Γονίδιο ρυθμιστής για τη ηλικία της καρδιάς

Το γονίδιο που παίζει ρόλο-κλειδί στη γήρανση της καρδιάς υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν Καναδοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οτάβα. Ισως μια μέρα, λένε, καταφέρουν να ελέγξουν -ακόμη και να προλάβουν- μέσω αυτού τις φθορές που προκαλεί η ηλικία στο βασικό ζωτικό μας όργανο, θωρακίζοντας επιπρόσθετα τους ηλικιωμένους από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Ξέρουμε ότι η ηλικία είναι ο μεγαλύτερος προάγγελος καρδιαγγειακών ασθενειών και καρδιακής ανεπάρκειας» εξηγεί ο μοριακός βιολόγος από το Ινστιτούτο Καρδιάς του καναδικού πανεπιστημίου, Πάτρικ Μπέρτζον. «Οπότε δουλέψαμε γυρνώντας αντίστροφα τον χρόνο, μελετώντας δηλαδή την εμβρυακή καρδιά, για να καταλάβουμε τις αλλαγές που συντελούνται καθώς (η καρδιά) γερνά, γίνεται πιο αδύναμη και νοσεί».

Η ανακάλυψη που έκαναν μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι πως υπάρχει ένα γονίδιο στον πυρήνα των μυϊκών και εγκεφαλικών κυττάρων, υπεύθυνο τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τη γήρανσή της. Μάλιστα, λένε, η θέση του αυξάνει τις πιθανότητες να παίζει ρόλο ρυθμιστή, ελέγχοντας τη συμπεριφορά και των άλλων γονιδίων που ελέγχουν την ανάπτυξη της καρδιάς. Το γονίδιο ονομάστηκε MLIP και ανήκει στη γονιδιακή οικογένεια Lamin, ένα τμήμα του DNA που έχει σχετιστεί επίσης με τη μυϊκή δυστροφία και άλλες εκφυλιστικές παθήσεις των καρδιακών μυών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες αναζητούν του γενετικούς «αυτουργούς» της γήρανσης του πιο πολύτιμου οργάνου μας. Το 2009, Ιάπωνες ερευνητές ανακάλυψαν ότι, καταστέλλοντας ένα άλλο γονίδιο, με το όνομα P13K, σε ηλικιωμένα ποντίκια, πέτυχαν να βελτιώσουν την καρδιακή τους λειτουργία, να μειώσουν την ίνωση, που κάνει δύσκαμπτους τους μυς τους, και να βελτιώσουν έναν αριθμό βιολογικών δεικτών που σχετίζονται με τη γήρανση.

Οι Καναδοί ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρδιάς που υπογράφουν τη νέα έρευνα ανήκουν στην ίδια επιστημονική ομάδα που είχε ανακαλύψει στο παρελθόν δεκατρία γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, καθώς επίσης και, παλιότερα, το 9p21, το πρώτο γονίδιο που βρέθηκε πως είναι υπεύθυνο για τις καρδιακές παθήσεις.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα