Διατροφικός εφιάλτης με μολυσμένα αγγούρια

Εντονη ανησυχία σε ολόκληρη την Ευρώπη προκαλεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο διατροφικός εφιάλτης που με αφετηρία την Ισπανία επεκτάθηκε κυρίως στη Γερμανία, προκαλώντας ήδη τον θάνατο δέκα ανθρώπων σύμφωνα με το BBC. Αιτία του συναγερμού που σήμανε στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές αποτέλεσε το βακτήριο Escherichia (E.coli), που εντοπίστηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας σε αγγουράκια εισαγόμενα από την Ισπανία. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC), η επιδημία που έχει ξεσπάσει είναι μια από τις μεγαλύτερες του είδους παγκοσμίως και η σημαντικότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γερμανία!

Οπως ανακοίνωσαν οι γερμανικές αρχές, υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι τα εισαγόμενα από την Ισπανία μολυσμένα αγγουράκια προκάλεσαν την επιδημία του αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου (ΑΟΣ), που επηρεάζει το αίμα, τα νεφρά και, σε σοβαρές περιπτώσεις, το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τονίζουν ταυτόχρονα ότι τώρα ερευνούν αν τα λαχανικά ήταν μολυσμένα εξαρχής ή αν αυτό συνέβη κατά τη μεταφορά στους στη Γερμανία. Πάντως, όπως λένε οι ειδικοί, το σύνδρομο που προκαλείται ελέω του βακτηρίου πλήττει κυρίως τους ενήλικες και δη τις γυναίκες.

Προχθές το περιφερειακό συμβούλιο της Ανδαλουσίας στη νότια Ισπανία ανακοίνωσε ότι οι δύο εταιρίες που διανέμουν τα «ύποπτα» αγγουράκια συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους, αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χθες βράδυ διεμήνυσε από την πλευρά της ότι οι δύο εταιρίες τις ανέστειλαν. Οι ισπανικές αρχές διέψευσαν την πληροφορία λέγοντας ότι μπλοκαρίστηκαν μόνο οι ύποπτες παρτίδες αγγουριών.

Από τις 25 Απριλίου έχουν καταγραφεί στη Γερμανία τουλάχιστον 276 κρούσματα του ΑΟΣ. Ακόμη υπάρχουν αναφορές για ανάλογα περιστατικά και σε χώρες όπως η Σουηδία, η Δανία, η Ολλανδία και η Βρετανία, και σε άτομα που ταξίδεψαν πρόσφατα στη Γερμανία.

Καμία ανησυχία για τη χώρα μας

Συναγερμός έχει σημάνει και στις υγειονομικές αρχές της Ελλάδας, παρόλο που τα στοιχεία έως τώρα δείχνουν ότι δεν έχουν εισαχθεί στη χώρα μας αγγούρια βιολογικής και συμβατικής γεωργίας προέλευσης Ισπανίας, όπως επισημαίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Ο ΕΦΕΤ έχει ενημερώσει τις επιχειρήσεις τροφίμων, (σούπερ μάρκετ, γεωργικούς συνδέσμους, αγορές κ.λπ.), ενώ βρίσκεται σε συνεχή επαφή τόσο με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο για την αποφυγή γενικά φαινομένων τροφικής δηλητηρίασης ο ΕΦΕΤ συνιστά στους καταναλωτές να ακολουθούν αυστηρά τις πρακτικές υγιεινής κατά την προετοιμασία των γευμάτων. Δηλαδή, πολύ καλό πλύσιμο των λαχανικών με άφθονο καθαρό νερό, ειδικά αυτών που θα καταναλωθούν ωμά, σχολαστική καθαριότητα του χώρου της προετοιμασίας του φαγητού και ατομική υγιεινή των παρασκευαστών.

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα