Μέριλυν Μονροεάκη

«Η αληθινή ομορφιά και η θηλυκότητα δεν έχουν ηλικία και δεν μπορούν να “επινοηθούν”. Το γκλάμουρ, από την άλλη, μπορεί να κατασκευαστεί». Η Μέριλιν Μονρόε, η εμπνεύστρια της παραπάνω πρότασης, σίγουρα θα γνώριζε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον εκπρόσωπο του star system τι σημαίνει χολιγουντιανό γκλάμουρ. Η ίδια εξάλλου υπήρξε η επιτομή της χολιγουντιανής λάμψης και η ηρωίδα που με τον τρόπο ζωής της αλλά και την εκθαμβωτική της εικόνα ενέπνευσε όσο καμία άλλη την παγκόσμια καλλιτεχνική παραγωγή. Ζωγραφική, γλυπτική, κινηματογράφος, φωτογραφία. Ολες οι πτυχές της πολιτιστικής παραγωγής υποτάχτηκαν στην επιβλητική παρουσία ενός γνήσιου ειδώλου.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σχεδόν μισό αιώνα μετά τον πρόωρο και τραγικό θάνατό της το πρόσωπό της παραμένει αναλλοίωτο, η εικόνα της αψεγάδιαστη και ταυτόχρονα δημοφιλής.

Σε αυτήν τη… μονροϊκή καλλιτεχνική σοδειά είναι αφιερωμένη η έκθεση που από τα μέσα Απριλίου φιλοξενείται στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Κρήτης, στην πρώην αμερικανική βάση Γουρνών, στις Γούβες.

Διακόσια και πλέον πρωτότυπα έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες έξι δεκαετίες ανά τον κόσμο φιλοξενούνται στους όμορφους χώρους του εκθεσιακού κέντρου, στην πρώτη επί ελληνικού εδάφους παρουσίαση της έκθεσης.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο διεθνές project που έχει τύχει παγκόσμιας αποδοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο 2006-2008, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της έκθεσης στην Αμερική. περισσότεροι από 650.000 άνθρωποι την επισκέφτηκαν.

Φωτογραφίες, έργα ζωγραφικής της ποπ αρτ και άλλων καλλιτεχνικών ρευμάτων αλλά και γλυπτά περιλαμβάνονται στα εκθέματα που ιχνηλατούν την πορεία του χολιγουντιανού ειδώλου, παρουσιάζοντας όλα τα highlights μιας άκρως πετυχημένης καριέρας. Στόχος, η συγκέντρωση και η παρουσίαση μιας μοναδικής ποικιλίας καλλιτεχνικών προσεγγίσεων της ταυτότητάς της, περιλαμβάνοντας ακόμη και τις φωτογραφίες της σταρ στον υπόγειο σιδηρόδρομο.

Αξιοπρόσεκτη στην έκθεση είναι η παρουσία των πορτρέτων του Αντι Γουόρχολ, όλα εμπνευσμένα από το αισθησιακό ίνδαλμα των 50s. Ως γνωστόν, ο κορυφαίος εκπρόσωπος της ποπ αρτ είχε ζωγραφίσει μια σειρά προσωπογραφιών της Μέριλιν, μετά τον μυστηριώδη θάνατό της από υπερκατανάλωση ηρεμιστικών χαπιών το 1962.

Τα μεγάλα ονόματα της έκθεσης, βέβαια, δεν σταματούν εκεί. Εργα των Mel Ramos και Peter Blake, φωτογραφικές πόζες της φημισμένης φωτορεπόρτερ Eve Arnold και του Sam Shaw, δημιουργίες του Ιταλού Mimmo Rotella και καλλιτεχνικά ενσταντανέ του Bert Stern είναι εκθέματα μέσα από τα οποία επιχειρείται η προσέγγιση των διαφορετικών όψεων της Μέριλιν Μονρόε και του μύθου της.

Info: Η έκθεση «H Marilyn Monroe στην Τέχνη» φιλοξενείται στην πρώην βάση Γουρνών, στις Γούβες Κρήτης, έως και τις 30 Οκτωβρίου.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα