Βουνά με αποδείξεις

Μπάχαλο επικρατεί στις Εφορίες λόγω των αποδείξεων που συνοδεύουν τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Η εικόνα είναι από μεγάλη Εφορία της Αττικής και δεν θυμίζει σε τίποτα την εποχή του Διαδικτύου και τον 21ο αιώνα. Εκατοντάδες ογκώδεις φάκελοι φορολογικών δηλώσεων γεμάτοι με αποδείξεις βρίσκονται στοιβαγμένοι σε μια γωνία σε Εφορία στο κέντρο της Αθήνας.

«Πάλι καλά που έχουμε λίγο χώρο στο αρχείο. Διαφορετικά, φέτος δεν θα έφτανε ολόκληρο το ισόγειο για να στοιβάξουμε τους φακέλους των φορολογικών δηλώσεων» λέει στη «δημοκρατία» υπάλληλος της Εφορίας, που αναγκάζεται κάθε μέρα να τακτοποιεί, όπως μπορεί, αυτό το απίστευτο μπάχαλο! «Και είναι μόνο όσες δηλώσεις στέλνονται ταχυδρομικά. Πού να δεις τι γίνεται με εκείνες που οι πολίτες καταθέτουν απευθείας» τονίζει αφοπλιστικά, ενώ την ίδια στιγμή στην είσοδο της Εφορίας περιμένουν περισσότεροι από τριάντα φορολογούμενοι για να έρθει η σειρά τους και να καταθέσουν τον φετινό ογκώδη -λόγω των αποδείξεων- φάκελο της φορολογικής δήλωσης.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί αυτή την περίοδο σε όλες τις Εφορίες, αφού το μέτρο των αποδείξεων έχει προσθέσει χιλιάδες φακέλους. Υπάρχουν Εφορίες, όπως αυτή του Βύρωνα, που οι υπάλληλοι αναγκάζονται να στοιβάζουν φορολογικές δηλώσεις μέσα σε μαύρες σακούλες, λες και είναι σκουπίδια. ‘Η μήπως είναι προαναγγελία για το πού θα καταλήξουν οι φάκελοι με τις αποδείξεις που συγκέντρωσαν οι φορολογούμενοι προκειμένου να καρπωθούν το αφορολόγητο όριο;

«Δυστυχώς η δουλειά αυξήθηκε πάρα πολύ και οι υπάλληλοι μειώθηκαν» τονίζει υπάλληλος της Εφορίας, «αρκετοί βγήκαν στη σύνταξη, ενώ οι εσωτερικές αποσπάσεις έχουν οδηγήσει τις Εφορίες σε κατάσταση νευρικής κρίσης. Ο κόσμος αγανακτεί, κάποιες φορές φωνάζει και βρίζει, αλλά έχει δίκιο». Πολλοί φορολογούμενοι δεν έχουν καταμετρήσει τις αποδείξεις και δεν τις έχουν τοποθετήσει, όπως προβλέπει η νομοθεσία, σε ειδικό φάκελο στον οποίο θα πρέπει να αναγράψουν τον αριθμό τους και τη συνολική αξία τους. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην παραλαβή των φορολογικών δηλώσεων. Ενδεικτικό του τεράστιου όγκου δουλειάς που έπεσε στις Εφορίες είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών δίνει διαρκώς παρατάσεις στην υποβολή των δηλώσεων για να αποφορτίσει την κατάσταση – αλλά μάταια. Τον μπελά τους με τις αποδείξεις των φορολογικών δηλώσεων έχουν βρει και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα ΕΛ.ΤΑ. κάθε μέρα γίνονται ειδικά δρομολόγια με φορτηγά γεμάτα με φακέλους που περιέχουν φορολογικές δηλώσεις και αποδείξεις, με προορισμό τις Εφορίες…

Ουσιαστική δυνατότητα υποβολής της φορολογικής δήλωσης μέσω Ιντερνετ (που σημαίνει διακράτηση των αποδείξεων στο σπίτι) έχουν, λόγω εξοικείωσης με τις νέες τεχνολογίες, κυρίως οι πιο νέοι φορολογούμενοι.

Οδηγός για να μην ταλαιπωρηθείτε

Για να μην καθυστερεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, οι φορολογούμενοι οφείλουν να είναι πολύ προσεχτικοί στους φακέλους με τις αποδείξεις που καταθέτουν μαζί με τη δήλωσή τους. Στο μπροστινό μέρος του φακέλου πρέπει να αναγράφουν οπωσδήποτε το ονοματεπώνυμο, τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου τους, το συνολικό ποσό και τον ακριβή αριθμό των αποδείξεων που έχουν καταθέσει. Αν λείπει κάτι από τα παραπάνω, τότε οι υπάλληλοι των Εφοριών είναι υποχρεωμένοι να καλέσουν τους πολίτες για περαιτέρω διευκρινίσεις, που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις και ταλαιπωρία!

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα