Σαρώνει δουλειές του Δημοσίου η σύζυγος του γ.γ. Οικονομικών

Μπορεί η γυναίκα του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών (και «κολλητού» του πρωθυπουργού) να είναι το νούμερο δύο ως γενική διευθύντρια ιδιωτικής εταιρίας που έχει… σαρώσει έργα από το Δημόσιο, ακόμη και από το υπουργείο Οικονομικών;

Μπορεί ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, που έχει διατελέσει γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών από το 2000 έως το 2004, όντας προσωπική επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου, να το γνωρίζει και να σιωπά;

Μπορεί η ευρωπαϊκή εμπειρία του να μην του έχει εμφυσήσει τη νοοτροπία και την αντίληψη ότι κάτι τέτοιο σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα θα ήταν ηθικό και όχι μόνο ασυμβίβαστο;

Μπορεί η ίδια η σύζυγος του γενικού γραμματέα στο βιογραφικό της να υποστηρίζει ότι έχει ηγηθεί μια σειράς έργων μεγάλης κλίμακας στον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του Δημοσίου, όταν ο σύζυγός της για χρόνια έχει εμπλοκή ως λειτουργός του Δημοσίου;

Κι όμως στην Ελλάδα, όπου οι… δάνειες δυνάμεις κυβερνούν μέσω του κ. Γιώργου Παπανδρέου, όλα μπορούν να συμβούν. Και η εταιρία PLANET A.E (ανώνυμη εταιρία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών) έχει ως γενική διευθύντρια -COO (Chief Operating Officer) και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης (Development Consulting) την κυρία Μάχη Καραγιάννη.

Η κυρία Καραγιάννη είναι σύζυγος του οικονομολόγου, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου και γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη· ενός πολιτικού που έχει διανύσει πολλά χιλιόμετρα σε κυβερνητικές θέσεις επί ΠΑΣΟΚ, μια και την περίοδο 1993-1998 ήταν γενικός γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και το 2000-2004 ήταν γ.γ. στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η σύζυγος λοιπόν του επίλεκτου και διαχρονικού στελέχους του Κινήματος είναι το νούμερο δύο της PLANET, εταιρίας που αυτοπροβάλλεται στο Διαδίκτυο και την ιστοσελίδα της ως η «μεγαλύτερη ελληνική εταιρία παροχής υπηρεσιών Συμβούλων Διοίκησης Επιχειρήσεων και Εργων και έχει κατακτήσει έναν σημαντικό ρόλο του μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, με στόχο την πραγματική σύγκλιση και την εναρμόνιση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το πόσο πέτυχε τους στόχους της και … εναρμονιστήκαμε και ως κοινωνία και ως οικονομία με την Ε.Ε. μπορεί κάλλιστα να το διαπιστώσει και ο τελευταίος πολίτης της χώρας.

Η PLANET με την τεχνογνωσία λοιπόν της εναρμόνισης έχει πάρει πλειάδα έργων αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και από το υπουργείο Οικονομικών, όπου σε ένα τμήμα του προϊστάμενος είναι ο σύζυγός της.

Συμβάσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ


Εργα Μελετητικά ή Τεχνικού Συμβούλου τα οποία υλοποιούνται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και συμμετέχει η PLANET A.E. (είτε ως ένωση εταιριών είτε μόνη της ως νομικό πρόσωπο) είναι μεταξύ άλλων:

1. Μελέτη προτυποποίησης και εφαρμοσιμότητας βέλτιστου και ολοκληρωμένου πλαισίου-δομής Προϋπολογισμού Προγραμμάτων για τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (ΥΠΟΙΟ).

Ανάδοχος: Grant Thornton-Planet Α.Ε., προϋπολογισμός 202.950.000 (με ΦΠΑ), υπογραφή σύμβασης 4-10-2010.

2. Αναδιάρθρωση ΟΑΣΑ και εποπτευομένων φορέων (ΥΠΟΙΟ). Ανάδοχος: Grant Thornton-Planet Α.Ε., Π/Υ 314.991,40 (με ΦΠΑ), υπογραφή σύμβασης 13-10-2010.

3. Τεχνικός Σύμβουλος Υποστήριξης της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων του ΥΠΕΠΘ ως δικαιούχου υλοποίησης έργων του ΕΠ ΕΔΒΜ (Υπ. Παιδείας). Ανάδοχος PLANET, Π/Y 900.000 ευρώ (με ΦΠΑ), διάρκεια τρία χρόνια.

4. Παροχή Υπηρεσιών Συμβούλου Ανάπτυξης Ακινήτων της ΚΕΔ, ανάδοχος Εθνική Τράπεζα, Planet, CSF και Savills Hellas ΕΠΕ, προϋπολογισμός 2.400.000 ευρώ, υπογραφή σύμβασης 11-2-2010 και διάρκεια 4,5 έτη.

5. Αξιολογήσεις του Ε.Π. «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας» (Υπουργείο Υποδομών/ΕΥΔ ΕΠ-ΕΠ), ανάδοχος PLANET, ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ-Δρόμος ΕΠΕ, Π/Υ 512.000 (πλέον ΦΠΑ), έτος ανάθεσης 2011, τα αποτελέσματα κατακύρωσης του έργου ανακοινώθηκαν στις 31-3-2011.

6. Τεχνικός Σύμβουλος για την υποστήριξη του Ο.ΕΠ.Ε.Κ στο πλαίσιο της πράξης «Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. στη διδακτική πράξη» (Υπ. Παιδείας /ΟΕΠΕΚ), ανάδοχος PLANET, Π/Υ 439.200,00 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), έτος ανάθεσης 2011 (έχει αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος, αναμένεται η οριστική κατακύρωση του έργου).

7. Σύμβουλος Τεχνικής Υποστήριξης της Ειδικής Υπηρεσίας Τομέα Πολιτισμού (ψηφιακή σύγκλιση ΕΣΠΑ κ.ά.) που θα χρηματοδοτήσουν δράσεις πολιτισμού (Υπ. Πολιτισμού), εταιρικό σχήμα: PLANET-Στάδιον ΑΕ, ο διαγωνισμός είναι σε φάση αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών.

Και αυτά τα έργα είναι ενδεικτικά, μια και υπάρχει ολόκληρος κατάλογος, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα