Αλλος για θυρίδα;

Οσο οι συζητήσεις για χρεοκοπία της Ελλάδας φουντώνουν, τόσο οι τραπεζικές καταθέσεις μειώνονται και το «κομπόδεμα» κρύβεται σε στρώματα και γλάστρες. Ομως οι πολίτες θεωρούν ότι έχουν βρει ασφαλές καταφύγιο για τις οικονομίες τους, και μάλιστα εντός του τραπεζικού συστήματος. Οι τραπεζικές θυρίδες ζουν στιγμές δόξας, καθώς εκατοντάδες πολίτες σπεύδουν να «καταθέσουν» χρήματα, χρυσές λίρες, συνάλλαγμα και κοσμήματα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι διατεθειμένοι χώροι έχουν πλέον φρακάρει και αρκετές τράπεζες σχεδιάζουν την επέκτασή τους.

Μέχρι πρόσφατα οι θυρίδες ήταν ξεχασμένη πρακτική, συνήθεια που είχαν οι ευπορότεροι ή οι πιο παλιομοδίτες. Πλέον όμως περίπου 10% των αναλήψεων από λογαριασμούς καταλήγει στα μικρά κουτιά στα υπόγεια των τραπεζών. Συνήθως οι καταθέτες προτιμούν τα καταστήματα της γειτονιάς τους, για να μπορούν να τις επισκέπτονται τακτικά και να πραγματοποιούν αναλήψεις σε περίπτωση ανάγκης.

Η λύση της θυρίδας ενέχει βέβαια και κινδύνους. Μπορεί να δίνει μια σιγουριά, καθώς αν τα σενάρια για χρεοκοπία επιβεβαιωθούν, τα χρήματα των καταθέσεων χάνονται, όμως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι και τα χρήματα που θα διασωθούν δεν θα δεσμευτούν με τη σφράγιση από το Δημόσιο των θυρίδων και το άνοιγμά τους μόνο με την παρουσία κρατικού υπαλλήλου για την καταγραφή του περιεχομένου. Ενα ακόμη ρίσκο είναι αυτό της διάρρηξης του καταστήματος, οπότε η τράπεζα δεν φέρει ευθύνη και δεν καταβάλλει αποζημίωση στους πελάτες. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις ο πελάτης, κατόπιν συνεννόησης με την τράπεζα, μπορεί να ασφαλίσει μέσω ασφαλιστικής εταιρίας μέρος της αξίας των αντικειμένων. Ορισμένες τράπεζες προσφέρουν δωρεάν ασφάλιση μέχρι ένα ορισμένο ποσό.

Διαδικασία

Απαραίτητη για όποιον επιθυμεί να αποκτήσει θυρίδα είναι η έρευνα αγοράς, καθώς οι τιμές για την ενοικίαση, οι υπηρεσίες, τα συστήματα ασφαλείας και η διαθεσιμότητά τους διαφέρουν. Τα περισσότερα ιδρύματα διαθέτουν θυρίδες θυσαυροφυλακίου, οι οποίες ενοικιάζονται συνήθως για έναν χρόνο, ωστόσο ορισμένα δίνουν δυνατότητα ενοικίασης και για μικρότερο χρονικό διάστημα. Με την ενοικίαση ο μισθωτής παραλαμβάνει δύο κλειδιά. Εκτός από τον ίδιο, μπορεί να ορίσει έως δύο δικαιούχους, οι οποίοι θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης. Οι τιμές ενοικίασης ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος των θυρίδων (μικρές, μεσαίες ή μεγάλες). Η τιμή των μικρότερων ξεκινά από 30 ευρώ τον χρόνο και μπορεί να ξεπεράσει τα 600 ευρώ για τις μεγαλύτερες. Είναι πιθανό να ζητηθεί καταβολή εγγύησης, κυρίως για κάλυψη των εξόδων για τα κλειδιά της θυρίδας και την αντικατάστασή τους σε περίπτωση απώλειας.

Οι θυρίδες διακρίνονται σε απλές, ηλεκτρονικές και ρομποτικές. Στις πρώτες η πρόσβαση γίνεται με κλειδί, ενώ στις δεύτερες απαιτείται η χρήση ηλεκτρονικής κάρτας. Ρομποτικές θυρίδες διαθέτει προς το παρόν μόνο η Εθνική. Οι εν λόγω θυρίδες είναι από τις πιο πρωτοποριακές, καθώς δίνουν στον κάτοχο τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση στο περιεχόμενό τους όλο το 24ωρο. Η προσέλευση γίνεται με μυστικό αριθμό και ηλεκτρονικό έλεγχο της υπογραφής του πελάτη, ενώ ειδικά ρομπότ ανοίγουν τη θυρίδα και φέρνουν στον κάτοχο το περιεχόμενό της.

Νεκταρία Σταμούλη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα