Δαγκώνουν οι Ελληνες «τίγρεις» των αιθέρων

Νέα τιμητική διάκριση για την Πολεμική Αεροπορία με την εντυπωσιακή πρωτιά που απέσπασε η παλαιότερη και πιο ιστορική πολεμική Μοίρα της, η 335 Μοίρα «Τίγρης», στην ετήσια ΝΑΤΟϊκή πολυεθνική άσκηση ΝΑΤΟ Tiger Meet 2011, που πραγματοποιήθηκε στη γαλλική αεροπορική βάση του Cambrai-Epinoy.

Στην άσκηση αυτή, που αποτελεί μία από τις κορυφαίες της Συμμαχίας, η ελληνική Μοίρα πέτυχε την υψηλότερη επίδοση στις αποστολές εναέριας μάχης με «καταρρίψεις» των «εχθρικών» αεροσκαφών της τάξης του 93%, γεγονός που εντυπωσίασε τους πάντες, αποδεικνύοντας παράλληλα ότι ο καθημερινός αεροπορικός «πόλεμος» στο Αιγαίο έχει καταστήσει τους Ελληνες πιλότους από τους κορυφαίους του ΝΑΤΟ, ενώ στις αποστολές κρούσης προσέβαλαν με απόλυτη επιτυχία και ακρίβεια τους στόχους τους.

Η Tiger Meet αποτελεί θεσμό στις ασκήσεις τακτικού επιπέδου. Σε αυτήν συμμετέχουν πολεμικές Μοίρες αεροσκαφών που έχουν ως έμβλημά τους (ή κωδικό κλήσης) τον τίγρη. Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1961, ενώ φέτος ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή καθώς, γιορτάστηκαν τα πενηντάχρονά της.

Η 335 Μοίρα, που ήταν η πρώτη αεροπορική Μοίρα που συγκροτήθηκε στα τέλη του 1941 στη Μέση Ανατολή, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, συμμετείχε με τρία αεροσκάφη F-16 Block.52+ Advanced, ενώ συμμετείχαν επίσης η Τσεχία με τέσσερα JAS-39C και δύο ελικόπτερα Mi-24, η Γαλλία με τέσσερα Mirage-2000C, τέσσερα Mirage 2000-5 και τρία ελικόπτερα, η Γερμανία με τέσσερα Tornado ECR, έξι Tornado IDS και ένα Learjet ηλεκτρονικού πολέμου, η Πολωνία με πέντε F-16 Block.52+, η Ιταλία με δύο ελικόπτερα AB-212, η Πορτογαλία με πέντε F-16AM, η Ισπανία με 3 Mirage F.1 και τρία EF-18AM, η Σλοβακία με δύο MIG-29 και η Τουρκία με τρία F-16 Block.50, καθώς και, εκτός ΝΑΤΟ, οι Αυστρία με τρία Saab-105 και η Ελβετία με πέντε F-18S. Τέλος, την άσκηση υποστήριζαν από άλλες βάσεις δύο αεροσκάφη τάνκερ KC-135, ένα ιπτάμενο ραντάρ E-3F και ένα C-160 ηλεκτρονικού πολέμου.

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα