χθες στον ορισμό των συμβούλων ιδιωτικοποίησης για εταιρίες-φιλέτα, μεταξύ των οποίων βρίσκεται ο ΟΠΑΠ, ο Ιππόδρομος (ΟΔΙΕ), η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και οι Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι. Να σημειωθεί ότι η χθεσινή απόφαση δεν είναι άσχετη με αυτό που απαίτησε προχθές ο Ευρωπαίος επίτροπος για οικονομικά θέματα Ολι Ρέν, ο οποίος σε συνέντευξή του στις Βρυξέλλες είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξασφαλίσει έσοδα ύψους 15 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις έως το τέλος του 2011. Ειδικότερα, η διυπουργική επιτροπή αποφάσισε για κάθε κρατική εταιρία τα εξής:

– Για τον ΟΠΑΠ η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επεκταθεί χρονικά η σύμβαση της εταιρίας με το Δημόσιο και να διερευνηθεί η δυνατότητα πώλησης της συμμετοχής του στον οργανισμό. Σημειώνεται ότι το Δημόσιο διαθέτει το 34,7% του ΟΠΑΠ. Για την ιδιωτικοποίηση επελέγησαν ως σύμβουλοι η Deutsche Bank AG London Branch και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.

– Για τα Κρατικά Λαχεία προβλέπεται η σύσταση εταιρίας στην οποία θα περάσουν τα δικαιώματα του Δημοσίου. Επίσης θα «αξιοποιηθεί» η συμμετοχή του Δημοσίου στην εταιρία. Εξετάζεται η δυνατότητα της πώλησης ή της τιτλοποίησης των μελλοντικών εσόδων. Ως σύμβουλοι επελέγησαν οι Credit Suisse και Eurobank EFG Equities.

– Στον ΟΔΙΕ θα διερευνηθεί η δυνατότητα πώλησης του συνόλου της συμμετοχής του Δημοσίου (100%). Επελέγησαν ως σύμβουλοι η Εμπορική Τράπεζα και η Credit Agricole.

– Για την ΕΛΒΟ το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την πώληση του συνόλου της εταιρίας σε ιδιώτη. Σήμερα το Δημόσιο διαθέτει το 51% της εταιρίας. Ως σύμβουλος για την ιδιωτικοποίηση επελέγη η Societe Generale – Γενική Finance A.E.

– Για την πώληση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στους αυτοκινητοδρ’ομους (ΜΩΡΕΑΣ Α.Ε., ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε., ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε., ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. και ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε.) επελέγησαν οι σύμβουλοι Ernst & Young, Rothschild & Sons LTD και Barclays Bank PLC. Επίσης επελέγησαν σύμβουλοι για την πώληση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στο κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» και το φάσμα συχνοτήτων. Οσον αφορά την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου θα συσταθεί μια ή περισσότερες εταιρίες στις οποίες θα περάσουν τα δικαιώματα σε κρατικά ακίνητα. Στη συνέχεια θα καταγραφεί ο αριθμός, το ιδιοκτησιακό και νομικό καθεστώς τους και θα αναζητηθούν οι τρόποι αξιοποίησής τους.

Σπύρος Δημητρέλης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα