«Μη βιώσιμο το χρέος» εξομολογείται τώρα και ο Παπακωνσταντίνου

Μπορεί δημοσίως να υποστηρίζει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ωστόσο στις απόρρητες συζητήσεις του με εκπροσώπους διεθνών οίκων ομολογεί ότι η διαχείρισή του έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της «δημοκρατίας», ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε πρόσφατα μιλώντας με εκπρόσωπο διεθνούς οίκου οικονομικών μελετών ότι «το ελληνικό χρέος είναι πλέον μη βιώσιμο». Ουσιαστικά με αυτήν την παραδοχή ο υπουργός ομολογεί ότι απαιτείται κάποιου είδους αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δηλαδή ή οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων να αναγκαστούν να ανταλλάξουν τα ομόλογα που διαθέτουν με άλλα μεγαλύτερης διάρκειας και με χαμηλότερο επιτόκιο ή να δεχτούν τη μείωση της ονομαστικής τιμής των ομολόγων (κούρεμα).

Αυτό πλέον που εκτός από τον διεθνή Τύπο ομολογείται και από τον καθ’ ύλην αρμόδιο Ελληνα υπουργό αποτελεί και το βατερλό της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, η οποία έχει φέρει τη χώρα σε δεινή οικονομική κατάσταση και την κυβέρνηση έρμαιο των ορέξεων της τρόικας των δανειστών μας και των ισχυρών της Ευρώπης. Χαρακτηριστικό του παραπάνω είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών ταπεινώθηκε σε διεθνές επίπεδο αυτήν την εβδομάδα. Στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, οι συνάδελφοί του απαίτησαν να παραστούν στη συνεδρίαση οι επικεφαλής της τρόικας προκειμένου να τους ενημερώσουν από πρώτο χέρι για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας (προφανώς δεν πιστεύουν αυτά που τους λέει ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών). Εξίσου ταπεινωτικό ήταν και το γεγονός ότι το Eurogroup γύρισε πίσω στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου το αρχικό σχέδιο του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου ως γενικόλογο, ασαφές και εν τέλει απαράδεκτο.

Το αποκορύφωμα της ταπείνωσης του Ελληνα υπουργού ήταν το γεγονός ότι του στένεψαν τόσο πολύ τα χρονικά περιθώρια για να συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα του τετραετούς πλαισίου και ειδικά τα πρόσθετα μέτρα ύψους τουλάχιστον 6 δισ. για φέτος και τις ιδιωτικοποιήσεις, ώστε έφυγε εσπευσμένα από τις Βρυξέλλες τη Δευτέρα για την Αθήνα και δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση του Ecofin (συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης) που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.

Τα νέα άγρια μέτρα που έχουν «κλειδώσει»

Από την Τρίτη ο υπουργός πραγματοποιεί συνεχώς συσκέψεις με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αλλά και τους επικεφαλής της τρόικας προκειμένου να οριστικοποιήσει τα συστατικά του νέου πακέτου άγριας λιτότητας που θα επιβληθεί στους Ελληνες έως και το 2015. Τα μέτρα που έχουν ουσιαστικά ανακοινωθεί αλλά και αυτά που, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, «κλειδώνουν» σύντομα, μεταξύ άλλων, αφορούν:

1. Απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα με το πρόσχημα της αξιολόγησής τους ως ανεπαρκών από το ΑΣΕΠ. Στο στόχαστρο έχουν μπει οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και φορείς του Δημοσίου που πρόκειται να συγχωνευθούν ή να καταργηθούν. Παράλληλα θα απομακρυνθούν από το Δημόσιο περισσότεροι από τους μισούς συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και έργου μέσω μη ανανέωσης των συμβάσεών τους.

2. Μείωση των επικουρικών συντάξεων μέσω της επιβολής ειδικής εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ (το μέτρο θα περιλαμβάνεται στα φετινά πρόσθετα μέτρα ύψους τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ).

3. Κατάργηση των υπολειμμάτων «δώρων» στους δημοσίους υπαλλήλους συνολικού ετήσιου ύψους 1.000 ευρώ μεικτά που καταβάλλονται σε όσους έχουν μεικτές μηνιαίες αμοιβές έως 3.000 ευρώ μαζί με τα επιδόματα. Το μέτρο μελετάται να εφαρμοστεί από το καλοκαίρι προκειμένου να μην καταβληθεί το επίδομα αδείας.

4. Νέες μειώσεις μισθών στους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ.

5. Σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις με άμεση πώληση τουλάχιστον μιας μεγάλης κρατικής επιχείρησης (π.χ. ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ).

6. Μείωση κατά 50% του αφορολόγητου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Συγκεκριμένα από τα 400.000 ευρώ ατομικό όριο αντικειμενικής αξίας προωθείται η μείωσή του σε 200.000 και η μετατροπή του σε οικογενειακό. Με αυτόν τον τρόπο και σε συνδυασμό με την αύξηση των αντικειμενικών τιμών σχεδόν όλοι οι Ελληνες θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για την πληρωμή φόρου ακινήτων (το μέτρο θα εφαρμοστεί από φέτος).

7. Την αύξηση από τον Σεπτέμβριο των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα.

8. Τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων από φέτος για την καταβολή των κοινωνικών επιδομάτων (ανεργίας, πολυτέκνων κ.λπ.).

9. Την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων για τις φοροαπαλλαγές.

10. Τη μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23% μαζί με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών που ισχύουν στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου.

11. Την επιβολή έκτακτων εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες σε συνδυασμό με την επιβολή νέων πιο αυστηρών τεκμηρίων διαβίωσης.

12. Επιβολή φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά.

Σπύρος Δημητρέλης

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα