Reunion στα Μάταλα για τα παιδιά των λουλουδιών

«Today is life. Tomorrow never comes». Με το παραπάνω σύνθημα ετοιμάζονται να υποδεχτούν οι κάτοικοι της Κρήτης πρώην οπαδούς και νυν φίλους του κινήματος των χίπις απ’ όλο τον κόσμο. Το παραθαλάσσιο χωριό Μάταλα, όπου στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 έγινε το πιο φημισμένο σημείο συνάντησης για τα «παιδιά των λουλουδιών», πρόκειται να ξαναζήσει τις παλιές του δόξες περίπου μισό αιώνα μετά. Εκεί έχουν δώσει ραντεβού επανασύνδεσης το τριήμερο 11 έως 13 Ιουνίου δεκάδες «βετεράνοι» του «πολύχρωμου» κινήματος για να θυμηθούν τις ανέμελες μέρες της νιότης τους και μαζί χιλιάδες τουρίστες που θέλουν να βιώσουν μια νέο-χίπικη εμπειρία.

Η επανένωση των «λουλουδόπαιδων» θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου ενός πρώην χίπη κι ενός φεστιβάλ που οργανώνει παράλληλα ο Δήμος Φαιστού με σκοπό να τονώσει την τουριστική κίνηση στην περιοχή. Το reunion έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να καλύψουν δημοσιογραφικά ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης. Ως εκ τούτου, τα Μάταλα θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, κλέβοντας ίσως την παράσταση ακόμη κι από τη δημοφιλέστατη φέτος Σπιναλόγκα. Λεπροί vs χίπις: σημειώσατε 2; Για να δούμε…

Ολα ξεκίνησαν από την έμπνευση που είχε ο 69χρονος Γερμανός φιλέλληνας, συγγραφέας και δημοσιογράφος Αρν Στροχμάγιερ να κάνει πράξη την επανασύνδεση των απανταχού της γης χίπις με τη συνεργασία του εκδότη και συμπατριώτη του Τόμας Μπάλιστιερ, ο οποίος μπορεί να μη βρισκόταν στα Μάταλα το 1960 και το 1970, ωστόσο αγαπά πολύ την Κρήτη και διατηρεί εκεί την εξοχική κατοικία του.

«Αυτό που σχεδίαζα στην αρχή ήταν μια μικρή συγκέντρωση παλιών χίπις που πέρασαν από τις σπηλιές το ’60 και το ’70. Ο λόγος ήταν η έκδοση του βιβλίου μου με τίτλο ”The Myth of Matala”. Είχα σκοπό να το παρουσιάσω κάνοντας ένα πάρτι στο αυθεντικό μέρος, στο χωριό που ήταν το πιο φημισμένο στέκι των χίπις» λέει στη «δημοκρατία» ο Αρν Στροχμάγιερ περίπου τρεις εβδομάδες πριν από το μεγάλο γεγονός.

Το διάστημα που έγραφε το βιβλίο του ήρθε σε επαφή με «βετεράνους» χίπις των Ματάλων, οι οποίοι του έγραψαν τις ιστορίες τους και του έστειλαν φωτογραφίες από εκείνη την περίοδο. Στα γράμματά τους οι περισσότεροι έκαναν φινάλε με την ίδια φράση: «Θα έρθουμε τον Ιούνιο στα Μάταλα!» Ετσι σκέφτηκε πως ήταν καλύτερη ιδέα να διοργανωθεί κάτι μεγαλύτερο από μια απλή γιορτή. «Δεν αντιμετώπισα δυσκολίες στη διοργάνωση του εγχειρήματος. Απεναντίας, η δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη βρήκε την ιδέα μου πολύ ενδιαφέρουσα και ανέλαβε αμέσως να την υποστηρίξει, οργανώνοντας ένα μεγάλο φεστιβάλ, το οποίο θα διαφημίσει την περιοχή στα πέρατα της γης και θα τονώσει τον τουρισμό της» συνεχίζει ο συγγραφέας του «Μύθου των Ματάλων», προσθέτοντας ότι οι αντιδράσεις των ντόπιων για το φεστιβάλ ήταν θετικές.

«Οι παλιοί έχουν καλές αναμνήσεις από τους χίπις. Τα πήγαιναν περίφημα μαζί τους τότε. Υπήρχε ομόνοια γιατί οι χίπις ήταν φιλήσυχοι και δεν προκαλούσαν φασαρίες. Οπως πληροφορήθηκα, άλλα χωριά της Κρήτης ζήλεψαν γιατί θα ήθελαν πολύ να διοργανωθεί το φεστιβάλ στις δικές τους περιοχή. Τι να κάνουμε όμως; Τα Μάταλα έχουν τις σπηλιές. Αυτά είναι το σύμβολο της χίπικης ζωής».

«Οι μέρες εκεί ήταν οι καλύτερες της ζωής μας» λέει ο Γερμανός διοργανωτής Αρν Στροχμάγιερ

«Οι αγαπημένοι μου ποιητές είναι ο Ελύτης, ο Σεφέρης και ο Καζαντζάκης»

Ο Αρν Στοχμάγιερ βρέθηκε για πρώτη φορά στην Κρήτη τον Απρίλιο του 1967. Εφυγε από την πατρίδα του κάνοντας οτοστόπ και με τον ίδιο τρόπο έφτασε ως τον Πειραιά. Από εκεί πήρε το πλοίο για το Ηράκλειο. «Οταν αντίκρισα τα Μάταλα για πρώτη φορά, ένιωσα δέος. Οσο έμεινα εκεί έζησα στις σπηλιές και τολμώ να πω πως ήταν υπέροχα. Ο δρόμος για να φτάσει κανείς στο χωριό ήταν δύσβατος. Δεν υπήρχε ούτε ηλεκτρικό ρεύμα. Κι όμως, η ζωή στις σπηλιές, οι συγκεντρώσεις με τραγούδια και ποτά γύρω από τη φωτιά και η ανεμελιά συνέθεταν έναν φανταστικό τρόπο ζωής. Στα Μάταλα γνώρισα τον Τζορτζ Ντάντζερ, ο οποίος έγινε αργότερα διάσημος συνθέτης και τραγουδιστής στη Γερμανία και την Αυστρία. Εχει γράψει κι ένα τραγούδι για το χωριό των χίπις. Ο ίδιος δεν ζει πια, αλλά ο γιος του και η κόρη του θα έρθουν στο φεστιβάλ». Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 ο Αρν Στροχμάγιερ σπούδαζε στο πανεπιστήμιο της Βόνης. Οπως λέει, θα μπορούσε να είχε μείνει πολύ περισσότερο στην Κρήτη. Επρεπε όμως να επιστρέψει στη Γερμανία για να ολοκληρώσει τις σπουδές του. «Παρ’ όλα αυτά, τα Μάταλα κατέχουν μια περίοπτη θέση στις αναμνήσεις μου. Κι όλοι οι «βετεράνοι χίπις» μου έγραψαν το ίδιο πράγμα: Οι μέρες εκεί ήταν οι καλύτερες της ζωής μας».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του συγγραφέα, που έχει γράψει ήδη τέσσερα βιβλία για τα Μάταλα, περίπου 200 παλιοί χίπις θα βρεθούν ξανά στην ημικυκλική παραλία με τον απόκρημνο βράχο. «Δεν νομίζω ότι θα μείνουν πάλι στις σπηλιές. Εξάλλου, όλοι τους έχουν χρήματα τώρα πια και πιστεύω ότι θα προτιμήσουν ένα κατάλυμα με ηλεκτρικό ρεύμα και τουαλέτα. Οι πιο ρομαντικοί ίσως διανυκτερεύσουν στο οργανωμένο κάμπινγκ, όπου η διαμονή θα είναι δωρεάν. Εγώ θα έρθω στο φεστιβάλ με τη γυναίκα μου, η οποία ανυπομονεί να ζήσει κι αυτή την εμπειρία».

Για εκείνους που υποστηρίζουν ότι οι χίπις ήταν απλά τεμπέληδες δίχως στόχους που περνούσαν τη ζωή τους χορεύοντας, πίνοντας μπίρες και καπνίζοντας μαριχουάνα, ο «βετεράνος» των Ματάλων απαντά: «Οι χίπις δεν είχαν καμία σχέση με την πολιτική. Ηταν ρομαντικοί, ονειροπόλοι και ήθελαν έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς βία και πολέμους. Κάποιοι τους θεωρούσαν αφελείς αλλά είναι ωραίο να κάνουν όνειρα οι νέοι άνθρωποι. Οι χίπις έφεραν πολύ χρώμα στη ζωή μας χωρίς να βλάψουν ποτέ κανέναν. Οι ιδέες τους για αγάπη και ειρήνη στον κόσμο αποτελούν αιώνιες αξίες».

Μιλώντας για τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης, ο Αρν Στροχμάγιερ δεν θεωρεί καλή ιδέα για τους Ελληνες να υιοθετήσουν τον… χίπικο τρόπο ζωής. «Αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Δεν νομίζω ότι θα ήταν ο σωστός δρόμος για το μέλλον. Εξάλλου οι χίπις δεν σκέφτονταν με οικονομικά και πολιτικά κριτήρια» λέει και συνεχίζει: «Δεν είμαι ειδικός στα οικονομικά αλλά αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη. Ελπίζω να ξεπεράσετε την κρίση πολύ γρήγορα. Ισως υπάρχουν καλές πιθανότητες να συμβεί αυτό, αλλά τα συμφέροντα της Αμερικής, των μεγάλων βιομηχανιών και των τραπεζών δεν το επιτρέπουν. Οι Ελληνες κουβαλούν φρικτό φορτίο. Ξέρω ότι η γερμανική πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ δεν υπήρξε πάντοτε υπέρ της Ελλάδας, αλλά ελπίζω ότι αυτό δεν θα διαταράξει τη φιλία μεταξύ των δύο λαών».

Γεννημένος το 1942 στο Βερολίνο, ο Αρν πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στη δίνη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πέρα από φιλοσοφία σπούδασε και κοινωνιολογία, ενώ εργάστηκε ως πολιτικός συντάκτης σε γερμανικές εφημερίδες για 40 χρόνια. Ο ίδιος έγραψε πολλά βιβλία για τη χώρα μας. «Πολλά από αυτά έχουν ιστορικό και πολιτικό αντικείμενο. Σε κάποια ασχολήθηκα με τη χιτλερική κατοχή. Εγιναν τότε φρικτά πράγματα στην Ελλάδα και κανείς στη Γερμανία δεν τα ξέρει ή… δεν θέλει να τα ξέρει. Η περίοδος του ναζισμού είναι βαρύ φορτίο για τους Γερμανούς» αναφέρει ο φιλέλληνας Στροχμάγιερ που κάνει κάθε χρόνο διακοπές στην Κρήτη. «Εμαθα αρχαία ελληνικά στο σχολείο. Από το 1967 που επισκέφθηκα την Κρήτη για πρώτη φορά έγινα πιστός φίλος της χώρας σας. Μου αρέσουν τα τοπία, οι ευγενικοί άνθρωποι και η παλιά και σύγχρονη κουλτούρα σας. Η Κρήτη έχει γίνει το λιμάνι μου. Οι αγαπημένοι μου ποιητές είναι ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γεώργιος Σεφέρης και ο Νίκος Καζαντζάκης. Οι αγαπημένοι μου Ελληνες μουσικοί είναι ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Ψαραντώνης».

Ειδικές εκδηλώσεις στο φεστιβάλ του Δήμου Φαιστού

Σε ετήσιο θεσμό με διαφορετική θεματική ενότητα κάθε φορά φιλοδοξούν να εξελιχθεί το φεστιβάλ των Ματάλων οι διοργανωτές του Δήμου Φαιστού. Οι διαδικασίες προετοιμασίας για το φετινό τριήμερο έχουν ξεκινήσει ήδη με πυρετώδεις ρυθμούς στο παραθαλάσσιο θέρετρο της νότιας Κρήτης.

Οπως μας πληροφόρησε ο κ. Γιάννης Χαρτιωτάκης από τον Δήμο Φαιστού, τα έργα γίνονται με διαχρονικό γνώμονα ούτως ώστε να εξυπηρετήσουν μεν τις ανάγκες του φεστιβάλ, αλλά κι εκείνες του χωριού γενικότερα.

«Στο πλαίσιο του φεστιβάλ που έχει φέτος θεματική ενότητα το reunion των χίπις θα γίνουν διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Θα εμφανιστούν γύρω στα 15 συγκροτήματα και 10 μουσικοί παραγωγοί τόσο εκείνης της περιόδου όσο και νεότεροι που αγαπούν τα τραγούδια των 60s και 70s. Με λίγα λόγια, θα ενώσουμε το χθες με το σήμερα» αναφέρει στη «δημοκρατία» ο κύριος Χαρτιωτάκης.

Το φεστιβάλ θα είναι μεν φιλικό σε κείνους που επιθυμούν διασκέδαση 24 ώρες το 24ώρο, αλλά και προς τις οικογένειες που θα θελήσουν να το απολαύσουν σε λιγότερο υψηλούς τόνους, παρακολουθώντας εκθέσεις και διαγωνισμούς. Παρόλο που θα γίνονται δραστηριότητες σε όλο το χωριό, ο κεντρικός χώρος του φεστιβάλ θα είναι η παραλία και το πάρκινγκ.

Σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση στη διάρκεια του τριημέρου, σύμφωνα με πληροφορίες έχει καταγραφεί ήδη υψηλό ποσοστό κρατήσεων στα καταλύματα της περιοχής. Πολύς κόσμος ωστόσο αναμένεται να βρεθεί στο φεστιβάλ και από τα άλλα μέρη της Κρήτης.

Ηλίας Μαραβέγιας

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα