Οζονοθεραπεία διά πάσαν (;) νόσο

Πολλές και ποικίλες οι ευεργετικές ιδιότητες που αποδίδονται στο όζον, με τους υποστηρικτές της οζονοθεραπείας να ευαγγελίζονται ότι προσφέρει λύσεις σε διάφορες παθήσεις που ταλαιπωρούν τους ασθενείς, ανακουφίζοντας ακόμα και τον πόνο. Ορθοπεδικά και ρευματολογικά προβλήματα, όπως ισχιαλγία, αυχεναλγία και οστεαρθρίτιδα ιεραρχούνται ψηλά στη λίστα των παθήσεων που το όζον υπόσχεται πως θεραπεύει. Η ουσία χορηγείται ενέσιμα στα σημεία που εστιάζεται το πρόβλημα, για παράδειγμα στα γόνατα ή τα ισχία, με την υπόσχεση να καθυστερήσει ή ακόμα και να ακυρώσει (;) μια χειρουργική επέμβαση.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες, όμως, του όζοντος δεν σταματούν εδώ, σύμφωνα πάντα με τους γιατρούς που εφαρμόζουν τις αντίστοιχες θεραπείες. Πονοκέφαλοι, ημικρανίες και κεφαλαλγία τάσεως μπορούν να αντιμετωπιστούν με ενέσεις στους μύες του αυχένα. Ακόμη εμφανίζεται να δίνει ελπίδες και σε φλεβικά προβλήματα, όπως οι ευρυαγγείες και η αρτηριακή ανεπάρκεια. «Η οζονοθεραπεία ενδείκνυται σε παθήσεις του κυκλοφορικού, ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού, αλλά και σε συστηματικές νευρολογικές νόσους» σημειώνει ο δρ Εμμανουήλ Ηλιάκης, ορθοπεδικός χειρουργός και πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Οξυγονο – Οζονοθεραπείας, και συμπληρώνει: «Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αυτομετάγγιση στη γηριατρική για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων». Η αυτομετάγγιση θεωρείται, από τους γιατρούς που την εφαρμόζουν, ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και αποκαθιστά τη λειτουργικότητα των αγγείων. Κατά την αυτομετάγγιση λαμβάνεται αίμα του ασθενούς, εμπλουτίζεται με όζον, με τη βοήθεια ειδικού μηχανήματος, και στη συνέχεια το οζονοποιημένο αίμα επαναχορηγείται στον ασθενή.

Η οζονοθεραπεία εφαρμόζεται συμπληρωματικά και για την ανακούφιση ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η ψωριασική αρθρίτιδα, αλλά και για τη θεραπεία παθήσεων του εντέρου, όπως οι κολίτιδες, ενώ μπορεί να βοηθήσει και στην αντιμετώπιση του έλκους, σύμφωνα με τον δρ Ηλιάκη. Ενας κύκλος οζονοθεραπείας συνήθως ολοκληρώνεται σε 10-12 συνεδρίες, με συχνότητα μία ή δύο φορές την εβδομάδα και το κόστος ανά συνεδρία κυμαίνεται από 80 έως 120 ευρώ.

Eπιπλεον, το όζον υπόσχεται ευεξία και σε «συνεργασία» με το νερό, αφού το οζονισμένο νερό διαθέτει απολυμαντικές ιδιότητες. Οπως υποστηρίζει ο δρ. Ηλιάκης, ενδείκνυται και για τις μυκητιάσεις του δέρματος και την ακμή, καθώς και για στοματικές πλύσεις σε περιπτώσεις που παρουσιάζεται περιοδοντίτιδα ή άφθες. Οι ειδικές συσκευές οζονοποίησης του νερού πωλούνται σε τιμές που ξεκινούν από τα 60 ευρώ, εάν η αγορά πραγματοποιηθεί on line, και αγγίζουν τα 150 ευρώ στο εμπόριο

«Οι καταναλωτές να είναι επιφυλακτικοί»

Ο «ντόρος» που έχει δημιουργηθεί γύρω από το όζον και τις θεραπευτικές ιδιότητές του έθεσε σε συναγερμό τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, η οποία δέχεται καθημερινά πολλά ερωτήματα αλλά και καταγγελίες καταναλωτών σχετικά με τη δράση του όζοντος. Η εκτεταμένη, μάλιστα, διαφήμιση συσκευών οζονοποίησης και της οζονοθεραπείας ενεργοποίησε τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, η οποία απευθυνόμενη προς το υπουργείο Υγείας ζήτησε να διευκρινιστεί αν οι χαρακτηρισμοί που αποδίδονται στο όζον και διαδίδονται μέσω της διαφήμισης ευσταθούν ή όχι. «Καθώς δεν διαθέτουμε ούτε την τεχνογνωσία ούτε και την αρμοδιότητα να αξιολογήσουμε επιστημονικά αυτούς τους ισχυρισμούς, ζητήσαμε τη συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιών ώστε να είμαστε σε θέση να κρίνουμε αν πρόκειται για παραπλανητική διαφήμιση ή όχι.

Στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι όντως δεν υπάρχει επιστημονική βάση σε όσα κυκλοφορούν, τότε μιλάμε για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που επισύρουν σοβαρότατα πρόστιμα» αναφέρει ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Δημήτρης Σπυράκος. «Πέρα όμως από το θέμα των προστίμων, η δική μας παρέμβαση σκοπό έχει και να αφυπνίσει τους καταναλωτές, ώστε να μην αγοράζουν άκριτα αυτές τις συσκευές, να είναι περισσότερο επιφυλακτικοί απέναντι σε ό,τι ακούνε και να συμβουλεύονται τον γιατρό τους. Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε τη σχετική γνωμοδότηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) για να κινηθούμε και εμείς αντιστοίχως» σημειώνει ο κύριος Σπυράκος.

Χρυσάνθη Λαμπροπούλου

[email protected]


ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ

«Παίζουν με τις ζωές των ασθενών, να μπει τέλος στο εμπόριο ελπίδας»

Με έντονη καχυποψία αντιμετωπίζει η πλειονότητα της ιατρικής κοινότητας της χώρας τις θεραπευτικές ιδιότητες της οζονοθεραπείας, καθώς δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι το όζον είναι «διά πάσαν νόσον», όπως αφήνεται να εννοηθεί από τις διαφημίσεις που μεταδίδονται με καταιγιστικό ρυθμό αυτή την εποχή.

Γι’ αυτό άλλωστε και οι γιατροί χαιρέτισαν με ικανοποίηση την κίνηση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, η οποία ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς του υπουργείου Υγείας την επιστημονική τεκμηρίωση ή μη των ισχυρισμών για θεραπευτικές ιδιότητες του όζοντος και μάλιστα αναμένεται η σχετική γνωμοδότηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).

Οπως σημειώσε μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Δ. Σπυράκος, εάν αποδειχθεί ότι τελικά το όζον είναι μια άπατη, τότε θα επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα για παραπλάνηση του καταναλωτή.

Η «δημοκρατία» επικοινώνησε με περισσοτέρους από δέκα γιατρούς, σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, διάφορων ειδικοτήτων, οι οποίοι και μόνο στο άκουσμα της λέξης «οζονοθεραπεία» δεν ήθελαν καν να αναφερθούν στο θέμα! Τρεις από αυτούς που δέχτηκαν να εκφράσουν την άποψή τους δημόσια παρουσιάζουμε σήμερα. Αξίζει να τονιστεί ότι και οι τρεις επιστήμονες συμφωνούν ότι πρόκειται για απάτη που μοναδικό στόχο έχει να εκμεταλλευτεί την ελπίδα των ασθενών που ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν μια λύση στο πρόβλημά τους.

Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Ζούπα, διευθυντή της Παθολογικής και Διαβητολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Υγεία, εάν το όζον έκανε όλα όσα υπόσχεται στις διαφημίσεις, τότε θα είχαν θεραπευτεί όλες οι ασθένειες: «Πρόκειται για έναν παραλογισμό που ζούμε. Επειδή κάποιοι επιτήδειοι διαφημίζουν ότι θεραπεύει τα έλκη (τις πληγές) που προκαλεί κυρίως στα πόδια ο σακχαρώδης διαβήτης, έχω ασθενείς που τρέχουν σαν τρελοί και αγοράζουν αυτές τις συσκευές οζονοποίησης, και μάλιστα κάποιοι διακόπτουν και τη θεραπεία που κάνουμε, με αποτέλεσμα να έρχονται μετά σε άσχημη κατάσταση. Δεν είναι δυνατόν να πουλάνε ό,τι θέλουν ανεξέλεγκτα και να παίζουν με τις ζωές των ασθενών, χωρίς να υπάρχει μια επιστημονική τεκμηρίωση».

Σύμφωνα με τον κ. Ζούπα, υπάρχουν κάποιες παραϊατρικές ειδικότητες, όπως για παράδειγμα η ομοιοπαθητική, η βοτανοθεραπεία κ.λπ., που αντέχουν στον χρόνο, επομένως κάπου θα ωφελούν. «Ομως όσον αφορά το όζον, το προβάλλουν ότι θεραπεύει πάσα νόσο. Εάν ήταν έτσι, τότε θα είχαν θεραπευτεί όλες οι παθήσεις. Αυτά είναι γελοία πράγματα και χαιρετίζω την πρωτοβουλία της Γ.Γ. Καταναλωτή και του ΚΕΣΥ που επιτέλους αναλαμβάνουν να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους» καταλήγει ο κ. Ζούπας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ειδικός παθολόγος δρ Ηλίας Πελεκάνος: «Δεν υπάρχει καμία επίσημη επιστημονική τεκμηρίωση που να αποδεικνύει ότι θεραπεύει και ανακουφίζει. Διαφημίζουν ότι η οζονοθεραπεία αντιμετωπίζει σοβαρές ασθένειες, όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, καρδιαγγειακές παθήσεις και παθήσεις του νευρικού και γαστρεντερολογικού συστήματος. Γι’ αυτό με ρωτάνε συνέχεια οι ασθενείς. Πολλοί, δε, από αυτούς έχουν αγοράσει αυτές τις συσκευές, χωρίς όμως να δουν βελτίωση».

Μια άλλη διάσταση δίνει ο πνευμονολόγος Νέαρχος Γιατρομανωλάκης, υπεύθυνος της ομάδας εργασίας για τη φυματίωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας: «Το ακούω αυτό το θέμα πολλά χρόνια και το έχω ψάξει προσωπικά. Δεν έχω βρει όμως καμία τεκμηριωμένη έρευνα που να αποδεικνύει ότι βοηθάει. Καιρός ήταν λοιπόν να επέμβει το ΚΕΣΥ και να μπει ένα τέλος στο εμπόριο ελπίδας. Για όσους λένε ότι έχουν δει βελτίωση, αυτό που έχω να πω είναι ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε και το στοιχείο της αυθυποβολής. Αυτό το παρατηρούμε συχνά στις κλινικές μελέτες, στις οποίες χωρίζουμε 100 ανθρώπους και δίνουμε το πειραματικό φάρμακο και 100 άλλους που δίνουμε πλασέμπο (ψεύτικο). Πάντα λοιπόν υπάρχουν κάποιοι από τη δεύτερη ομάδα που υποστηρίζουν ότι νιώθουν καλύτερα»…

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα