Κατεγράφη η μοναξιά!

Κάποιοι αρνήθηκαν να δώσουν την «αδιάκριτη» συνέντευξη και άλλοι φοβήθηκαν να ανοίξουν τις πόρτες των σπιτιών τους. Ορισμένοι δεν επικοινώνησαν ποτέ με τον «επισκέπτη», που άφησε χαρτάκι με τα στοιχεία του. Και κάποιοι άλλοι απορούσαν ως την τελευταία στιγμή: «Μα πού είναι ο απογραφέας;» Οσοι απογράφηκαν απογράφηκαν (;) πάντως, αφού η διαδικασία της γενικής απογραφής πληθυσμού και κατοικιών από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία έληξε χθες, αφήνοντας ωστόσο εκκρεμότητες, όπως τουλάχιστον πιστοποιούν οι μαρτυρίες απογραφέων και πολιτών.

«Μην τον είδατε τον κύριο απογραφέα!» έλεγαν λίγες ώρες προτού εκπνεύσει η προθεσμία κάποιοι κάτοικοι σε αθηναϊκές γειτονιές, όπως για παράδειγμα σε «τετράγωνα» του δήμου Δάφνης – Υμηττού ή στα Πατήσια. Υποστηρίζουν ότι το κουδούνι τους δεν χτύπησε ποτέ ούτε βρήκαν κάποιο σημείωμα που να αποδεικνύει το… πέρασμα του «επισκέπτη». Παρόμοιο περιστατικό καταγγέλλουν πολίτες στην Τρίπολη, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να τηλεφωνούν στον δήμαρχο ή στα τοπικά μέσα ενημέρωσης για να παραπονεθούν ότι ο απογραφέας τούς ξέχασε.

«Διαπιστώσαμε δυσλειτουργίες στη διαδικασία και γι’ αυτό ζητήσαμε παράταση λίγων ημερών. Αρκετοί συμπολίτες μας καταγγέλλουν ότι δεν απογράφηκαν γιατί δεν πήγε καν ο απογραφέας στο σπίτι τους» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης.

Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου κάλεσε τους πολίτες που για οποιονδήποτε λόγο δεν είχαν απογραφεί να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο της υπηρεσίας (213 135 2138- 40). Και αυτό όμως «βούιζε» για αρκετές ώρες τις δύο τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι απογραφόμενοι να εγκαταλείπουν την προσπάθεια.

Από την πλευρά τους οι απογραφείς δηλώνουν ότι συνάντησαν αρκετούς… ανενημέρωτους και κυρίως δύσπιστους κατοίκους. Χαρακτηριστικό είναι το πιο πρόσφατο (χθες) περιστατικό στην Πάτρα: Ενας νεαρός απογραφέας «χτύπησε» το κουδούνι του σπιτιού ενός ηλικιωμένου. Αφού τον έπεισε, με τα χίλια ζόρια, ότι ήταν «ο απογραφέας της γειτονιάς», μπήκε στο σπίτι. Ο ηλικιωμένος όμως παρέμενε επιφυλακτικός και τον… προειδοποίησε (για παν ενδεχόμενο): «Εχω και καραμπίνα».

«Η γενική εντύπωση είναι ότι οι πολίτες κάτι ήξεραν για τη διαδικασία, αλλά πολλοί ήταν πράγματι φοβισμένοι. Ιδίως οι ηλικιωμένοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας» περιγράφει νεαρός απογραφέας στην πλατεία Κολιάτσου. «Και επίσης διαπίστωσα πολλή… μοναξιά στο κέντρο. Ελάχιστες οικογένειες Ελλήνων, βλέπεις. Μόνο ηλικιωμένους στα ιδιόκτητα διαμερίσματά τους ή νεαρά ζευγάρια (χωρίς παιδιά) που νοικιάζουν».

Η ΕΛΣΤΑΤ πάντως σε γενικές γραμμές και όσον αφορά όλη τη χώρα συνολικά «βλέπει» υψηλό ποσοστό συνεργασίας των κατοίκων με τους 55.000 απογραφείς. Τα πρώτα στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν τον Ιούνιο, ενώ πιο αναλυτικά ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία αναμένονται σε ενάμιση χρόνο.

Ελένη Ευαγγελοδήμου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα