Ελληνικό φρένο στον καρκίνο του μαστού

Η καταπολέμηση μιας πρωτεΐνης βοηθά στη θεραπεία και τη συρρίκνωση των όγκων του καρκίνου του μαστού!Την ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες από το βρετανικό κολέγιο Ιμπέριαλ, με επικεφαλής τον Ελληνα μεταδιδακτορικό ερευνητή Γιώργο Γιαμά. Οπως διαπίστωσαν, αν μπλοκάρουν τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, με το όνομα LMTK3, κάνουν πιο αποτελεσματική την ορμονοθεραπεία κατά του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου. Σε πέντε με δέκα χρόνια ελπίζουν ότι θα δημιουργήσουν μια νέα γενιά φαρμάκων που θα πετυχαίνει αυτό το αποτέλεσμα.

Μάλιστα, όπως εξηγεί ο δρ Γιαμάς, την πρωτεΐνη αυτή που ευνοεί τον καρκίνο φαίνεται πως την απέκτησε ο άνθρωπος κάποια στιγμή στην εξελικτική του πορεία, διαφοροποιούμενος από τους ανθρωποειδείς πιθήκους. Και αυτό γιατί, συγκρίνοντάς μας με τους χιμπατζήδες, παρατήρησε πως εκείνοι δεν έχουν το γονίδιό της, με αποτέλεσμα να μην υποκύπτουν σε ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του μαστού.

Πρόκειται για τη μορφή καρκίνου του μαστού που χρησιμοποιεί οιστρογόνα για να αναπτυχθεί και στην οποία οι γιατροί χορηγούν συνήθως ορμονοθεραπεία με αντιοιστρογόνα, όπως η ταμοξιφαίνη. Ομως οι καρκινοπαθείς αναπτύσσουν αντίσταση στις ορμόνες, με αποτέλεσμα να παύουν να είναι αποτελεσματικές. Με την έρευνά τους οι επιστήμονες από το Ιμπέριαλ φαίνεται πως έλυσαν αυτό το βασικό πρόβλημα:

Εμποδίζοντας με γενετικό τρόπο την παραγωγή της πρωτεΐνης σε ποντίκια κατάφεραν να κάνουν τον καρκίνο να ανταποκριθεί και πάλι στη θεραπεία και τους καρκινικούς όγκους να συρρικνωθούν σημαντικά. Επιβεβαίωσαν τη σχέση της LMTK3 με τον καρκίνο και σε δείγματα ανθρώπινου ιστού στο εργαστήριο. Διαπίστωσαν δηλαδή πως οι καρκινοπαθείς με υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης ζούσαν λιγότερο και είχαν χαμηλότερη ανταπόκριση στην ορμονοθεραπεία. Σύμφωνα με τον καθηγητή Τζάστιν Στέμπινγκ, επιβλέποντα της ομάδας του δρος Γιαμά, αναζητούν τώρα τα φάρμακα που θα πετύχουν να μπλοκάρουν την πρωτεΐνη, όπως έκαναν οι ίδιοι με γενετικό τρόπο στο εργαστήριο.

Ο Ελληνας ερευνητής Γιώργος Γιαμάς πήρε πτυχίο από το τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδακτορικό από το γερμανικό πανεπιστήμιο Ουλμ, ενώ στο Ιμπέριαλ εργάζεται ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στη βιολογία του καρκίνου του μαστού.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα